f

2013-11-29



Köpte den här asken full med flöten på Fladen Stores REA (åk dit! massa roliga grejer). Misstänker det är någon prototyp till flötesset som Fladen planerar/planerade sätta ihop? Kanske är det Matt själv, som lätt gör bästa fiskeprogrammen, som handplockat dessa flöten?
Insåg just att jag är rejält fiskesugen, vet inte om jag kommer ha tid att fiska mycket i helgen dock. Kanske blir det en sväng med dropshotgrejerna efter abborrarna i kanalerna igen. Det är ju ganska lättillgängligt och trevligt fiske om man träffar rätt.

Jag är också sugen på att göra ett kustmeteförsök nu när det är kallt i vattnet. Det som lockar då är skärlångorna. Kanske inte jättestor chans att få någon men det hade varit häftigt att göra ett försök.

2013-11-24



Mycket fisk men jag fick bara smått som på bilden. Några andra fick nån lite finare och även en gädda eller om det var en öring. 

2013-11-23

... i Vallgraven medelst dropshotmetoden gav förvisso några abborrar men stora var dom inte. Jag har aldrig fått så små abborrar där innan, vissa var i typisk tusenbrödrastorlek.

2013-11-22


Jag började med att reka lite nya ställen en bit söder om Göteborg. Mycket bommar, privata hamnar och lite fisk att se är sammanfattningen. På ett ställe såg jag en suspekt avlång fisk under en halv sekund. Jag vet inte vad det kan ha varit men det är inte helt omöjligt det var någon sorts skärlånga.

Efter att ha tröttnat på avstängda vägar och att inte komma fram till vattnet gav jag upp och fiskade på ett ställe jag varit massa gånger på innan. Många tångspiggar fanns det, jag kunde inte motstå att fiska på en och den högg ganska omgående. Annars massvis med storspigg, mycket simpor (rötsimpor allihopa troligen), svart smörbult och del skrubbor. Jag hade hoppats på någon större skrubbskädda men det blev bara små plattfiskar.

Imorgon blir det nog abborrfiske.

2013-11-21

Åkte till Fladen Store (Björlanda fiske) efter jobbet för att handla lite lina. Gött art-tjöt med Robban och ny färsk lina blev resultatet. Kan rekommendera ett besök i affären om ni inte varit där, väldigt välfyllt på hyllorna.

Enligt YR skall det i princip vara helt vinstilla imorgon kväll och då är planen att jag skall passa på och kolla av några ställen inför framtida fisken. Samtidigt blir det att ha med ett spö såklart och lite olika tackel om jag skulle hitta något intressant att fiska på. Orkar jag tänkte jag organisera en liten tackelpärm så jag har tafsar med olika krokstorlek (typ från 32:or till 4:or tänker jag) för att snabbt kunna byta till passande krokstorlek om det skulle dyka upp någon kul art. Kanske en ringbuk, en sjurygg eller en skäggsimpa?


2013-11-19

Då kommer sista delen av artrabblet. Tidigare har jag listat de 29 arter jag tror jag kommer behöva fånga för att nå 100. Dessa är några som inte är helt omöjliga men som inte fick vara med på den andra listan.

Bergskädda (Microstomus kitt)
Jag tror jag vet var det svenska rekordet på arten är fångat och jag har varit där massa gånger men någon bergskädda har det inte blivit. Ruskigt svår art i Sverige men Naviabåten lyckades ta arten på en riktad satsning. Det verkar lovande!

Bergvar (Zeugopterus punctatus)
En av mina absoluta favoritfiskar. Jag känner till ett ställe som är infesterat med läppfisk. Jag är sugen på att åka dit och fiska på natten då man borde slippa den största anstormningen av gyltor och snultror. Om det finns bergvar på platsen vet jag dock inte men jag tycker bottnen verkar lovande. Jag vet att det fångats paddtorsk där i alla fall.

Blåkäft (Helicolenus dactylopterus)
Kan inte säga jag läst på särskilt mycket om svenska blåkäftfångster men det verkar ju vara ett fiske som blivit knäckt det senaste. Det känns ju inte som någon lätt art men eftersom det rapporteras fångster sätter jag den på den här listan som inte helt omöjliga fångster om man skulle komma ut på djupet.

Blåkäxa (Etmopterus spinax)
Blåkäxan är också en sån där art som krävs att man kommer ut långt på havet. Gör man det på rätt ställe verkar det inte vara några problem att få arten utan den verkar mer vara en plåga och agntjuv.

Gråhaj (Galeorhinus galeus)
Ingen vanlig fångst direkt men då och då rapporteras det att den här hajen fångas. Nån gång skall man ju ha tur ;)

Håkäring (Somniosus microcephalus)
En extrem fisk som kräver lite extremt fiske. Fångster sker dock. Kommer man ut på Bratten är det väl inte omöjligt. Den får vara kvar på listan.

Knaggrocka (Raja clavata)
Knaggrocka har fångats i Gullmarn. Det finns även andra ställen inte så långt från land där den fångas om jag minns rätt.

Lubb (Brosme brosme)
Lubben är kanske inte någon ovanlig fisk på djupet men det gäller ju att komma ut och göra ett effektivt fiske. Kommer man ut på lubbdjup så

Mindre kantnål (Syngnathus rostellatus)
Jag hittar inga dokumenterade fångster av den här arten på krok i varken Norge eller Sverige. Det sänker ju hoppet lite. Men äta något måste dom ju och små krokar finns det ju. Varför skulle man inte kunna fånga en då liksom? Jag har fiskat på en del nålfiskar som aldrig egentligen visat något intresse, troligen har dessa varit mindre kantnål. Kunde man bara hitta något ställe där dom fanns ofta så man kunde få nöta lite så hade man kanske kunna knäcka arten genom att försöka sig framed olika metoder och agn.

Nissöga (Cobitis taenia)
Också en väldigt väldigt liten fisk med väldigt väldigt liten mun. Fördelen är att det är en sötvattensfisk och då finns den på mer begränsade områden. Jag tror man skall lägga upp fisket på den här arten på samma sätt som för grönlingen, bara skala ner utrustningen lite.

Sjurygg (Cyclopterus lumpus)
Sjurygg fångas ibland. Det var någon som berättade om en fiskerapport på nätet där fångstmannen var ute efter havsöring men hade "problem" med att han bara fick sjurygg. Jag har även läst rapporter om något ställe i Öresund där det i princip är fångstgaranti på arten. Jag har troligen själv sett en liten sjurygg simma förbi under nattligt kikfiske efter skrubbskädda för 10 år sedan.

Skäggtorsk (Trisopterus luscus)
Jag kommer ihåg att det fanns massa skäggtorsk år 2006 vid Fläskberget, efter det verkar det vara glesare mellan fångsterna - bara en registrerad skäggtorsk i storfiskregistret efter det. Jag hoppas att det fångats några mindre skäggtorskar efter det eller att det kommer ett nytt år 2006.

Spetsstjärtad smörbult (Lesuerigobius friesii)
Finns bara två kända spöfångster av den här arten. Adams nu 2013 och en från Norge. Den från Norge var, om jag minns rätt, en riktad satsning från en dykare. Den får vara med på listan för att det nog är väldigt få som fiskar på det djupet med tillräckligt små grejer. Kanske kan jag göra om fångsten?

Tångsnälla (Syngnathus typhle)
En liten nålfisk som jag tror har hyfsat stor mun. Som aandra nålfiskar har jag den på listan tills dess jag fiskat tillräckligt länge på någon för att tro att det inte skall gå att fånga en.

Tångsnärta (Chirolophis ascanii)
Tångsnärta är inte en helt ovanlig art för norska artjägare att fånga. Jag vet också platser där den ofta syns på av dykare. Det är nog svårt att rikta fisket efter den här arten på dessa platser dock. I Norge verkar det vara kikfiske som gäller.

Vitrocka (Dipturus linteus)
Ytterligare en djuphavsart som inte är någon jätteovanlig fångst om man fiskar på rätt sätt på rätt ställen.

2013-11-17


Idag fiskade jag tre timmar efter grov mört vid Feskekörka. Det gick inget vidare, det blev några mörtar men bara i gäddagnsstorlek. Pratade med någon där som sa det brukade vara bättre längre fram, kanske om en månad.

Jag tycker det är svårt att veta hur mycket man skall mäska så här på senhösten. Nu blev det kanske dryga halvlitern mäsk via feederfisket. Är det nån som tycker det är för mycket så vet ni var det är uppmäskat nu då ;)


Mina nya feederspön var underbara att fiska med dock, ser fram emot att sticka i väg till nån å till våren och låta dom bekänna färg på riktigt.

Det pågick någon fisketävling samtidigt i Vallgraven. Vad jag såg så verkade det trögt, såg bara en liten abborre fångas. Vinnaren hade tydligt vunnit på en fyrahektosabborre.
Testar meta efter mört och hoppas på någon grov sådan. Ett spö agnat med räka och ett med majs. I feedrarna finns massa gott. En grov abborre får gärna ta på räkan också. 

2013-11-14

Två nya snyggingar i rullarsenalen
Jag har just fått hem en beställning från Metebolaget full med massa roliga grejer. Det jag var på jakt efter var feeder- eller specialistspön av kortare format än de vanliga 12 foten, några nya rullar och en hel del annat. Jag letade efter ställen som sålde passande saker och när jag ändå var i kontakt med dom så hörde jag mig för om dom var intresserade av att sponsra mitt projekt att fånga 100 arter. Ett av svaren måste jag bara dela med mig av för det var så otrevligt, det var från en firma som bland annat säger sig ha kunnig personal. Den här kunniga personalen skrev i en väldigt otrevlig ton att dom inte fann något speciellt som lockade på min blogg men om projektet istället skulle vara att fånga 100 nya svenska rekord så kunde dom vara intresserade. Jo tjenare, 100 svenska rekord, det låter som en vettig målsättning.

Hur som helst letade jag vidare och kom i kontakt med metebolaget.se som förvisso inte kunde sponsra men ändå var ljusår mer trevliga och seriösa än den där andra firman vars namn jag inte tänker nämna. Snabb leverans och bra lagersaldo hade dom också vilket alltid är positivt och till råga på allt skickade dom med extra mäsk, pellets och smaksättningsmedel. Hela upplevelsen var så bra att det är värt ett omnämnande här på bloggen och jag kommer inte tveka på att handla därifrån igen.

2013-11-12

Skarpsill (i mitten)
21. Skarpsill (Sprattus sprattus)
Det här är en art jag lyckas missa tror jag. Många misstar små sillar som skarpsillar och det hade jag också gjort ett tag. Jag har inga bevis för att ha fångat någon skarpsill och då strök jag den från listan för några år sedan. Det är ingen ovanlig art, jag har gjort några random försök med sillhäckla från båt men jag tror min största chans är att ta den i Gullmarn. Kanske kan man lägga någon dag på att fiska pelagiskt från isen. Det finns ju även chans på guldlax och sånt kul då.

22. Slätvar (Scophthalmus rhombus)
Kanske kan jag fånga den i Öresund, vid Orust eller vid ett visst artparadis i Halmstad men jag undrar om inte den största chansen att fånga arten för mig är via kikfiske efter tunga. Det syns en del slätvar sägs det ju.

23. Småspigg (Pungitus pungitus pungitus)
Jag var helt säker på jag hade den här arten i en liten ask (akvarium) men det visade sig vara storspigg som fanns i fontänen jag fiskade i :) Jag har minst två platser där den finns. Det ena stället har jag sett dom på fast dom verkar otroligt svårfångade där. På det andra stället där jag fick ett tips och fisketillstånd från en elfiskare via Fiskeligan-Hasse skall det finnas stora mängder småspigg men den enda gången jag var där såg jag inga säkra tecken på fisk, den gången kom jag inte åt det stället som kändes hetast dock. Hittar man bara ett bra ställe så skall det inte vara några problem att få arten.

24. Staksill (Alosa fallax)
Visserligen fredad men det händer ju långt från sällan att arten fångas, kanske framförallt under makrillfiske. Och det är lite det jag hoppas på att jag skulle ha den enorma turen att en staksill (eller varför inte en majfisk!) skulle hugga. Frågan är om arten kanske är vanligare än man tror men att det inte rapporteras för att fångsten tas för en stor sill / strömming.

25. Större kantnål (Syngnathus acus)
En art Fiskeligan-Hasse bemästrar till fullo. Otroligt fräck fisk som jag råkade felkroka under fiske efter den. Skall inte vara så jäkla svår att fånga bara man hittar något ställe där dom finns i större antal. Jag har faktiskt ett uppslag som jag troligen skall testa till helgen om vädret är okej.

26. Tejstefisk (Pholis gunnellus)
Tejstefisk fick jag ett bra tips på av en fiskare jag träffade ute på isen på Gullmarn en gång, tyvärr uppfattade jag inte exakt var det någonstans. Men jag har själv nosat reda på ett riktigt hett ställe för arten hoppas jag. Kommer förhoppningsvis lägga en del tid efter den i sommar.

27. Tobiskung (Hyperoplus lanceolatus)
Se kusttobis, samma gäller väl här. Störst chans kanske på häckla från båt om man stöter på något stim.

28. Tunga (Solea solea)
Jag vet inte om man kan säga att tungafisket är knäckt men man kan väl i alla fall säga att en bra metod för att fånga en tunga upptäcktes i år. Jag vet inte vem som skall få credit till den här metoden om det nu är någon som bryr sig om sånt. Själv försökte jag fiska tunga på det här sättet utvadad i en vik mitt i natten i somras efter att Fiskeligan-Adam plockat ett helt knippe tungor på metoden men det var väl inte förrän tidigt i höstas som detta fiske började spridas ordentligt.
Hur som helst ser jag fram emot att fiska efter arten just på det här sättet. Det får bli sommarens och höstens artprojekt att fånga en tunga.

29. Tungevar (Arnoglossus laterna)
En lurig art som man troligen inte kan hoppas på om man bara fiskar med räka. Nej här krävs nog lite mer spännande beten än så även om Hasse lyckats fånga en på sillstrimla. En ett spö med bottenmete och stubb som agn så dyker nog tungevaren upp förr eller senare.

2013-11-10




Jiggfiskade en liten stund i Vallgraven idag. En liten abborre och en söt gädda på land, kvar i vattnet simmar något som kändes större men som jag inte lyckades kroka.

2013-11-08

Klorocka. Fångstman: Fiskeligan-Adam
11. Klorocka (Amblyraja radiata)
Klorockan är en art jag hoppas kunna få i Gullmarn någon vinter. Jag gjorde två försök förra året utan att få någon och ett helt gäng försök året innan när fisket inte ännu hade blivit så populärt, men det blev aldrig någon på dessa försök. Det är ändå en art jag räknar till de enklare som är kvar, det borde bara vara att nöta om det blir is. Blir det inte is kan man ta dom från båt.

12. Kusttobis (Ammodytes tobiatus)
Den här arten tillsammans med sin släkting tobiskungen borde ju inte bli så svårt. Jag har sett och fiskat på tobisstim 2-3 gånger (sist i somras när jag testade undervattensfiske he he) men någon tobis har det inte blivit ännu. Det är ingen jätteovanlig fångst och till slut kommer den väl sitta där. En sak som försvårar det hela är att tobis verkar ganska ovanlig i mina hemmavatten.

13. Leopardbult / leopardfläckig smörbult (Thorogobius ephippiatus)
Det här tror jag är en art som inte borde vara så jäkla svår? Dom är relativt stora och dom är smörbultar. I Norge fångas dom på riktat fiske. Frågan är om inte det fångats en del leopardfläckiga smörbultar i Sverige också men som misstagits för Svarta smörbultar. Det skall inte vara helt klockrent lätt att se de röda fläckarna när fiskarna är på land. Jag har lite teorier om hur jag skall få den här arten och planerar att försöka göra efterforskningar för att få den här arten.

14. Lerskädda (Hippoglossoides platessoides)
Öresund eller Gullmarn. Har gjort några försök på Gullmarn men krävs nog mer tid. Känns som en liten lurig art som nån gång plötsligt kommer sitta där på kroken. Kanske under något rocka/långebarn-försök på Gullmarn?

15. Långa (Molva molva)
Jag har inte långa på min lista. Jag vet inte riktigt var jag kan hoppas att fånga en. Kanske nånstans i Måseskärsvattnet, bara jag kan komma ut dig på något sätt. Det har fångats långa i Gullmarn också men det kryllar inte direkt av dom.

16. Mal (Silurus glanis)
 Malen är Sveriges enda nationellt fridlysta art vilket omöjliggör riktat fiske efter den. Den verkar vara väldigt vanlig i vissa vatten och det verkar som den kommer bli ännu vanligare vilket gör att den ändå får hamna på min lista. Kanske stryks fridlysningen, kanske kommer arten som en bonusfångst under annat fiske.

17. Norsjäveln (Osmerus eperlanus helveticus satanas)
Ytterst envis art som lätt kommer fångas under 2014. Jag vet en sjö där dom hugger. Jag var där. Jag såg dom på ekolodet. Dom högg. Jag missade hugget. Det får bli på pimpel från isen arten fångas eller under norsleken när dom stiger mot lekplatserna.

18. Pigghaj (Squalus acanthias)
En till art man inte skall rikta fisket mot. Trots det sker fångster regelbundet bara man är på rätt plats. Jag hoppas på en bonusfångst, kanske under fiske efter långa?

19. Siklöja (Coregonus albula)
Jag är väldigt tveksam till att ha arten på den här listan. Det verkar som det är en väldigt svår art att krokfånga. Vissa säger det är hur enkelt som helst att ta den på flytande bröd men jag känner mig skeptisk till det tills jag sett det själv. En metod jag fått tips om som jag däremot tror på är ytterst små torrflygor. Jag har ändå siklöja på listan då den är en sötvattensfisk som då också finns på ett begränsat område samt ju är väldigt vanlig.

20. Silverruda (Carassius gibelio)
Silverruda skiljs från guldfisk och vanlig ruda. Jag kan inte säga jag pluggat på arten särskilt mycket men jag har förstått att det finns vatten på Gotland som hyser silverruda. Om arten finns på närmare ställen vet jag inte men jag har åkt till Gotland innan för att fiska efter en ny art.

Nästa gång forstätter jag rabbla upp art 21-29 

2013-11-06

Ryggstrimmig pelamid (atlantisk bonito)

För några år sedan, när jag var uppe i 48 arter, gjorde jag en lista på ca 50 "troliga" arter som återstod. Femtio arter som jag trodde skulle bli dom som jag skulle fånga för att nå 100. Så här 23 arter senare visar det sig att 19 av dessa 23 arter har jag nu fångat jag från den listan. Fyra arter var alltså bonusarter, dessa var pirål, svartmunnad smörbult, guldfisk och vitlinglyra.

Hur som helst har jag nu gjort en ny lista på de 29 arter jag gissar på att jag kommer behöva fånga om jag skall nå 100. På slutet har jag även en lista på några arter som inte är bland de 29 men som ändå är hyfsat troliga. Förhoppningsvis kommer det dyka upp även nya bonusarter förutom alla dessa.

1. Bergsimpa (Cottus poecilopus)
Bergsimpan borde absolut inte bli några problem. Jag och Hasse har en plan som verkar väldigt lovande för arten. Nu är jag ju känd för att säga att en art inte skall vara några problem (nors...) men med tanke på norska och svenska fångster borde verkligen den här arten gå att fånga relativt lätt.

2. Bonito / ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda)
Jag grämer mig fortfarande för den här arten. Under bonitofebern var jag ute med Marran och hade ett klockrent hugg men fisken blev aldrig krokad. Man kan fortfarande se tandmärket från boniton på vobblern. Det borde komma tillbaka ryggstrimmiga pelamider tycker jag, om dom nu  inte redan är där ute, och då skall jag vara på plats. Om någon har info om fångade bonitos får ni gärna höra av er.

3. Brunsnultra (Acantholabrus palloni)
En art som finns hyfsat nära kusten tror jag. Har inga direkta planer för arten men det fångas ju en del exemplar av den här arten så omöjligt kan det inte vara. Om någon är sugen på att guida upp en åt mig så är det bara att säga till ;)

4. Femtömmad skärlånga (Ciliata mustela)
En art Fiskeligan-medlemmar allena kan fånga? Misstänker rätt recept för arten är nattligt bottenmete under de kalla månaderna. Plats vet jag men jag vet precis hur meningslöst det kommer kännas att sitta där och frysa i mörkret en kall blåsig decemberkväll. Kanske kan man kombinera detta fiske med en typ ringbukssatsning någon kväll?

5. Fenknot (Chelidonichthys lucernus)
Öresund? Måsteskär? En art som man säkert till slut kommer fånga bara man kommer ut tillräckligt många gånger. Tror det kan vara lurigt att satsa riktat mot arten.

6. Groplöja (Leucaspius delineatus)
Arten är visserligen fredad men har nu bedömts vara livskraftig istället för starkt hotad som den var innan. Kanske kommer fredningen tas bort, kanske kommer en slumpfångst av arten, fisken får i alla fall vara med på listan.

7. Harr (Thymallus thymallus)
Den sista klassiska sötvattenssportfisken jag inte har fångat? Nån gång får det bli en resa norrut för att bocka av arten. Vättern är väl närmsta kända plats att fånga den men där verkar det svårt. Nog lika bra att sikta på något vatten längre norr ut.

8. Havskatt (Anarhichas lupus)
Det är synd att man inte fiskade efter arten när den var lite vanligare. Det verkar ha varit en väldig nedgång på arten och frågan är om den skall vara med på listan ens så svårt som det verkar vara att få den nu. Hoppas ändå att det skulle kunna gå att fånga en någonstans.

9. Hornsimpa (Myoxocephalus quadricornis)
Det här en kul art jag ser fram emot att fiska efter. Jag vet en plats som verkar lovande. Troligtvis blir det en satsning efter den nu på vintern 2014, bara det blir is.

10. Kanadaröding (Salvelinus namaycush)
Kandaröding kan jag inte tänka mig finns i närheten. Nä här är det upp till Norrland som gäller. Hyra båt och trolla runt i Landösjön i Juni?  Någon som är sugen på att hänga på? Något år får det bli en sån satsning.

Fortsättning på artsvammlet kommer senare..
Som synes finns nu bloggen på en egen domän (www.artjakten.se). Säg gärna till om ni hittar något som inte fungerar det kan säkert vara en del störningar de närmsta timmarna innan alla DNS:er blivit uppdaterade.

Mina länkar till andra fiskebloggar försvann, säg gärna till om jag har glömt lägga tillbaka någon länk. Det verkar även som folk som länkar till min från andra bloggar behöver länka om för att RSS-flödet (den som visar senaste artikeln osv) skall fungera.

2013-11-02


Fiskade efter kiloskrubba idag. Blev mest smått i storlek som den på bilden, några i halvkilosklassen också. Det mest spektakulära var en säl i hamnen.
Subscribe to RSS Feed