f

2009-10-31


Idag kände jag att det var dags att fiska lite efter mer eller mindre ha varit däckad i dryg vecka av influensa.
Eftersom jag visste det bara skulle bli en väldigt kort tur hade jag ingen lust att köpa agn. Betet för dagen blev istället jigg.


Jigg brukar fungera bra men jag tycker man märker rätt tydligt skillnaden på jigg och naturligt agn. Stå och nöta på samma plats med jigg någon längre tid verkar inte vara någon större idé. Finns fisken där och vill hugga så tar den. Med naturligt agn däremot verkar det som man lockar in fisk som är i närheten på ett helt annat sätt.

Hur som helst blev resultat en skrubba på en cirka halvtimmas fiske.


Ville testa en nyinköpt våg (som för övrigt verkar väga riktigt bra, tack för tipset Marran!) och den visade på 570 gram.


Som synes hade den lite speciell teckning på blindsidan och var rent allmänt ganska skabbig. Ganska tunn fisk som hade kunnat väga en del mer i bättre kondition.

2009-10-30

Kolla in Ola Esbjörnssons kummel på Isolas blogg! En riktig drömfisk för mig även om den inte är särskillt stor för sin art. Hur många häftiga fiskar har det inte fångats i Öresund i år egentligen? Massa häftiga fenknotar och varar, Kolbecks lerskädda, större kungsfisk och nu en kummel.

Får se om det blir något fiske till helgen. Har haft en släng av grisinfluensa och är väl inte helt bra än så jag får se. Om det blir något fiske så blir det i så fall efter skrubbskädda.

2009-10-28

Belone belone


Vikt
Vet ej.

Kommentar
Tråkig bild på en art som både kan vara riktigt roligt samt riktigt jobbig. Kul när man är ute efter dom med anpassad utrustning. Jobbiga när man egentligen vill ha något annat.
Tror det är den arten jag minst gillar att hantera på land. Svårt att köra C&R då det känns som man alltid skadar dessa fiskarna eftersom fjällen sitter så löst, dom vägrar ta det lugnt ovanför ytan och är dom väl krokade så brukar dom sitta ordentligt.
Fick gräva riktigt djupt i bildarkivet för att hitta ett gammalt foto på näbbgädda.

2009-10-25

Rutilus rutilus


Vikt
Ovägd

Kommentar
Första fisken jag fångade var en mört. Annars finns det inte så mycket att säga om den här arten.

2009-10-22

Scomber scombrus


Vikt
Ovägd

Kommentar
En favoritart helt klart. Tycker inte det är någon annan art som ens kommer i närheten av makrillens styrka om man jämför gram för gram. För att det skall bli riktig kul skall man köra med lätt utrustning. Kör man med 30 punds-utrustning eller mer är det klart att det inte blir någon större fight.

2009-10-20



Kör lite flugfiske efter skrubba. Brukar kunna vara bra men idag verkar det vara ovanligt dött. Ser knappt några räkor alls vilket brukar vara skrubbornas byten. Fiskar på en stund till.

Uppdatering
Väldigt dött i vattnet, lite småfisk som såg ut som sill och någon enstaka tångräka. Hade en liten fisk (gissar på sik) som följde flugan annars inget. Ofta hör man hur skrubborna liksom smackar i ytan. Jag gissar på att det smackade ljudet kommer när dom bedövar en räka för att sedan lättare kunna fånga den. Inga sådana ljud idag heller.

2009-10-19

Pomatoschistus microps


Vikt
Inte mycket.

Kommentar
En liten fisk som verkar vara väldigt vanlig i mina hemmavatten. Kan vara svår att artbestämma. Titta på fenorna och räkna fjäll är det minst svåra sättet att artbestämma lerstubben. Verkar (inte helt oväntat) trivas på lerbottnar där dom gärna gömmer sig under snäckskal och liknande.

2009-10-17

Riggat och klart.

Blev en kortare tur på jakt efter skrubbskädda över kilot, något jag kämpat med rätt mycket utan att komma riktigt i närheten (750g största). Fisket var ganska trögt det kändes inte som det hade samlats några större mängder fisk. Kanske för tidigt ännu.

Agntjuv!

Det blev i alla fall ett gäng spridda skrubbor med en topp på 625g och 600g. Den på 600g hade helt klart potential att vara tyngre men var ganska tunn.

625 gram

En sak som är väldigt underligt med stället jag fiskar på är antalet individer som väger just 625 -630 gram. Det verkar vara någon sorts standardstorlek. Man får ofta dom som är mindre också men just dessa vikter är väldigt vanliga. Tror bara det är mitt PB som vägt över 630g samt en som jag på något konstigt sätt lyckades felkroka under flugfiske.

600 grammare. Skönt när dom är bra krokade.

Skrubbskäddor måste vara en av de mest tacksama fiskarna att hantera på land. Väldigt lugna så länge man hanterar dom försiktigt. Men så fort man släpper tillbaka dom sätter dom full fart igen. Alla skrubbor fick förresten simma tillbaka idag som vanligt.

Dom är hyfsat pigga så länge det inte är för kallt i vattnet.

Kanske skall lägga lite mer tid för att få en över kilot i år. Det är väl bara antagligen att nöta, jag är ganska säker på att det finns fisk i den storleksklassen på platsen.

625g

Har inte direkt planerat något fiske nu till helgen, får se om jag inte åker ut en liten tur ändå imorgon (eller idag blir det kanske). Det blir antagligen en satsning efter skrubbskädda modell större i så fall, vill ha en över kilot.

Artjakten rullar alltid på men jag tror det blir svårt att ta någon ny art mer detta året. Vet inte vad det skulle vara. Kanske en ren bonusfisk men annars har jag inga planer kvar.

Läser här att ICES rekommenderar torskfiskestopp i Kattegatt. EU-kommissionen är "väldigt bekymrade" över situationen men vill bara minska torskfiskekvoten i Kattegatt med 25%. Samtidigt verkar dom nöjda över fiskets utveckling. Nu är bara 30/35 fiskbestånd överfiskade mot tidigare 32/34. Hurra. EU-kommissionen påpekar dock att det går långsamt. Konstigt när dom inte följer forskarnas råd.

2009-10-15

Lota lota

Vikt
1300g

Kommentar
Tråkig bild på kul art. En art jag fick tack vare en kanonguidning. Hade nog inte blivit helt enkelt annars att bocka av lake i Göteborgsområdet. Tyvärr var laken på bilden djupt krokad och fick följa med hemmen måste nog säga att det var den godaste insjöfisken jag ätit.

2009-10-13

Cyprinus carpio

Vikt
Ovägd

Kommentar
En minikarp som togs för något år sedan. Kul art helt klart. Skulle inte sagt nej till en 100 gånger tyngre. Har dock inga planer på att börja med mer seriöst karpfiske just nu.

2009-10-12






2009-10-11


Jag vet ett ställe där det på senvåren nästan alltid står en öring. Den på bilden hade parkerat precis i skuggkanten och gjorde då och då några utfall och plockade förbisimmande tångräkor.


Ibland kan man lura dessa öringar med en välfiskad fluga men oftast så brukar dom ignorera alla beten jag kommer på att fiska med. Till och med så ratade dom frilinefiskad levande stagg (sill). Trodde knappt det var möjligt för en rovfisk att ignorera en levande sill, det brukar vara ett grymt effektivt bete på havsöring.

Antagligen är det väl så att fisken är präglad på ett visst byte. Levande tångräka har jag inte testat ännu det måste ju bara fungera. Jag är lika säker på det som jag var att dom skulle ta på levande sill.

2009-10-10


Inget ännu. Fint väder. Fiskar en stund till.

Uppdatering
Blev inget. Hade bara ett hugg och det kändes som en större fisk (ej tobis).
Idag blir det en satsning efter tobis igen. Förra försöket sket sig på grund av storm. Verkar blåsa en del idag också men nu kommer vinden i alla fall ligga i ryggen.


Betet blir samma som sist. Den här lilla häcklan borde fungera tycker jag. Återkommer med rapporter.

2009-10-09

Id

Leuciscus idus


Vikt
855 gram

Kommentar
En art som jag tog för längesedan men sedan satt det långt inne att ta en ny för att få ett foto på den. Våren 2012 fick jag äntligen en id efter några försök. Även om den var liten med sina 855 gram så var det en riktigt skön fångst.

2009-10-07

Det fortsätter att blåsa. Känns som det i princip blåst kuling varje dag sen augusti? Helt galet. Får se om det blir något fiske till helgen. Har lite planer men har inte helt bestämt mig exakt om / vad jag skall fiska.

Förresten var sandstubben senast årets art nummer 34. Har som jag skrivit innan hållit reda på antalet arter jag fångat i år. Det kanske man skulle fortsätta göra, känns som det kan bli svårt att slå detta året eftersom det är en del arter (t ex regnbåge) jag inte brukar fiska efter så ofta. Dessutom flera mikroarter (stubbar, elritsa) som man bara bockar av och sen antagligen inte fiskar mer efter.

Här är arterna i kronologisk ordning.
1. Abborre
2. Regnbåge
3. Gädda
4. Havsöring
5. Rödspätta
6. Björkna
7. Braxen
8. Mört
9. Ruda (ny)
10. Torsk
11. Sandskädda
12. Sej
13. Lerstubb (ny)
14. Sutare
15. Karp
16. Skrubbskädda
17. Sill
18. Näbbgädda
19. Rötsimpa
20. Vitling
21. Sik
22. Svart smörbult
23. Fjärsing
24. Blågylta
25. Berggylta
26. Skärsnultra
27. Stensnultra
28. Grässnultra (ny)
29. Makrill
30. Färna (ny)
31. Gös
32. Elritsa (ny)
33. Tjockläppad multe
34. Sandstubb (ny)

Får se om det blir några fler i år.

2009-10-06

Dicentrarchus labrax

Vikt
Oklart

Kommentar
Kul art som kom upp efter några turers nötande. Sägs vara stark men den här lille rackaren gjorde inte något enormt motstånd. Långt från t ex makrill i samma storlek tyckte jag.

2009-10-05

Nu har Plattfiskekungen Kolbecks lerskädda på 330 gram från Kinnarpsfestivalen godkänts som nytt svenskt rekord. Stort grattis, mycket välförtjänt!

Läs mer och se bild på Sportfiskarnas hemsida.

2009-10-04

Sander [Stizostedion] lucioperca


Vikt
~3kg

Kommentar
Kunde inte väga den här fisken eftersom jag tappade vågen när jag återutsatte en gös som fångades innan fisken på bilden. Fick kämpa en del innan jag fick första gösen men nu verkar det ha släppt lite. Blev ett par under årets gösfiske också.

2009-10-03

Fiskar lax. Ännu har inget hänt. Härligt väder.

Uppdatering
Totalt dött, kände inget såg inget. Ösregn hela tiden. Får ta nya tag.

2009-10-02

Efter en del efterforskningar så är det klart att fisken i inlägget nedan är en rötsimpa. Flera håller med om att den är väldigt lik en taggsimpa och fler än mig har reagerat på att små rötsimpor ser lite annorlunda ut.

Sammanfattningsvis är det som talar emot taggsimpa taggen på gällocket, antalet fenstrålar i ryggfenan och att ryggfenorna sitter så tätt ihop. Flera jag har varit i kontakt med har även bekräftat att dom har fått knorrande rötsimpor. Något som jag inte märkt innan men det kan bero på att jag alltid brukar hålla rötsimporna i munnen (typ bassgrepp) och då märker man nog inte lika lätt deras vibrationer. Tack till alla som hjälpt till artbestämma fisken.

Får se om det blir något fiske i helgen. Vädret på lördag verkar inte direkt uppmuntrande. Var ute och gick en sväng vid havet idag och såg en liten väldigt ljus fisk som snabbt simmade mellan tångruskorna. Kände inte igen den, undrar vad det kan ha varit.

2009-10-01


Nu har jag blivit osäker igen. När jag fick den här tyckte jag den kändes lite annorlunda för att vara en rötsimpa. Det var något med huvudet och "ansiktsuttrycket" som jag inte kände igen.
Funderade först på oxsimpa men strök den tanken ganska fort. Funderade sen på hur taggsimpan egentligen ser ut. Åkte hem och snabbkollade lite böcker och läste hur ovanlig taggsimpan är och konstaterade att det antagligen är en rötsimpa.

Nu när jag kikar på fiskbasen och fishbase på taggsimpa så är dom väldigt lika utseendemässigt rent spontant. Sen läser jag att den påträffats mycket grundare än vad jag trodde. Dessutom att den "avger ett knorrande ljud då den tas upp ur vattnet". Det gjorde fisken på bilden också. Jag har aldrig varit med om en rötsimpa som gör det. Om någon av er läsare har varit med om en knorrande rötsimpa så kommentera / maila gärna.


Det som talar emot taggsimpa är väl fortfarande rätt mycket, särskillt den korta taggen som syns på följande bild. Taggsimpan verkar ha längre tagg, men bara på vissa bilder.



Får nog försöka undersöka detta lite noggrannare. Om det är taggsimpa är det en smärre sensation.
Gymnocephalus cernuus


Vikt
Ovägd

Kommentar
Har bara tagit en vad jag kommer ihåg. Togs under agnfiske för några år sedan. Någon gång skall jag försöka styra upp en till så jag får ett kort på den.

Det ovan skrev jag för ett tag sedan. Nu fick jag en gers som bonusfångst. Tog på pimpel med vertikalpirk och två maggots.
Subscribe to RSS Feed