f

2011-08-29

Guldfisken var årets sjätte nya art. Årsmålet satte jag till fem så jag är mer än nöjd , men inte tillräckligt nöjd för att det inte skall bli några fler artsatsningar. Troligtvis blir det ett försök på stäm kombinerat med laxfiske om några veckor. Den randiga sjökocken i Gullmarn lockar den också även om det har "gått nors" i den arten. Ett nytt försök på oxsimpa borde man också göra, det känns som man kan få precis vad som helst på sånt fiske under hösten på platsen jag var sist. Bonitofiske blir det givetvis bara dom kan ge ifrån sig det minsta lilla livstecken. Jag funderar även på en långväga satsning på svartmunnad smörbult.

Fiske efter annat än nya arter blir det säkert också. Jag hoppas kunna klämma in någon mer tur efter multe. Någon mer tur efter stor abborre måste det bli också. Fler försök på tånglake skall det också bli, kanske redan i veckan bara vädret kan lugna sig lite.

2011-08-27

Läser på "Bonito-bloggen" att det rapporterats nya fångster av ryggstrimmig pelamid (eller atlantisk bonito) i Norge. Nu hoppas man på att dom kommer tillbaka till Sverige också.

2011-08-26

Multar var det dåligt med, såg inte någon. Jag blev däremot mer och mer nyfiken på den vakande fisken så jag gick och håvade upp en storspigg som jag agnade med. Det blev några snabba napp på den men inget som ville krokas, ända tills en fågel kommer simmande och dyker en bit från flötet, jag förstår vad som är på väg att hända och försöker få bort spiggen men det är för sent.

Jag vevar försiktigt in fågeln och håvar den. Vad det är för något vet jag inte. Har börjat se dessa fåglar dom senaste 2-3 åren men inte innan dess vad jag kan minnas. Jag har för mig jag kollat upp den här arten innan men har glömt, någon som kan identifiera arten?

Fågeln låg väldigt snällt i håven så jag gick och hämtade peangen och hoppades jag skulle slippa behöva klippa linan. När jag hämtat den skakar fågeln ut kroken och är fri. Den verkar dock trivas helt ok i håven så jag knäpper några foton innan den får simma tillbaka. Den fortsatte simma omkring och jaga i området så den verkar inte ha tagit någon skada.


Har haft fisk uppe på flytbröd men tror inte det var multe. Det vakar en del fisk här, öring?
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-25

Marran var sugen på att bocka av sjustrålig smörbult och idag efter jobbet blev det ett försök till guidning för arten. Det känns inte som någon guidning var nödvändig idag, dom var väldigt på hugget och Marran fick t om på sina monsterkrokar (hehe) i storlek 26 utan problem.

Jag blev förvånad att det verkade så lätt och tacklade upp för att se om ville hugga på mina grejer också och det ville dom ju, helt annorlunda idag nu betedde dom sig mer som vanlig fisk och jag kunde efter många missade napp landa en liten rackare.

När den sjustråliga smörbulten av avklarad började vi fiska lite efter multe då vi sett några som simmat förbi, bland annat en riktig oxe. Det var dock glest mellan fiskarna och när det började regna så beslutade vi oss för att lägga ner, då får jag syn på en tångspigg (som Marran saknar) och han börjar då, efter en släng av artfrossa, desperat fiska på den med blank multekrok. Givetvis kommer multarna just då fram igen och simmar rakt mot min brödbit som jag rykte loss från kroken, en multe viker av en liten bit framför brödet. Hade dom kommit någon sekund tidigare hade vi varit stilla och då undrar jag om den inte tagit.

2011-08-23

Kolla in Fiskeligan-bloggen (länk till höger). Jag skickade ett hets-SMS till Hasse efter dagens fångst av sjustrålig smörbult (en art jag vet han är lite sugen på). Det SMS:et fick man ju rätt snabbt äta upp, han följde nämligen Adams exempel från tidigare i somras och plockade en tungevar i Gullmarn. En hel del annan kul fisk blev det också.

Förövrigt kan jag rapportera att ett antal gräskarpar har rymt från dammarna på golfbanan i Hovås. Det hela började med en rapport om en fångad gräskarp i havet(!), fisken identiferades till en multe förövrigt (hoppas gräskarpen smakade bra he he). Efter en del luskande och kontakt med banchefen på golfbanan så är det alltså så att ett (okänt) antal gräskarpar har smitit ut i havet. Kan dom överleva någon längre tid i saltvatten? Någon som har någon teori?

Givetvis passade jag på att fråga om det var ok om jag fiskade lite i deras golfdammar men helt oväntat var det inte populärt.
Idag åkte jag direkt och fiskade efter jobbet. Målet var att fånga en till sjustrålig smörbult för fotografering. Vilka otroligt jobbiga fiskar! Det tog 1½ timma innan jag lyckades kroka en. Några få gånger var dom på betet men i 99,99% av fallen var dom helt ointresserade trots att det var massvis med fisk, hundratals.

De gånger dom var på betet tog dom det bara försiktigt i munnen utan att ta kroken och då kör jag ändå med krok i storlek 32 vilket känns lite som i största laget för dessa fiskar trots att dom har relativt stor mun, dom verkar helt klart inte gilla stora beten.




2011-08-22

Tog en promenad kombinerat med multe-rek nu på eftermiddagen, fortfarande inga multar i sikte men väldigt mycket sjustrålig smörbult på ett ställe. "Fin" storlek var det på dom också. Jag har redan arten men blev lite sugen på att försöka fånga en till för att ta lite bättre foton. Det är väldigt fina fiskar när man tittar på dom på nära håll.

Jag har bara fångat en sjustrålig smörbult en gång trots en del försök, det verkar som det är en väldigt lurig art eller för att citera Fiskeligan-Hasse: "Sjustrålig smörbult, en art artjakts-Patrik allena kan fånga" ;)

2011-08-20

De senaste dagarnas blåst och regn har gjort att fisket legat lite still. Har blivit en till tur där jag letat multe i kombination med gräskarpspaning. Inga fiskar siktade förutom några enorma storspiggar under den turen. Känner mig också ganska nöjd med årets 6 nya arter för tillfället. Här är några foton jag inte lagt upp innan tror jag.

En av Kjells sjökockar från Gullmarn.

Mindre kungsfisk.

Tryckskadad blågylta från Pölsebergen.

2011-08-18

Tillbaka på land efter några timmars fiske. Det blev bara några torskar några glyskoljor en blågylta och en makrill. Detta trots att vi fick till en perfekt ankring vid en grundtopp som kändes het. Strömt var det, dryga två knop. Filmen tidigare är från när vi låg för ankar med avstängd motor.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Jäkla ström
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-17

Tre ställen. Jättetomt. Nej nu blir det inga fler försök om inte vädret stabiliserar sig.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-16

Har varit ute en stund nu och letat multe. Vattnet på första stället var som en soppa, på andra stället helt ok. Tyvärr verkar det väldigt tomt på multe.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-15

Jag var ute en sväng för att försöka fånga en tånglake ikväll igen men det blev ett blankpass. Jag packade visserligen inte upp fiskegrejerna så det kanske inte ens räknas som ett blankpass? Det var inga intressanta fiskar att fiska på idag, svart smörbult och storspigg var det enda jag såg.

Imorgon lutar det åt ett försök på multe, jag har inga jätteförhoppningar efter den senaste tidens regnande i kombination med en ganska frisk vind imorgon men det är värt ett försök.

2011-08-14

Jag är ute och försöker fånga någon liten sill för närmare undersökning, jag såg bara ett stim av fiskbar sill men hann inte tackla upp. Fiskade istället i ren desperation på några mindre individer men det gav inget, bara galna smörbultar som attackerade häcklan.

Jag har också åkt runt och letat efter multarna på en massa ställen. Tomt nästan överallt men till slut hittade jag några. Det var bland annat en riktigt grov multe som åt på botten. En annan simmade brevid en rätt fin öring (den mörkare fisken på videon). Häftigt! Det får nog bli multefiske imorgon om vädret är ok.
Published with Blogger-droid v1.7.4
Fick ett SMS från Conny som undrade om jag var sugen på att testa hans nya lillbåt i en skogsjö som skulle hysa ett bra abborrbestånd. Givetvis var jag sugen på det, kanske skulle min efterlängtade kiloabborre komma upp.

Efter en hel del slit med att bära båten från bilen till sjön några hundra meter samt elmotor, batteri, ekolod och alla fiskegrejer knuffade vi i båten. Jag hade tacklat upp först och på första kastet satt där en liten abborre - bra start. Fortsättningen var den nästan lika bra, abborrarna högg stundtals som tokar på dom små vobblerna vi trollade runt med. Conny höll på att veva in en av alla abborrar när det plötsligt blev tungt. Gädda frågade jag. Nej det var inget liv, det måste vara en gren sa Conny.

Men visst var det en gädda som klippt abborren. Fråga mig inte vad man ser på bilden men jag tror det är gäddan, kortet togs precis när gäddan släppte abborren.

Nästan direkt efter det hade jag en gädda som tog min vobbler men den steg av efter några sekunder. Vi testade med lite större vobblers men det blev ingen landad gädda idag. Däremot var abborrarna stundtals som tokiga och var på våra stora gäddbeten. Conny lyckades även med konsttycket att ta två samtidigt.

Vi lät båten ligga kvar vid sjön då vi kände den här sjön kan ge mycket mer. Hela sjön luktar verkligen storabborre. Det får bli ett nytt försök, då troligen med mört som bete.

2011-08-13

Tog ut multespaningsräcern på en spaningstur efter multarna. Helt tomt på dom två första ställena. Får se om jag skall stanna till på något mer ställe, tycker förhållandena är väldigt bra så dom borde vara här.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-12

Makrill på UL-grejor. Dagens största vägde 590g. Makrillen gick ytligt idag verkade det som, 4 meter från ytan över 26m djup.
Published with Blogger-droid v1.7.4
Igår började jag med idfiske, efter en och en halv timmas mäskande hade inte mycket hänt förutom att några fina multar simmade förbi. Jag gav upp den planen och gick för att bottenmeta ut mot havet istället. Första kastet gav en fjärsing och när jag höll på att kroka av den dök Hasse upp tätt föld av Adam. Vi fortsatte fisket ut mot havet men det gav bara fjärsing och en vitling till mig om jag minns rätt.

När det blev mörkt började vi leta oxsimpor men vinden hade vänt så det var svårt att se något. Vi gick över till andra sidan bassängen istället och där var det en riktigt häftig plats. Till att börja med fångade Adam en tunga, med handen. Underligt nog simmade den runt i ytan. Adam fångade ganska direkt en liten sill vilket resulterade i frenetiska undersökningar om det verkligen var vanlig sill eller skarpsill. Nu när jag tittat på gamla sillfoton är jag rätt säker på det var sill. Jag fick några av dessa sillar också på häckla, en gråsej och vitling. Det var enorma mängder sill och agnade man med hel sill fick man vitling.

I ytan simmade det runt en hel del fjärsing. Det simmade även förbi något jag inte kände igen, en fisk över halvmetern lång som var för grov för att vara ål. Kanske en långa men det som stämmer bäst in på utseendet är nog kummel, men hur troligt är det? Hur som helst ett väldigt intressant ställe, det kan nog dyka upp lite vad som helst där.

Vi avslutade genom att testa en tredje plats. Där såg vi äntligen några simpor, jag fiskade på 3-4 stycken olika men dom var helt ointresserade konstigt nog.

Sammanfattningsvis kanske inte världens bästa fångster men en trevlig fisketur med massa gott tjöt om diverse olika obskyra fiskarter.

Ingen ny art idag.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-11

Adam och Hasse har kommit hit. Dom utlovar 100%ig fångstgaranti ;)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Börjar mäska lite efter id, nu skall vi se om nån är inne.
Published with Blogger-droid v1.7.4
Nu är det nästan två dygn sedan jag blötte en krok, skandal. Ikväll blir det en ny artsatsning. Oxsimpa står på önskelistan men massa tur kan det bli lite vad som helst. Ett delmål är också att plocka en id. Detta på samma ställe vilket nog är lite ovanlig artsammansättning.

2011-08-10

Efter en hel del undersökningar har jag bestämt mig för att sätta upp gårdagens fisk som guldfisk och då en ny art.

Genom att räkna man fenstrålar och fjäll blev jag inte klokare, allt stämde på både guldfisk och ruda. Det jag har gått efter är den konkava ryggfenan, rudor har rak eller konvex ryggfena. Dammen innehöll förra året klockrena guldfiskar. Fenorna är långa och hela fisken känns annorlunda jämfört med ruda. Jag mailade även över några bilder till en fiskexpert på Naturhistoriska riksmuséet och han var på min linje - "det känns som en icke-ruda", han påtalade även hybriderna från Paviken på Öland som har varit på tapeten den senaste tiden men att dessa fiskar var mer långsträckta.

Det finns, enligt mig, egentligen inget som tyder på ruda men det som var sista droppen var när jag fick se den här bilden:


Det här guldfiskynglet är avkomman av en guldfiskhane som var i princip helt silvrig och med korta fenor och en guldfiskhona som var orangefärgad med längre fenor.


Jag misstänker jag får fler lägen på mer klassiskt färgade guldfiskar i framtiden men trots det är jag tillräckligt säker för att sätta upp den här som årets sjätte nya art och nummer 61 totalt.

2011-08-09

Nyss hemkommen efter en rejält seg biltur från Oskarshamn. Det primära var väl inte fisket men då jag hade en del artplaner på den sidan så passade jag på. Jag vet ännu inte om fisket var en succé eller fiasko.

Igår stack vi ut en sväng till kusten och spanade, såg som sagt en hel del storspigg och en del mindre fiskar som betedde sig helt annorlunda och var färgad på ett helt annat sätt. Efter många om och men lyckades jag som sagt äntligen kroka en men även det var storspigg. Var helt säker på att det var småspigg men tji fick jag.

Idag åkte vi ut och rekade ett stenbrott där det skulle finnas några oidentifierade fiskar, varav några skulle vara några riktiga oxar storleksmässigt sett. Riktigt häftigt ställe men några stora fiskar verkar det inte finnas kvar. Det enda som simmade runt där var mört (såg det ut som).

Vi stack istället vidare för att utforska ett tips på Öland.

Kartlänken jag hade sparat stämde inte, men eftersom jag inte såg något vatten på sattelitbilderna så kollade jag vidare i området innan vi åkte och hittade något som såg ut som en damm längre fram längs vägen. Väl framme så var det mycket riktigt en damm.

Tipset jag fått av en arbetskollega sa att det skulle vara fullt med fisk i dammen. Enligt lokala kännare skall det vara guldfisk. Jag hade sett framför mig tjockt med oranga fiskar i den lilla dammen, därför blev besvikelsen stor när det först verkade helt tomt i dammen. Först efter några minuter såg vi några slöa minifiskar som simmade runt längs botten.

Efter några misslyckade försök så satt där en fisk.

Både jag och fisken såg lika förvånade ut när vi tittade mer noga på varandra. Vad är det? Än så länge tyder det mer på guldfisk än ruda (och då ny art!) - konkav ryggfena och det faktum att dammen "skall" innehålla guldfisk, men jag är inte säker. Hoppas på hjälp från experter i Norge som har bättre rutin på arten. Återkommer när jag vet mer.

Förutom detta så rekade vi både väst- och östsidan av Öland. På västsidan var det tjockt med alger, på östsidan var det tjockt med storspigg men inte något annat liv. På väg hem rekade jag en å där jag sett vak på väg till Oskarshamn men såg ingen fisk idag. Jag hade hoppats lite på bäckröding men det var väl kanske att hoppas på för mycket.

Tänkte se om det fanns nån kul fisk i bäcken som rinner här bakom men det va la änna dött.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Gött men jag är inte säker på vilken art det var. Frågan är om det är guldfisk eller ruda.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-08

Jag tog en tur till Oskarshamn för att hälsa på en polare, givetvis åkte fiskegrejorna med.
Idag blev det några minuters fiske i "havet" (Östersjön). Vi fiskade på spigg, jag var säker på att några fiskar var småspigg medans majoriteten var storspigg. Efter ett antal fångade storspiggar, ett antal tappade förmodade småspiggar och ett platsbyte krokade jag äntligen en av dom mindre spiggarna som var annorlunda färgad. Väl i handen kunde jag konstatera att även det var en storspigg, misstänker det var en lekfärgad hanfisk. Typiskt.

Nya tag imorgon då det blir en riktig artsatsning. Kanske även mer mikrofiske om vi ser något spännande.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-08-07

Oxsimpa, drömfisk nr 8. Det här måste väl vara oxsimpa? Fanns även rötsimpa och stensnultra i detta akvarie men stod inget om vilka arter det innehöll.

Bleka.

Bergskädda, riktigt liten mun.

Tunga, drömfisk nr 9. Det är den här synen man vill se när man är ute på någon brygga och spanar.

Landlevande ål nr 2.
Bergskädda igen, på grunt vatten.

Björkna, mystiskt färgad. I bakgrunden syns en riktigt skabbig sik.

Lax, drömfisk nr 7 (eller vad är vi uppe i?). Gullspångslax tror jag det skall ha varit.

Jag gick vilse och hittade någon sorts landlevande ål.

Vimma och mört.
Långa, drömfisk nr 5. Svårfotad liten rackare till långa som simmade runt i cirklar.

Bergskädda, drömfisk nr 6. Bergskäddorna var väldigt aktiva jämfört med dom andra plattfiskarna och simmade ofta runt i pelagin. Här även en blågylta och en skrubbskädda.

Kungskrabba, mäktiga djur.

Torsk, en av många.

Insjöakvariet var fullproppat med diverse arter, här sarv, sutare, mört och id.
Subscribe to RSS Feed