f

2010-11-30

2010-11-28


Några cm i vikarna. Annars öppet vatten.

2010-11-26

Läste att det just nu var -6° och 15 m/s i byarna ute vid Vinga. Galet för November. Hoppas bara vinden kan lugna sig några timmar så det kan få frysa på.

Jag har en känsla av att det kommer bli minst lika bra isar som det var förra vintern. Isåfall blir det säkerligen några turer till Gullmarn (bilden). Bergvar, bergskädda, leopardbult, randig sjökock och annat kul står isåfall på önskelistan. Precisionsfisket som är möjligt från isen borde vara positivt för de tre förstnämda arterna.

2010-11-25


Visa större karta

Läste precis på http://snm.ku.dk/forskning/projekter/fiskeatlas/nyheder/2008055/ att en nordisk beryx har blivit fångad på Böchers Bank vilket borde ligga ungefär vid den gröna pilen på kartan.

Fisken vägde 1783 gram och var 48 cm lång.

Nordisk beryx är ovanlig i våra vatten och har enligt Kent Anderssons sida bara påträffats 10 gånger innan i Skandinavien.

Om jag minns rätt kan man se ett uppstoppat eller om det var konserverat exemplar på Göteborgs Naturhistoriska Museum .
Häromdagen hittade jag en bra sida med Finlands fiskarter. http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kalat/
Den innehåller riktigt bra beskrivningar på arter som kan vara svåra att artbestämma tillsammans med tydliga foton.

En art man sällan ser bilder på är skärkniven - http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kalat/skarkniv kolla in bröstfenorna, flygfisk! Den skulle sitta fint i artprotokollet.

2010-11-23

Det verkar vara bra laxfiske i Simrishamn för tillfället. Av en slump råkade jag på det här fiskeblogginlägget av en dansk som hittat en ansjovis i magen på en fångad Simrishamnlax.

http://teambluemagic.blogspot.com/2010/11/dagens-simris-rapport-div.html

Tidigare i höst fångade Marran en ansjovis under agnfiske. Den togs i Bohuslän och verkar ha gått bland småsillstimmet.

2010-11-21

Mitt multefiske bedrivs till 99,9% inne i småbåtshamnar. Andra fiskare har hittat platser som inte alls liknar mina där fisket bedrivs i riktigt grunda vikar. En film från en sådan miljö där filmaren lyckats fånga hela skeendet från hugg till fight till att fisken släpps finns i det här blogginlägget: http://fiskeberra.blogspot.com/2010/11/multe-pa-mitt-vis-med-film-nedan.html

Riktigt kul att se, dessutom utlovas fler multefilmer i framtiden.

2010-11-20


Hoppar det här nu.

Ett långskott men det är värt ett försök. Borde finnas chans på lite andra arter också.

2010-11-18

Nytt Norskt rekord på havsål. 211 cm och 32850 gram.

Se bilder här:

Hyfsat häftigt med såna fiskar fångade från land, det kan ju vi drömma om i Sverige.

2010-11-16

Nästan helt vindstilla när jag kom ner. Fick ganska omgående syn på en plattfisk som låg på botten, det kanske var önsketänkande men det såg verkligen ut som en tunga i det ganska grumliga vattnet. Huvudet såg väldigt trubbigt ut. Ut med flugan och hugg direkt. Någon tunga var det (inte helt oväntat) inte.
Efter att jag släppt tillbaka den lilla skrubban börjar det som sagt plötsligt blåsa. Inte jättemycket men tillräckligt för att nästan helt förstöra sikten.

Packade ihop flugspöt och gick istället bort till "simpstället" jag hittade sist som ligger lite mer skyddat mot vinden. Såg att det var några simpor hemma. Funderade på om jag orkade hämta spöt och kom fram till att det kan ju vara oxsimpa så jag rotade fram ett haspelspö ur bilen. Något naturligt agn hade jag inte med så det fick bli öronpropp boostad med betesspray i smaken mask-kanel-blandning. Mums.

Rötsimpan verkade efter lite övertalning gilla smaken i alla fall. Något oxsimpa var det alltså tyvärr inte. Kanske skall försvåra det hela och köra "Jakten på 100 arter, med öronpropp" istället?

Och precis nu börjar det blåsa. Hann få en i alla fall.

2010-11-15

Svartmunnad smörbult sprider sig i danska vatten. Läs mer på sydvenskan.se och nfo.nu

2010-11-12

Jag hittade väldigt intressant info för en art-fantast som mig. Nämligen en del information om hur arterna kommer beskrivas i den kommande Nationalnyckeln. Som ni kanske vet pågår det ett projekt att beskriva arter i Sverige i några böcker. I maj 2011 kommer en del om broskfiskar och 2012 en annan del som beskriver strålfeniga fiskar.

Det jag hittade var ett dokument över korrigeringar av fisknamn. Man kan t ex läsa att Lycenchelys sarsii som tidigare kallades sydlig ålbrosme nu går under namnet slank ålbrosme. Ett annat exempel är dom två gamla höjdarnamnen trubbstjärtat och spetsstjärtat långebarn som nu kommer benämnas trubblångebarn och spetslångebarn.

Desto mer aktuell info är kanske att vår kära ryggstrimmiga pelamid, atlantisk bonito eller Sarda sarda på latin nu kommer benämnas enbart strimmig pelamid i Nationalnyckeln. Detta trots tidigare info om att det gamla namnet ryggstrimmig pelamid inte skulle ändras till bonito eller något annat. Se mer info om detta på Storfiskebloggen.

Ännu mer intressant är att man kan läsa hur vissa arter nu inte längre anses vara egna arter. Mindre samt större fjällröding och storröding betraktas nu som en art. Det samma gäller sikfiskar där nu bara tre svenska arter erkänns: sik, siklöja och peledsik. Detta med dom "ihopslagna" arterna gynnar ju inte mitt projekt i teorin, men eftersom det är så svårt att skilja de olika sikraserna (?) så spelar det ingen större roll i praktiken.

Mer info på http://www.nationalnyckeln.se samt http://www.artdata.slu.se/svenskaartprojektet/artnamn.asp

2010-11-11

Nu har jag lite mer info om gårdagens fångst. Det som hände var alltså att en av nålfiskarna började simma undan, antagligen störd av ljuset från min ficklampa, ner mot botten. Jag fortsatte försöka få nålfisken intresserad av betet då en stubb kom fram och tog öronproppsbiten. Efter en lång och utdragen fight med monsterfisken studerade jag den närmare och ser att den är i kategorin "många fjäll" vilket i princip innebär att det antingen är en sandstubb eller en dystubb.
Läser man om skillnaderna mellan dessa två arter så står det ofta att dystubben saknar fjäll i nacken. När jag tittade på gårdagens stubb så saknade den mycket riktigt fjäll i nacken.

Sandstubb utan fjäll i nacken från igår

När jag kom hem tittade jag på några gamla bilder jag hade på min sandstubb jag fångat tidigare och den verkade också sakna fjäll i nacken.

Sandstubb från förra året

Innebär då detta att jag inte ens har sandstubb på listan utan istället dystubb? Nej. Igår fick jag lite bättre information om dessa två arter. Uppgiften om att bara den ena arten har fjäll i nacken skall man nog inte stirra sig blind på. Det verkar som om detta fenomen kan vara lite hur som helst på båda arterna, eventuellt relaterat till ålder på individen. Jag fick också min gamla sandstubb (bilden ovan) artbestämd till just sandstubb.

Fisken jag fångade igår var också högst troligen sandstubb då dystubben skall gå mycket djupare. 18-350 meter har jag för mig jag läst. Sandstubben var åtminstone en ny art för året. Det lättaste att skilja arterna på skall tydligen vara att titta på gällocksmembranets fästningspunkt. Om tillfälle ges skall jag försöka fånga några nya sandstubbar och kolla upp detta. Dom här smörbultarna är inte lätta att artbestämma men troligtvis spelar det mindre roll då dystubbens biotop gör att man knappast kan räkna med att komma i kontakt med den på sportfiskeutrustning.

Sandstubb på öronpropp

Hur som helst var det en trevlig fisketur igår med ganska mycket liv i vattnet. Tyvärr var det ont om stora skrubbskäddor vilket var det primära målet, jag såg någon som verkade hyfsad men inte över kilot och knappast heller nytt pb (750g).

Däremot alltså en ny art för året alltså samt att jag hittade ett nytt ställe med stenbotten som säkert kan locka till sig lite ovanligare arter. Igår simmade det runt några simpor där, gissningsvis rötsimpor men vem vet om det är oxsimpor? Bland simporna låg även en annan art, troligen svart smörbult men den såg inte riktigt ut så. Det verkar vara ett ställe som håller fisk även när vattnet är kallt och som skall kollas av mer under den kommande hösten och vintern.

2010-11-10

Vaddå ny art? Det är väl en skrubbskädda på bilden? Ja det är det, men mer om detta den eventuellt nya arten längre ner.

Ikväll stack jag ut i stiljten för att åter igen försöka på skrubbskädda med flugspöt. Det var fortfarande lite grumligt i vattnet men mycket bättre än sist. Jag såg ganska fort några små rackare som låg på botten, en av dom var i alla fall lite större än yngelfasen och eftersom jag var desperat på fisk så blev det ett försök på den. Efter att skrubban försiktigt följt flugan i någon minut (!) över vad som kändes som halva Kattegatts havsbotten så högg den äntligen.



En stund senare såg jag en ganska hyfsad skrubba som högg nästan direkt. Det som hände sedan var jag inte med på däremot. Skrubban gjorde i princip inget, den rörde huvudet två gånger och sedan var den helt stilla. Jag blev helt paff och gav den slaklina, den lossnade direkt och simmade fort därifrån. Har skrubborna lärt sig en ny taktik? Isåfall fungerade den på mig.

När jag gick runt och spanade efter nya skrubbor började det plötsligt flyta förbi fiskrens, det måste tyvärr ha varit rens från pigghaj eftersom det såg ut som det hängde ägg i renset. Efter detta kom det en strid ström med småfisk. Det var en GG-båt som låg och rensade sin trålfångst, gick bort och snackade med honom för att se om det var riktat fiske efter pigghaj det var frågan om men det verkar det inte ha varit. Han hade två tunnor med havskräfta och en hink med fisk varav jag såg några pigghajar längst upp. Som jag förstår det är det ok att landa pigghaj som fångats som bifångst.

När jag skall packa ihop för kvällen får jag syn på en nålfisk av oidentifierat slag. Springer bort till bilen och hämtar ett färdigriggat mikrospö. I bakhuvudet ringde några ord som en norsk artjägare sagt till mig att under vintern är det inte ovanligt att träffa på bitvillig nålfisk. Men som vanligt var nålfiskarna, det var minst två stycken, helt ointresserade av betet.

Medan jag fiskade på nålfiskarna kom det framskjutande en annan art som högg direkt och det är den här fisken som är mystisk. Måste dock kolla upp en del grejer innan jag kan artbestämma den. Den här fisken skulle faktiskt kunna justera min artlista åt andra hållet också. Mer om detta när jag vet mer.

2010-11-08

Gobio gobio


Vikt
Ovägd

Kommentar
En art man inte kan vara missnöjd med. Fick ett kanontips och åkte en bra bit för att få den men det var det helt klart värt. Hade nästan gett upp när den högg. Stog med sandkryparen i ena handen och kameran i andra handen och ett stort flin när en herre gick förbi på bron några meter bort. Han undrade nog vad det var frågan om. Givetvis fick fisken simma tillbaka efter några (ganska många) kort och en kort simtur i fotoakvariet.

2010-11-06

Perfekt väder för nattfiske efter skrubba ikväll. Stjärnklart, någon minusgrad och i princip helt vindstilla. Friskt och härligt väder. Nu skulle det dras skrubbor.

Såg direkt när jag kom ner till vattnet att det nog inte skulle dras några skrubbor idag. Inte många centimeters sikt. Vattnet var som en brun soppa som jag lyckades fånga på den här bilden.

Jag gick trots runt lite och tittade under lamporna utan att se något annat än stora stim av storspigg. Lyste lite på måfå ner i vattnet och långt in på det grunda fick jag syn på något som såg ut som formen av en skrubba. Tacklade snabbt upp flugspöt och satte på en ljus fluga. Den förmodade skrubban låg kvar på botten och visade sig inte vara en synvilla, undrar om den inte sov för den nafsade bara nyvaket efter flugan två gånger. Andra gången förstod den att det var något mystiskt med den och simmade snabbt undan.

Istället för att packa ihop bytte jag spö och tänkte fiska på stimmen med storspigg. Man vet ju aldrig, det kanske inte var storspigg det kanske var någon roligare art, om inte så slapp jag ju i alla fall notera en ny blanktur. På med en liten bit av en öronpropp på en krok i storlek 30 och efter lite trixande och en hel del napp på sänket fick jag upp den här storspiggen. Riktigt fina fiskar faktiskt.

Jag såg även skymten av en annan liten art som simmade bland storspiggarna. Osäker på vad det var eftersom den försvann så fort jag lyste på den. Kan eventuellt ha varit en väldigt avlång torsk.

Sådärja, nu verkar vinden ha lagt sig en hel del. Frågan är nu bara hur grumligt vattnet är efter den senaste tidens regn. Hur som helst blir det ett försök nu ikväll. Framförallt är målet skrubbskädda på fluga, kommer även ta med ett mikrotackel för diverse småfiskar.

2010-11-05


Årets Gullmarnfiske efter udda arter i bergsskrevorna gick hårt åt pilkförrådet. Fick bli ett besök i affären idag.

Imorgon hoppas jag vinden har lagt sig tillräckligt så det kan bli lite mörkerfiske efter skrubba. Sist såg jag några små fiskar som jag isåfall tänkte undersöka också. Gissar det var mikrovitling men det kan ju vara något roligare.

2010-11-01


Ute och letar sik. Tror inte det här stället är optimalt för sik på hösten. Mycket räkor och smådjur i ytan, hade det funnits några mängder sik på plats så hade dom simmat här också.

Däremot har jag sett några skrubbor nu, kul! Får nog bli någon kvällstur med flugspöt snart.

Subscribe to RSS Feed