f

2014-08-30


Jag och Conny var ute på fiske idag, efter en del velande bestämde vi oss för att testa vattnen runt Orust. Min förhoppning var att fånga en skarpsill eller kanske en slätvar. Någon piggvar eller i alla fall lite makrill tyckte jag ju att absolut skulle få men fisket skulle visa sig vara riktigt dåligt idag.

Efter en stunds fiskande känner jag ett sill-pill. Usch, nästan för spännande. Är det som vanligt vanlig sill eller skulle det för ovanlighetens skull vara den för mig ovanliga skarpsillen? Upp kommer en....


.... vanlig sill. Jag nöter på med häcklan medan ett spö fiskas på olika djup agnat med stagg. Dagens andra och sista fisk kommer på häcklan den med. Det är en.....


...torsk. Något annat får vi inte. Det får bli nya tag nån annan gång.

2014-08-29

Svartmunnad smörbult från Visby
Jag läste på http://www.fiskerforum.dk/erhvervsnyt/a/kutling-invasionen-bekaempes-aktivt-sjaelland att det satts ut 15000 piggvarar i Danmark varav 6500 i Öresund.
Detta i ett led att bekämpa invasionen av den svartmunnade smörbulten. Piggvararna som satts ut är mellan 5 och 7 cm långa och hoppas kunna skapa en bättre balans mellan arterna i framtiden.

Den svartmunnade smörbulten verkar sprida sig som en löpeld även i Sverige, säkert på grund att den blir lekmogen redan vid två års ålder samt leker i flera omgångar under ett år.

Den som inte har bockat av arten på sin artlista behöver nog inte känna någon oro. Jag misstänker dom kommer finnas lite överallt om några år med tanke på hur fort dom verkar sprida sig. Särskilt som det är så glest mellan dess fiender om man tänker på rovfiskar i lagom storlek inom samma biotop.

2014-08-28

Foto taget från
  fiskeligan-haze.blogspot.se
Marcus Bergqvists 57:e art blev en gös. Inte nog med det, det blev även den 1000:e registrerade fisken på 50-klubben. Sedan dess har Marcus passat på att fånga två arter till så nu har han 59 arter och 50-klubben 1002 registrerade fiskar spritt över 116 unika fiskarter.
Tycker det borde finnas några fler fiskare som har riktigt många arter. Är det någon som kan hjälpa mig hitta dom? Det hade varit kul om vi kunde få in några nya arter på listorna, en håkäring kanske?

Förövrigt har jag uppdaterat statistiksidorna på 50-klubben att även innefatta topp 5 längsta fiskar. Lite oväntat är det en torsk som ligger i topp. Finns det förslag på mer statistik så hör av er.

Jag har även snyggat upp (förhoppningsvis) tabellerna lite så att 0:or i datum, vikt och längd inte skrivs ut.

2014-08-25

Jag har gått förbi en damm ett par gånger och sett rörelser som jag misstänkte kom från fisk. Igår kväll var jag där igen med ficklampa och då såg jag ett 50-tal fiskar som blev skrämda av mig. Idag tog jag kameran och ett litet spö för att undersöka saken mera noga. Jag hade hoppats på att det skulle vara nån ny art givetvis, kanske någon som släppt i någon udda fisk i dammen som ligger väldigt centralt i Göteborg.


Efter några minuters fiske kan jag kroka en och jag misstänker det här är en guldfisk. Guldfisken skall ha en konkav (inåtbuktande) ryggfena medan rudan skall ha en konvex (utåtbuktande). Min fisk har väl mest en rak ryggfena. Antalet fjäll längs sidolinjen fick jag till 33, något som stämmer in både på guldfisk och ruda. Det som får min bägare att svämma över mot guldfiskehållet är att hela fisken kändes ganska lång och "sladdrig" med en ganska lång stjärtfena vilket jag tycker pekar mer på guldfisk även om det kan bero på näringsbrist i den lilla grunda dammen.

Om det nu är en förvildad guldfisk eller ruda spelar ingen större roll då jag har båda arterna.

Mer rak ryggfena än konkav?
Är det någon som har en åsikt på vilken art detta är? Använd kommentarsfältet!

2014-08-22

Fortsätter på temat ovanliga fiskar i våra vatten. Hoppa in på hd.se för att titta på en förmodad haj filmad vid Hallands Väderö. Vad tror vi? I kommentarerna spekuleras om pigghaj och brugd. Känns ju som det är för litet för brugd isåfall pigghaj men och kanske för stort för pigghaj. Sillhaj hade varit häftigt eller om det är någon mer ovanlig haj.
Ringhalsbonito fångad av Marran
Läste en rapport på Kystbloggen om två rapporter om ryggstrimmig pelamid (aka atlantisk bonito). Tydligen har det fastnat bonito i nät i Evenes (långt norrut i Norge om jag fattar det rätt, nära Narvik) i Juli.

Den andra rapporten om bonito kommer från Fensfjorden nära Bergen alltså en bit närmare svenska västkusten. Den här gången var det, om jag fattar det rätt, yrkesfiskare som fått ett exemplar på 2,83 kilo under makrillfiske med ringnot. Undrar man vågar hoppas på att det nån gång mer skall komma in ett stim likt det gjorde 2010?

2014-08-17



Igår stack jag iväg på ett lite längre fiskepass. Kändes riktigt skönt att äntligen lägga ett längre pass, den varma sommaren med sitt väder har inte riktigt inbjudit till några ordentliga fiskepass men nu var det alltså dags. Jag visste inte exakt vad det fanns för arter på platsen, jag och Hasse var där innan och då fick vi sutare, brax och kanske något annat men det skulle även finnas gös och så gick det rykten om mal.
Jag ville helt enkelt fiska lite allmänt och körde ett spö med mask och ett med död mört. Först blev det några abborrar och en braxen på maskspöt medan mörten fick ligga orörd. Det kom några tyskar och jiggfiskade och jag hörde hur dom skrek "FISCH!" och hur det plaskade. Ungefär samtidigt kom ett bleep från mörtspö-larmet. Jag gick fram och kände försiktigt om det var något i andra ändan, jo det kändes misstänkt och jag drog till med ett mothugg. Helt stumt till en början och sedan började det röra sig lite smått innan fisken gjorde en rusning på 10 meter och så gick linan. Det såg verkligen ut som det var en gädda som varit framme och plockat upp den döda mörten för tafsen var sönderskuren på flera ställen, synd att jag inte fick se den i alla fall, den kändes ganska stor.

Resten av fisket kan sammanfattas med mycket napp på masken men det var försiktiga snabba napp som oftast inte resulterade i någon krokad fisk. Hade även något hugg på mörten men det kändes som dom bara var där och drog i grejorna utan att ta ordentligt.


Så föll då mörkret och jag kunde lyfta in några gersar och några björknor, den senare ny art för i år. När det var helt mörkt så började det även bli action på mörtspöt. Häftigt att sitta i mörkret och tystnaden och larmet skriker och blinkar. Någon fisk kände jag dock aldrig av på dessa hugg, konstigt för dom tog mycket lina men mothuggen var helt utan fiskkänning och upp kom sargade mörtar. Är väldigt säker på det var gös som var framme. Det jag la märke till var att huggen liksom tagit över ryggen och missat kroken eftersom jag hade krokat mörtarna i munnen. Planen var därför att flytta kroken till under ryggfenan och göra så snabbt mothugg jag kunde. Det skulle visa sig fungera.  Jag hade haft en bra känsla under hela kvällen, på något sätt var jag säker på att larmet skulle tjuta och jag skulle få känna tyngden av en fisk efter mothugget och just detta hände efter den där ändringen.

Bara några minuter efter jag agnat om så började alltså larmet tjuta igen och mothugget satt. Jag tyckte fisken var ganska stark och aktiv för att vara en gös så jag började fundera om det kunde vara något annat. Jag fick sätta ganska hård press på fisken för att den inte skulle gå in i näckrosorna och efter en stund får jag syn på två små pliriga ögon och skäggtömmar. Mal! Ny art! Gött mos!



Fick inga vidare kort på fisken då jag ville släppa tillbaka den så fort som möjligt men några foton blev det ju. Passade även på att väga den snabbt i vågen och efter bortdragen vikt för vågen så blev det 1,675 kilo.
Otroligt häftiga fiskar! Självklart fick malen simma tillbaka och det gjorde den till synes opåverkad av hela upplevelsen.

Jag fiskade en stund till men det hände inget mer utan jag vände nöjd hem, ingen gös men något ännu bättre blev det till slut. Årets femte nya art och nummer 76 totalt och som grädde på moset en riktigt häftig art!
Mitt bland alla gösnapp högg en mal. Första gången jag ser en, otroligt häftiga fiskar. Art nummer 76 är därmed avbockad, gött mos! Mer om fisket imorgon. 

2014-08-16



Missade högst troligen en gös med tanke på hur tandmärkena såg ut för en stund sen, skit också. Känns som alla fiskarna är försiktiga idag. Fick i alla fall några björknor innan det blev mörkt, ny art för i år. Nu hoppas jag på ett ordentligt hugg på mörtspöt!

Har blivit lite abborre och braxen på maskspöet. På mörtspöet sög det på en grov fisk som bet av flourocarbontafsen. Rätt säker på gädda med tanke på hur tafsen såg ut. Den kändes rejäl, synd jag inte fick se den.

Det nappade lite jobbigt mycket på mask, småabborre, så nu kör jag två mörtspön. Tänkte byta tillbaka när det mörknar.


Då var fisket igång sen en stund. Abborre blev första arten. Spännande för jag vet inte exakt vad som finns här.

2014-08-15

Som det är nu lutar det åt att det blir en lite ordentlig tur till helgen. Det blir lite generellt fiske på en plats där det finns allt möjligt. Sist jag var där fick jag nytt personbästa på sutare t ex. Förhoppningsvis kan jag få en gös vilket skulle vara en ny art för året. Det som gör det hela ännu mer spännande är att det fångats mal på platsen. Det blir ju givetvis inget riktat fiske efter dom men om nån skulle plocka upp mitt agn skulle jag inte bli ledsen.

2014-08-10

Sik
Det har inte blivit mycket fiske alls det senaste men när man läser om två fjällbrosme-fångster blir man ju lite fiskesugen. Läs på Leif Krauses blogg och Fiskesjuk . Nu är det nog ingen större risk jag skulle få nån fjällbrosme men man blir ju som sagt artfiskesugen ändå. Jag har lite funderingar på att få till någon artsatsning framöver - kanske Gullmarn och klorocka. Eventuellt är det också ett lerskäddefiske i Öresund på gång.
Om inte kanske jag försöker putsa på något personbästa, har en liten plan där man kan fiska sutare och samtidigt faktiskt ha chans på en ny art. Andra saker jag borde fiska efter är sik eller bergstubb till DNA-nyckeln. Mycket man vill göra och inte lika mycket tid finns, vi får se vad det blir av det hela.

2014-08-02


Jag och Conny körde ett litet test av en sjö nu ikväll. Jag testade några larm jag inte fiskat med sen jag köpte dom i höstas. Hade inte tacklat upp optimalt för larmfiske men det funkade helt okej ändå på sjöns små braxar.


När jag vevade upp för att packa ihop satt där en liten abborre trodde jag men efter en mer noggrann titt i mörkret ser jag det är en gärs. Minns jag rätt är det årets första och därmed art nr 41 i år vilket är nytt rekord i antal fångade arter på samma år för mig. Alltid kul att slå personbästan!

Subscribe to RSS Feed