f

2014-10-24

Här är fortsättningen på mitt yrande om vilka lite mer ovanliga sportfiskearter som skulle kunna komma att bli mer vanliga sportfiskefångster i Sverige i framtiden. Fortsättning från del ett som handlade om skärlångor. I den här delen blir det lite blandade arter där alla redan har fångats i Sverige på krok även om det är i mycket begränsad omfattning.

I Norge däremot är artfisket mycket mer utvecklat och arter som bergvar, sjurygg, småfläckig rödhaj och skäggsimpa är väl mer eller mindre dussinfångster.

Skäggsimpa - panserulke - (Agonus cataphractus)
Skäggsimpa. Foto: Jon-Eirik Brobak
Skäggsimpa kanske inte borde vara med på den här listan då den redan fångats flera gånger i Sverige men det är en häftig art som först nyligen fångats och det verkar som det är en art som nästan kan tas på beställning i Norge.

Jag har hört talas om tre fångster i Sverige på spö. Martin "Marran" Ödmar  fångade en söder om Göteborg. Se bild här.

Niklas Svanlund har fångat två, även dessa i Halland. Läs mer här.

Jag tror det finns en viss risk att man kan stöta på en skäggsimpa under kikfiske men att man tar den för t ex en rötsimpa och går förbi den utan att fiska på den om man inte är noggrann. Jag försöker därför fiska på alla simpaliknande fiskar som jag träffar på som inte ser ut som klockrena rötsimpor. Antar att det här är en art som inte är jättevanlig men om man lägger tillräckligt med tid på vadarkikfiske så stöter man på den till slut? Nöta nöta nöta?


Småfläckig rödhaj - Småflekket rødhai - (Scyliorhinus canicula)
Småfläckig rödhaj. Foto: Andreas Næristorp
Arten har fångats några gånger. Bland annat kom det upp några på Fladen för några år sedan om jag minns rätt. Det har även fångats minst en i Gullmarn för några år sedan. Det var en fångst av en av de märkta hajarna som föds upp och släpps ut av Havets hus varje år.

Det fångas alltså några småfläckiga rödhajar då och då i Sverige men att gå från det till att ha ett lyckat riktat fiske efter arten känns ganska främmande just nu. Såna här saker kan dock ändra sig fort, det är ju just det som är hela grejen med att "knäcka en art". Så vem vet, kanske kommer den här arten bli en vanligare fångst i framtiden? Hur många är det som bottenmetar i Sverige i havet på natten under de kallare månaderna? Inte jättemånga direkt, kanske är det ett fiske som bara väntas på att bli upptäckt.


Bergvar - hårvar - (Zeugopterus punctatus)
Bergvar. Foto: Jon-Eirik Brobak
Det här är en av mina absoluta favoritfiskar tillsammans med den småfläckiga rödhajen ovan.
Jag känner till tre fångster av den här arten de senaste åren. En fångades i Öresund på Lappen på en torskhäckla (!). Två i Gullmarn, en på abborrpirk och en på räka (tror jag). Den sista togs ju förövrigt som en dubblé tillsammans med paddtorsk och det är nog en liten ledtråd på hur och var man skall fiska.

I Norge bedrivs ett lyckat kikfiske efter bergvar. Man går helt enkelt runt i steniga områden, t ex småbåtshamnar, och letar efter arten. Som jag förstår det kan dom finnas väldigt grunt, på bara några centimeters djup ned till så djupt man kan se. Ofta sitter dom under stenar.
Jag tycker samma metod borde fungera i Sverige också. Gullmarn eller Bohusländska kusten. Gäller nog bara att hitta några steniga ställen där man kan leta och sen nöta på.

Sjurygg - rognkjeks - (Cyclopterus lumpus)
Sjurygg. Foto: Jon-Eirik Brobak

Det här är också en art som fångas på kikfiske i Norge. Så varför skulle det inte gå här? Dom finns här och i Öresund bedrivs det yrkesfiske på arten.

Fångster jag minns i Sverige av den här arten är Isola-Mattias sjurygg som hittades under piggvarsfiske som man kan läsa mer om och se bilder och video på den här länken. Minns även att någon fick en på tångräka under öringfiske och att en annan upptäcktes och fångades från klipporna någonstans i närheten av Smögen. Själv har jag sett en liten sjurygg simma förbi för några år sedan under nattligt fiske efter skrubbskädda på senhösten.

Om det bedrivs yrkesfiske efter arten i Öresund borde det väl gå att hitta ställen där man kan fiska riktat och effektivt efter dessa. Även om det bara är vissa årstider. Måste helt klart vara ett fiske som väntas på att upptäckas. Jag får för mig sjuryggen gillar lite "pelagiska strukturer" i vattnet. Alltså t ex kedjorna på flytbryggor och liknande.

Tack till Jon-Eirik Brobak och Andreas Næristorp som lånade ut bilder till den här delen. Läs deras bloggar här: fiskedillaa.blogspot.com och här: artsfiske.blogspot.com

Jag har funderat på fler arter, i nästa del blir det några riktigt drömfångster som inte borde vara helt omöjliga att fånga även i Sverige.

5 kommentarer:

Haze sa...

Fasen vad kul läsning! Det kittlar i artfisketarmen!

Adam sa...

Kittlar räcker inte! Jag sitter och studsar i soffan! Hade jag inte tagit en IPA och två glas vin, så hade jag varit framme vid Gullmarn vid det här laget! Mycket inspirerande!

Patrik sa...

Kul att ni gillade det. Tror del tre kan bli riktigt spännande ;)

Marran sa...

Häftiga arter det där, Skäggsimpen finns det nog fler av än vad man tror.
Den Småfläckiga Rödhajen är ju dock fredad,inget riktat fiske där allså....Men man kan ju råka få den som bifångst(;

Patrik sa...

Jo att den är fredad är givetvis också en anledning till att effektivt riktat fiske inte känns så troligt i den närmsta framtiden.

Subscribe to RSS Feed