f

2010-11-11

Nu har jag lite mer info om gårdagens fångst. Det som hände var alltså att en av nålfiskarna började simma undan, antagligen störd av ljuset från min ficklampa, ner mot botten. Jag fortsatte försöka få nålfisken intresserad av betet då en stubb kom fram och tog öronproppsbiten. Efter en lång och utdragen fight med monsterfisken studerade jag den närmare och ser att den är i kategorin "många fjäll" vilket i princip innebär att det antingen är en sandstubb eller en dystubb.
Läser man om skillnaderna mellan dessa två arter så står det ofta att dystubben saknar fjäll i nacken. När jag tittade på gårdagens stubb så saknade den mycket riktigt fjäll i nacken.

Sandstubb utan fjäll i nacken från igår

När jag kom hem tittade jag på några gamla bilder jag hade på min sandstubb jag fångat tidigare och den verkade också sakna fjäll i nacken.

Sandstubb från förra året

Innebär då detta att jag inte ens har sandstubb på listan utan istället dystubb? Nej. Igår fick jag lite bättre information om dessa två arter. Uppgiften om att bara den ena arten har fjäll i nacken skall man nog inte stirra sig blind på. Det verkar som om detta fenomen kan vara lite hur som helst på båda arterna, eventuellt relaterat till ålder på individen. Jag fick också min gamla sandstubb (bilden ovan) artbestämd till just sandstubb.

Fisken jag fångade igår var också högst troligen sandstubb då dystubben skall gå mycket djupare. 18-350 meter har jag för mig jag läst. Sandstubben var åtminstone en ny art för året. Det lättaste att skilja arterna på skall tydligen vara att titta på gällocksmembranets fästningspunkt. Om tillfälle ges skall jag försöka fånga några nya sandstubbar och kolla upp detta. Dom här smörbultarna är inte lätta att artbestämma men troligtvis spelar det mindre roll då dystubbens biotop gör att man knappast kan räkna med att komma i kontakt med den på sportfiskeutrustning.

Sandstubb på öronpropp

Hur som helst var det en trevlig fisketur igår med ganska mycket liv i vattnet. Tyvärr var det ont om stora skrubbskäddor vilket var det primära målet, jag såg någon som verkade hyfsad men inte över kilot och knappast heller nytt pb (750g).

Däremot alltså en ny art för året alltså samt att jag hittade ett nytt ställe med stenbotten som säkert kan locka till sig lite ovanligare arter. Igår simmade det runt några simpor där, gissningsvis rötsimpor men vem vet om det är oxsimpor? Bland simporna låg även en annan art, troligen svart smörbult men den såg inte riktigt ut så. Det verkar vara ett ställe som håller fisk även när vattnet är kallt och som skall kollas av mer under den kommande hösten och vintern.
Categories: ,

3 kommentarer:

Adam sa...

Sjukt häftigt med sandstubb på öronpropp, det är en bedrift man inte lyckats med (har i och för sig inte testat)! Synd att det inte var ett dystubb! Måste också bege mig ut och leta lite nya ställen....

Patrik sa...

Öronpropp fungerar minst lika bra som naturligt agn till dessa små rackare. Lätt att klippa till i lagom storlek också. En annan fördel är att den gula färgen syns så tydligt, både av fisken och fiskaren. Har testat att spraya öronproppsbiten med betesspray men har inte märkt någon skillnad.

Haze sa...

Har läst på om dystubben nu också! Trevlig ny bekantskap men nordsjöstubb verkar vara ytterligare en förväxlingsart? Jobbigt det här ;) Grattis till sandstubben iaf!

Subscribe to RSS Feed