f

Mitt intresse för att fånga olika arter under började när jag och en kompis utforskade fisket på klipporna söder om Göteborg. Detta var någon gång i mitten på 90-talet och bland fångsterna fanns fantastiska arter som piggvar, knot och blågylta. Under den här tiden höll jag förvisso reda på vilka arter jag hade fångat men det var inte förrän någon gång runt 2007 som jag mer metodiskt började samla arter. Jag hittade likasinnade i Norge och det sporrade mig till diverse knäppa artsatsningar som att fiska efter småfisk som stubbar och tångspigg.

År 2009 hade jag fångat 44 olika arter i Sverige och bestämde mig för att starta en fiskeblogg och det var då, när jag funderade på något bra namn och någon bra approach, som jag kom på idén med att försöka fånga 100 arter i Sverige med krok och lina. Sedan dess har det rullat på.

Personligen är jag helt såld på artfiske men jag kan förstå att folk tycker det är konstigt att man kan finna något nöje i att fiska fiskar som inte väger mycket mer än något ynka gram. Jag menar dock att storleken på fisken inte har någon betydelse och den som inte har försökt att få en skeptisk sjustrålig smörbult eller en envis tångspigg att hugga förstår nog inte hur svårt det kan vara.
Det är bredden i fisket som tilltalar mig. Till de mer udda fiskena kan jag nämna att jag fiskat i ett dike i ett villaområde efter elritsa, jag har vadat omkring i havet mitt i natten efter tunga, jag har simmat med cyklop och spö under vattnet och jagat stim med tobis. Fiske behöver dock inte vara galet för att tilltala mig. Jag gillar även lite mer normalt fiske så som att sitta vid en å med feederspö och fiska vimma eller med flugspöt i en vik en sommarkväll på jakt efter sik eller varför inte i en båt i en sjö för att meta gädda.
För att nå 100 arter i Sverige räcker dock inte detta fiske, det kommer krävas galna satsningar för att få de ovanliga arterna, det är jag rätt säker på. Om du vill är du hjärtligt välkommen att hänga med på bloggen och följa jakten på 100 arter både med knäppa fisken likväl som med lite mer konventionella metoder.

1 kommentarer:

Tim T-H sa...

Kör du med fluga eller allt (fluga, mete, drag, isome etc)?

Subscribe to RSS Feed