f

2014-11-29


Ikväll stack jag ut med vadarna i ett försök på att få en skäggsimpa. Det var fiskfattigt till en början, såg bara några enstaka små skrubbor och nån liten stubb samtidigt som det blåste och var ganska kyligt. Efter att ha vadat runt i en timma var jag på väg att ge upp då plötsligt den ligger där framför mig. Jag ser direkt att det inte är nån annan simpa utan det är en skäggsimpa. En stor skäggsimpa. Fiskefrossa. Jag har vatten upp till bröstet och det går en del vågor vilket gör det hela svårfiskat. Tyvärr råkar jag stöta till simpan rakt på skägget med mitt agn och det skrämmer den. Jag följer efter den och försöker fortsätta fiska på den men det känns lönlöst. Fisken bara simmar undan och är allmänt stressad. Jag avbryter att fiska på den och letar vidare efter andra så länge jag orkar i kylan men får ge upp till slut då det inte känns helt smart att stå ute i kylan med en förkylning som vägrar släppa.

Riktigt kul att få se en ny art i alla fall. Jag fiskade inte på något annat, och fick alltså ingen fisk alls idag. Fanns inte mycket att fiska på förutom en del skrubbor och en rötsimpa.

2014-11-28

En klumpfisk har flutit upp på stranden i Ängelholm, läs mer här: http://fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=7019

2014-11-22

Ikväll var det äntligen dags för novembers andra fisketur. Tror det var tre veckor sen sist. Jag har massa dåliga ursäkter som jobb, dåligt väder och influensa men ikväll var det alltså äntligen dags. Jag tog det säkra före det osäkra och åkte till en plats där jag knappast kommer få nån ny art men där det brukar finnas lite huggvillig fisk.

Det blev sightfiske och det var en hel del fisk att se. Mest massa sill, något jag inte kan minnas jag sett i samma mängd i november något år innan. Förutom sill såg jag sik, svart smörbult, rötsimpa och skrubbskädda. Dom två senare fiskade jag på och fick en bunt av varje men tyvärr inte i någon storlek. En av skrubborna, den på bilden, hade dock storleken inne för nytt pb men inte konditionen. En annan skrubba var riktigt tjock men för liten.

Skönt att komma ut på lite fiske i alla fall!

2014-11-17

Det haglar in drömfångster nu, den här gången en skäggsimpa. Läs mer på Team IGS

2014-11-14

I natt tog även Rasmus vapendragare William Essén en femtömmad skärlånga från samma område. Nu är det fyra stycken som har arten i 50-klubben.

Det är grymt inspirerande att få rapporter om såna här fångster i november när det mesta fisket är trögt. Det är så inspirerande att det lutar åt att jag gör ett naivt försök en bit söder om Göteborg efter arten ikväll.

2014-11-13

Fångstman: Rasmus Bäcklund Foto: William Essén
Igår kväll fångade unge artfiskaren Rasmus Bäcklund något riktigt häftigt - en femtömmad skärlånga på en riktad satsning. Fisken tog en räka på bottenmete i Lysekilsområdet.  Detta var Rasmus 61:a art. Nu blir man riktigt sugen på att lägga några kvälls/nattpass efter den här fantastiska arten.

2014-11-07

Här smids artfiskeplaner med Sveriges artfiskeelit.

2014-11-06

Här är fortsättningen på mitt yrande om vilka lite mer ovanliga sportfiskearter som skulle kunna komma att bli fångade i Sverige i framtiden.

I sista delen kommer arter som inte ännu påträffats i Sverige eller är väldigt ovanliga men som skulle kunna dyka upp förr eller senare.

Skyggfisk - tangkvabbe - (Lipophrys pholis)
Skyggfisk. foto: Jon-Eirik Brobak
Mig veterligen har den här arten inte påträffats i Sverige någon gång. Den finns och fångas i Norge. Kan den dyka upp här i Sverige om/när havet värms upp några grader?

Arten tillhör familjen slemfiskar (Blenniidae) och har alltid fascinerat mig lite med sitt utseende. Har sett en liknande art i Grekland  (skyggfisken verkar inte finnas där) som jag tror var fisken med det härliga namnet rostslemfisk (Parablennius sanguinolentus) och det är riktigt häftiga fiskar.

Hur som helst, i Norge fiskas arten under kikfiske och runt om i värden är den en ganska vanlig fångst. Gäller "bara" att den dyker upp i Sverige nu då.


Nätmönstrad sjökock - Liten fløyfisk - (Callionymus maculatus) 
Ryggfena på en nätmöstrad sjökock
© Hans Hillewaert / CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons
En sådan här fångade Irvin Kilde (läs mer på http://www.hooked.no/artikler/en-slik-har-du-neppe-sett-for samt http://nidarosiensis.blogspot.com/2014/05/drager-finnes-virkelig.html) under vadningskikfiske.

Arten påträffades för första (och enda?) gången i svenska vatten, den gången vid Väderöarna, augusti 2010. Det är alltså inte snack om någon vanlig fisk men varför skulle den inte kunna dyka upp här lite oftare? Det kan ju vara så att den är vanligare än man tror men då det inte är helt lätt att se skillnad på de olika sjökockarna så kanske den misstas för den vanliga randiga sjökocken eller kanske den fläckiga sjökocken som förövrigt också kanske är en art som borde vara med på den här listan.


Dvärgmal - dvergmalle - (Ameiurus nebulosus)
Dvärgmal. foto: Andreas Næristorp

Arten finns i alla våra närmsta grannländer Norge, Danmark och Finland.
I finns arten i ett eller flera vatten Asker-området väster om Oslo, se kartan till höger, dit den först kom i slutet på 1800-talet enligt fiskipedia.no.
Lite förvirrande är att det verkar finnas två olika sorters dvärgmal, svart dvärgmal (Ameiurus melas) och brun dvärgmal (Ameiurus nebulosus). Båda arterna skall finnas i Norge men kan inte få bekräftat att även den svarta dvärgmalen finns där.

Det verkar som om arten säljs som akvariefisk i Sverige så jag förstår om folk är oroade att den skall etablera sig även i svenska vatten.


Solabborre - rødgjellet solabbor - (Lepomis gibbosus)
Solabborre. foto: Jon-Eirik Brobak
Ytterligare en art likt dvärgmalen som kommer från nordamerika. Den finns både i Norge och Danmark och säljs även för akvariebruk om jag förstår det rätt.
Även den här arten, likt dvärgmalen, finns i Asker i Norge. Läs rapport om arten i publikationen Rødgjellet solabbor i Asker og Røyken kommuner . Solabborren kan alltså reproducera sig under gynnsamma förhållanden i vårt klimat, det har den gjort i Asker.

I Sverige har jag bara en notering på att arten påträffats - i sjön Åsnen i Småland fångades ett exemplar i en ryssja 2012. Läs mer här: solabborre i Åsnen väcker oro.

Båda dessa arter, dvärgmal och solabborre skulle helt klart kunna dyka upp i något vatten om någon mindre nogräknad släpper ut några individer. Att släppa ut fisk så kan ställa stora problem för andra arter så om det händer och solabborren etablerar sig i något vatten kommer man säkert höra talas om det.

2014-11-02


Jag och Conny var på Gullmarn igår. Testade runt lite på lite olika ställen även om jag hoppades mest på klorocka. Var väl inte helt värdelöst fiske även om det inte kom upp någon superfisk. 

Vi fick berggylta, gråsej, torsk, sandskädda, glyskolja, vitling. 






På slutet körde vi lite med häckla. Jag hoppades på skarpsill, en art jag saknar. Det låg en båt brevid oss och fick ganska bra med sill (ganska liten). Till slut fick jag en fisk med taggig skarp buk.


Men det var en vanlig sill. Det är inte helt lätt att identifiera en skarpsill om man bara går på det som står i litteraturen om den skarpa buken. Även små sillar har väldigt skarp bukkant.

Ingen klorocka den här gången heller alltså men det är bara att ta nya tag.
Subscribe to RSS Feed