f

2015-12-28

Foto stulet av Arvid
Har blivit väldigt dåligt med fiske det senaste. Man blir dock sugen när man ser Arvids fångster i Costa Rica och Panama. På bilden ovan en (fisk som jag får till) Barred Serrano (Serranus psittacinus). Har suttit och försökt hjälpa till med artbestämningen på några av hans fångster. Kommer troligen en längre rapport på Fiskeligan snart. Finns en del riktigt häftiga fiskar där.

Annars kommer väl en årssammanställning samt nya årtsmål så småningom.

2015-12-13


Det hände inte jättemycket på fiskefronten nu men idag kom jag i alla fall iväg på en vadartur. Troligen årets sista och kanske även årets sista fisketur? Målet var skäggsimpa och när jag gick ner mot vattnet kändes det spännande att se vilka arter man skulle stöta på den här årstiden. Tror aldrig jag vadat så här sent. Det var ganska ont om fisk i havet idag, en liten sandstubb, några små skrubbor som alla var väldigt sura och antingen tryckte eller simmade iväg, en rötsimpa, några enstaka tobias och ett knippe rejäla öringar såg jag under den dryga timman jag vadade runt. Skulle bara ta ett sista varv när jag ser en piggvar ligga och trycka. Bytte till en jigg och piggvaren högg direkt med missade, några minuter senare högg den igen och jag kunde kroka den. 2050 gram vägde den in på och fick givetvis simma tillbaka efter vägning och några riktigt usla foton.

Känns som en värdig fisk att avsluta ett bra fiskeår på. Kan ju bli nån mer tur framöver men om inte så kommer det en årssummering på bloggen så småningom och sen får det bli lite om planerna för nästa års fiske också.

2015-11-28

Åkte ut en sväng och försökte fiska skrubba i blåsten. Var otroligt segt och jag hade inte en enda fiskkänning under tiden jag fiskade. Kallt och otrevligt var det också så jag packade ganska snart ihop. Nä nu får det bli lite lugna kvällar så man kan komma ut på vadarfiske.

2015-11-25

Fotade just detta från ett fönster i Arendal. Smutsig trål som behöver tvättas? :)

2015-11-20

Rysk stör

Beluga C&R

Rysk stör

Anders med belugastör

2015-11-17

I helgen påträffades för första gången fiskarten dvärgstubb i Norge. Arten som är en av Europas minsta och bara blir ca 2,5 cm lång. Även i Sverige är det ovanligt att man träffar på arten även om det har hänt några gånger.

Läs mer: http://www.hooked.no/artikler/europas-minste-fisk-pavist-i-norge-for-forste-gang-2

Bara att ta på sig dykardräkten, slipa tanagokrokarna greppa pimpelspöet och ge sig ut på lite undervattensfiske alltså?

2015-11-14


Igår ringde gick jag upp en stund innan 04:00, det var störfiske på schemat och målet var att bärga art nummer 100 totalt i alla länder. Jag, Anders, Jan-Åke och Dan var det som skulle fiska i Danmark. Vi tog färjan över Öresund och efter att ha suttit fast i lite köer kom vi fram till den lilla dammen där det skulle finnas bestar på över 20 kilo till störar.

Efter att ha köpt fiskekort fick jag ganska fort ett pill och gjorde mothugg, fisken satt på i några sekunder innan den släppte. Trist men bra start ändå med hugg ganska omgående. Jag hade en till fiskkänning innan Anders kunde landa resans första stör, en rysk stör eller diamantstör som den kallas i Danmark.

I sjön vi var i, Poppelsöen, så skall verkar det finnas fyra olika störarter, tillsammans med gös, karp, regnbågar i olika former med mera. Vi skulle få tre av dessa under dagen.

Rysk stör (Acipenser gueldenstaedtii)
Vi hade många napp under dagen men de flesta blev det inget av. Om det var störar som nappade på riktigt, linnapp eller andra arter kunde vi bara spekulera i men trots snabba mothugg så var det oftast inget i andra änden som svarade. Efter några sådana här spöknapp kunde jag kroka resans andra fisk och efter en kortare fight kunde även jag landa en rysk stör.

 Fisket är väldigt enkelt. Vi körde bottenmete med glidande tackel med ett sänke på ca 30 gram, hullinglös enkelkrok i storlek ca 1/0.

Agnet vi körde var med fiskbitar. Vi använde bitar av lax- och sillfilé men makrill och ansjovis är två andra beten som skall fungera bra.

Vi fick fisk både på lax och sill men laxen sitter bättre på kroken med sitt sega skinn och kanske genererade lax även mer hugg.

Jag valde mellan två spön, ett specialistspö och ett vanligt 10 fots haspelspö modell tyngre. Till slut fick det bli haspelspöet efter ha rådfrågat Anders och det var nog smart då det rör sig om stora fiskar som man kan behöva hålla undan från vegetatiton och andra hinder.

Dock är det långt från ultimat med ett vanligt haspelspö då man fiskar med spöt i en bankstick och försöker se de försiktiga nappen. Jag skulle tippa ett barbelspö eller liknande med signaltopp är det ultimata spöet för detta fiske.

Någon som körde med just en känslig topp på sitt spö var Anders som fiskade bäst idag. Nedan en av de mer ovanliga arterna under dagen, en vit stör.

Vit stör - (Acipenser transmontanus)

Själv hade jag en dålig period mitt på dagen då jag inte riktigt kände jag hittade ett ställe som kändes bra så istället velade jag runt och testade olika platser och fiskade inte riktigt effektivt. Till slut valde jag en helt ny del av dammen och placerade betet nära land.

Efter en liten stund så signalerade spötoppen hugg och vid mothugget är det stumt. Gött, en större stör? Fighten som följer sedan är riktigt bra, tror det tog bortåt 10 minuter innan Anders till slut kan greppa min andra fisk för dagen, den här gången en belugastör.

Belugastör ( Huso huso)
Stören vägde 10,4 kg och bjöd upp till en rejält bra kamp alltså.

Beluga
Den fjärde störarten som skall finnas i dammen är sibirisk stör (Acipenser baerii) men någon sådan fick vi aldrig.

Vi fick alla fisk under dagen, totalt blev det 13 störar plus en till som Anders råkade felkroka. Anders fick den största på 13,1 kg, Dan den näst största på 12,7 samt min på 10,4 kg.

Jan-Åke med rysk stör
Dan med rysk stör, hans minsta fisk för dagen tror jag?
Anders med sin vita stör
Detta var min 100:e och 101:e art totalt på min världslista. Sammanfattningsvis var det en riktigt kul tur med gott sällskap. Själva fisket var också kul men man måste ha klart för sig det är en liten damm med ganska mycket fisk och fiskarna är fångade många gånger och i varierande skick. Vi hade turen att vara nästan helt ensamma om att fiska, det var bara några regnbågsfiskare som höll sig i andra delar av dammen. Hade det varit som jag hört talas om, ganska fullt med folk, blir nog känslan ännu konstigare.

Jag kan absolut tänka mig åka dit fler gånger, för nån som är nybörjare på fiske och som vill känna på stor fisk är nog detta perfekt.

Insåg just att jag skrivit den här rapporten utan att få in en enda ordvits, det är ju helt stört?

2015-11-07

I eftermiddags körde jag och Arvid ett pass efter lake. Inte helt oväntat blev det ingen lake, platsen kändes sådär het för lake. Arvid fick en id/mört och hade ett troligt hugg på sin löja medan jag inte hade någon fiskkontakt alls. Nu verkar det bli en period med trist väder framöver förutom kanske imorgon, så man borde kanske passa på att få lite fisketid till. Får se om det kan bli något pass.

2015-11-04

Hade egentligen planerat en mer seriös vadartur ikväll men det blev aldrig av. Istället för att få lite luft fick det bli en kort tur ner till en nära hamn. Väl framme drog jag ett meddelande till Arvid som jag visste fiskade och frågade om han ville köra en arttävling på 30 min. Han rapporterade nästan direkt skrubba och rötsimpa men sen tog jag 4 på raken. Hade bara två räkor samt pimpelspö med minsta tanagokroken på men skrubba, rötsimpa, sandstubb och storspigg krokades konstigt nog klockrent på idag!

2015-10-25

Blev en kort tur med skrubbafiske i blåsvädret. Nappade hyfsat och blev några stycken men tyvärr inga stora idag heller.

2015-10-23


Jag har som jag nämde i förra inlägget testat mina absolut minsta krokar - Tanago Ultimate.
Tanago-krokar kommer från Japan där det verkar finnas en nisch att försöka fånga så små fiskar som möjligt. Om jag fattat rätt så är målet att fånga en fisk som får plats på ett 1 Yen mynt vilket innebär fiskar mindre än 2 cm långa.Tanago-krokar är speciellt utformade för detta mikrofiske. Krokarna generellt ser lite speciella ut. Dom är ju längre och på så sätt större än traditionella krokar men tanken är att fisken bara skall få krokspetsen in i munnen.

Alla tanago-krokarna jag har fått skickat till mig har kommit förknutna på en tafs vilket jag är ganska tacksam för då det är väldigt pilligt att försöka knyta på dessa. Ultimate-krokarna kom dock knutna på någon sorts garnsnöre som jag inte riktigt gillar. Jag tycker mig märkt en stor fördel med att köra med så tunna osynliga linor som möjligt för små krokar och den här tråden känns som den syns ganska ordentligt. Jag kommer troligen försöka knyta/limma om den tafsarna.

Skillnaden i tafsmaterialet syns ganska tydligt på bilden nedan där ultimate-kroken till höger jämförs med en annan tanago-krok (som jag tyvärr inte har namnet på). Den här andra kroken på bilden har jag fiskat mer med och den har som synes längre krokspets vilket har inneburit att den krokat fisk otroligt bra. Ultimate-kroken däremot funkade inget vidare på de sandstubbar jag testade den på. Till slut fick jag upp en som släppte i inlyftningen på bryggan. Storspiggar däremot krokades klockrent. Jag funderar på om det har med stubbarnas "höga" mun att göra. Stubbarna måste antagligen få in kroken ganska långt in i munnen för att den inte skall bara glida ut när man sträcker linan. För fiskar med "lägre" mun borde det fungera bättre.


Dessa ultimate-krokar funkar nog bäst till nålfiskar och liknande där dom skulle kunna vara en riktig höjdare. Jag känner däremot att hela krokens storlek kan vara ett problem. Även om tanken är att fisken bara skall få krokspetsen i munnen är min erfarenhet att små fiskar jagar med synen och att den stora kroken kan få dom att bli misstänksamma och inte hugga.

Att agna ultimate-krokarna kan också vara ett litet bekymmer, man får vara försiktig så man inte döljer hela krokspetsen i agnet.

Sammanfattningsvis så är det lite speciellt att fiska med dessa krokar och jag är inte helt såld på dom än men det finns potential för vissa fiskarter tror jag. För stubbar och fiskar med relativt stor mun så ser jag inga jättefördelar med dessa krokar jämfört med traditionella småkrokar.

2015-10-21

Det frostbitna nordiska mörkret har lagt sig över Göteborg, det är en isande kall höstkväll och de få tappra som vågat sig ut skyndar sig hem mot tv-soffan igen. Jag står nere på gatan och väntar. Plötsligt rullar det fram en nedsläckt bil som jag inte känner igen. Ur de nedvevade rutorna sprakar en raspig högtalare: Satan was there, satan was real to me, and Satan called himself god!
Det är mellanpassagen i Dimmu Borgirs Lepers Among Us som lustigt nog tajmas perfekt till Arvids entré! Det är dags för mygelfiske med målet att fånga en ny monsterstorspigg!

Skrubba i bra kondition på drygt 500 gram
Kan redan nu säga det varken blev personbästa på skrubba eller storspigg.

Under kvällen testade jag en ny krok för mikrofisket. Tanago Ultimate. Stört liten krokböj på den här kroken. Jag har inte fiskat tillräckligt med den för att komma med något definitivt utlåtande men för stubbar funkade den knappt alls. Storspiggarna krokades dock bra av någon anledning. Jag misstänker stubbarnas större munnar är för stor för den här kroktypen. Kanske kommer ett litet inlägg om krokarna nån annan dag.

Själva fisket då? Hur gick det? Jo Arvid började med en envis sandstubb som högg gång på gång men inte heller ville följa med upp lite. Jag ville inte vara sämre utan mer eller mindre tjötade upp en sandstubb själv med min underdimensionerade krok. Min stubb fick bli agn och jag gick runt och letade skrubbor av vilka det blev några stycken. Under tiden myglade Arvid upp skrubba samt svart smörbult och sen en rötsimpa vilken visades för några oinvigda icke-fiskare som blev väldigt imponerade.

Plötsligt inser jag att jag glömt att det förmodligen är arttävling och att det nu står 4-2 till Arvid. Nu är goda råd dyra. Jag börjar med en svart smörbult 4-3. Springer sedan bort och hittar en vitling som vill ha min mask 4-4. Sen blir det ett försök på en storspigg i normal storlek.


5-4 och ledning! Arvid kämpar förgäves att få den sista arten, han snor t om mitt mikrospö vid ett tillfälle men till slut får han se sig besegrad.

Desperat jakt på storspigg för att utjämna i arttävlingen

2015-10-17

2580 gram / 50 cm
Mindre fisk på dryga halvkilot ungefär som får simma tillbaka (precis som de andra piggvararna jag fick)

Det fick bli ett vadarpass nu ikväll. Trevligt fiske med mycket huggvillig piggvar. Fiskade på fem varar varav alla högg ganska omgående. Lyckades också höja personbästat med några gram till nya 2.58 kg. Blev tyvärr bara tråkiga mobilbilder idag.


2015-10-12


Helgen skulle bjuda på svaga vindar och allmänt trevligt väder. Jag hade inte bestämt vad jag skulle fiska så när det kom ett sms från Conny med en fråga om vi skulle ut och fiska var svaret självklart. Vi bestämde att söndag var en bra dag och mötte upp på morgonen. Efter att ha sjösatt pep vi utåt på platt vatten.


Lite oroväckande var väl att det fräste om hummertinornas flöten i strömmen när vi passerade dom på väg ut och mycket riktigt var det ganska mycket ström där ute och det tog en liten stund innan vi fick koll på hur driften var.

Gråsej
När vi fick till driften så  nappade ganska bra med gråsej torsk och makrill och en fjärsing. Vi åkte runt och letade grundtoppar på positioner vi fått och även genom att studera sjökortet men blev gång på gång överraskade att grundtopparna antingen var väldigt små eller att vi inte hittade dom alls. Mycket märkligt. Strömmen långt ut var ganska besvärlig trots vi arbetade med elmotorn. Vi körde lite längre in och märkte att där var strömmen mycket mer behaglig så vi började drifta där.

Ganska snart smäller det till på Connys spö och när jag ser hur fisken kämpar så säger jag att det är pigghaj. Conny är lite mer pessimistisk men efter en stund så kommer det upp en riktigt snygg fisk i ytan, mycket riktigt en pigghaj. Några snabba foton senare så får hajen simma tillbaka ner i djupet.

Det smäller till på mitt spö också och det känns inte som dom vanliga sejarna eller torskarna. Är ganska säker på att det är en liten pigghaj men när fisken kommer upp så är det en grann knot. Conny får några knotar och jag tappar nån fisk, troligen pigghaj, då linan till upphängaren går av.

Vi fortsätter våra långa ganska snabba drifter och det ger lite blandade fångster med mest knot men också torsk och sej. När det börjar bli dags att ge sig för dagen så får jag ett rejält hugg på mitt spö. Jag känner det är en pigghaj som sitter på och då jag har bortåt 60 meter lina ute börjar en otroligt nervös drillning. Man vill ju aldrig att fisk skall gå iväg med tacklet och särskilt inte när det är en pigghaj. Det hela går dock bra och jag kan lyfta in en haj och tillika art nummer 84 i båten, gött mos!


Conny knäpper av några kort innan fisken får simma tillbaka ovägd.


Vi fiskar inte mer på platsen utan sticker längre in och avslutar med lite makrillfiske. Bra fart på makrillen och det blir ett gäng som får följa med hem och bli middag. Arterna för dagen blev: torsk, gråsej, fjärsing, sandskädda, makrill, pigghaj och knot. En riktigt kul tur i skönt väder och mycket rolig fisk och en ny art på köpet!

2015-10-07



Ikväll körde jag, Hasse, Arvid och en kille jag missade namnet på lite svartmunnad smörbultsfiske. Nappade stundtals bra och vi fick ihop dryga 30 tror jag. Arttävling blev det givetvis i isvinden och det blev 3-2-2-2 där Arvid gick hem som vinnare. Arvid som förövrigt saknade svartmunnad smörbult innan fick alltså en ny art. Övriga arter blev svart smörbult och vitling.

2015-10-03


Idag blev det först en kortare tur med Conny. Jigga abborre stod på schemat men det var trögt. Vi hittade lite mindre fisk som helst tog när jiggen låg nästan stilla på botten. Dagens största fisk blev den på bilden som vägde 820 gram.

Efter abborrfisket stack jag vidare mot en strand för att köra ett vadarpass i mörkret. Förhoppningarna var skäggsimpa.  Det gick väl sådär, ingen skäggsimpa och inga andra superspektakulära arter. Jag såg en piggvar (1-2 kilo) som inte var intresserad, en förmodad tångsnälla som var lika ointresserad samt en mini-tunga annars bara det vanliga. Körde samtidigt en arttävling mot Arvid så jag fiskade på lite allt möjligt. Arterna jag fick var rötsimpa, rödspätta, skrubbskädda, sandstubb och vitling. Vad Arvid fick vet jag inte ännu, väntar i skrivande stund spänt på resultatet men misstänker jag inte kommer vinna.

2015-10-01


Jag och Arvid stack ut en sväng ikväll. Hade små förhoppningar om bra fiske förhoppningarna blev ännu mindre när det blåste från fel håll vid första stället. Vi gick vidare till en närliggande hamn och där var det oväntat mycket fisk


Arvid tog mikrospöt och hittade stora sandstubbar och ett riktigt as till storspigg.


Själv fiskade jag på en svart smörbult för att bryta nollan och två skrubbor. Den första kom upp.


Och den andra som var bra mycket större än den här högg oväntat direkt och drog av linan rusningen. Lite synd faktiskt för den kunde eventuellt ha varit personbästa.

Kul fisketur och oväntat spännande ny fiskeplats. Vi såg några nålfiskar också samt några tångspiggar som hade varit en ny art för Arvid.

2015-09-28

Har fått lite mer info om fångsten igår. Det är en person på Sportfiskarna i Göteborg som fick fisken på bombarda och fluga och fisken vägde 258 gram. Fångstplats är lite oklart, i början sades det Göteborgstrakten men med tanke på det syns i alla fall 5 bonitos på bilden så antar jag det rör sig om Ringhals.

Hoppas det kommer komma ut lite bilder under dagen, jag har inte direktkontakt med fångstmannen och vill därför inte lägga ut bilden här.

2015-09-27

Fick just ett mail med en bild på en fisk (som jag inte vet om jag får lägga ut) som visar en bonito och under det en fisk som fick mig att klia mig i huvudet ett tag. Efter lite efterforskningar får jag det till en blå gaffelmakrill. Som jag fattar det är den krokfångad i närheten av Göteborg. Hoppas kunna återkomma med mer info och kanske en bild.

2015-09-26

Blev ert vadarpass idag. Inget speciellt fångat; rötsimpa, bergstubb, sandstubb och en minisandskädda. Såg en liten tunga men annars inga speciella arter heller. Dagens fångst var väl den här ljusa rötsimpan.

2015-09-24

Stack ut en sväng igårkväll för att få lite luft. Tog med mig en räka och mikrospö men något fiske blev det aldrig. För blåsigt på första stället och för grumligt på andra stället. Såg dock en rejäl öring. Om den jag såg när jag vadade i helgen vägde runt 3 kilo så vägde den här lätt över 5 kilo. Kul om det kan bli lite storlek på öringarna på västkusten!

2015-09-23


Jag har fått möjligheten att testa lite fiskegrejor som Wiggler tyckte borde passa bra till mikrofiske. Det här inlägget kommer att handla om Wiggers mormyskaspö 55 cm samt Stroft GTM 0,08 mm (1 kg).

Kombinationen ovan var en riktig höjdare till mikrofisket efter de allra minsta fiskarna. Jag har testat spön och linan med krok i storlek 32 och till skillnad från 0,10 lina jag kört med innan så går 0,08 mm linan lätt genom kroköglan på dessa små krokar. Med den 0,02 mm tjockare linan så fick man klippa den snett och pilla lite för den skall gå igenom.

Längden på spöt är perfekt för vertikalt kikfiske och presentationen och känslan var riktigt bra för sånt här finlirsfiske. Att det underlättar oerhört med bra presentation för t ex skeptiska arter som sjustrålig smörbult vet väl de flesta som har arten på sin artlista.

Rullen är av typen man vänder på för att bestämma om linan skall gå att dra ut eller inte. Detta passar perfekt för kikfisket.


Det här spöt kommer garanterat få vara med på framtida vadningar, då troligen med en tanagokrok redo om det skulle dyka upp några kul nålfiskar.

2015-09-22


Jag har fått möjligheten att testa lite grejer från Wiggler som dom tyckte borde lämpa sig för artfiske efter våra små arter. Först ut är rullen på bilden, Wiggler L40 som egentligen är tänkt att användas till pimpelfiske. Jag har testat den ihop med ett kort UL-spö som jag hade sen innan.


Rullen laddade jag med 0,128 lina från Drennan och har testat kombinationen på rudafiske samt en kort tur efter svartmunnad smörbult.

Rudafisket var riktigt kul då det fick rullens broms att kämpa lite samt den naturligt låga utväxlingen på invevningen gjorde det hela ganska komiskt.





Rullen fungerar helt okej, kvalitén känns bra och bromsen är oväntat jämn för en sådan liten rulle. Jag saknar möjligheten att att frikoppla rullen för att lättare kunna släppa ut lina. Som det är nu när man kör med tunn lina så känns det som motståndet från rullens broms är lite för mycket, nästan som man är rädd att linan skall gå av när man skall dra ut den från rullen.

Rullen kommer säkerligen få hänga med ut på t ex vadarfiske efter skäggsimpa och liknande.




2015-09-21

Igår stämde jag träff med Hasse och Arvid på ett ställe där stimmen med tobiskung skall gå tätt. Väderprognosen lovade en svag vind men väl på plats var det runt 10 m/s. Fiskade kanske en timma innan vi sökte efter lä på andra sidan.


Hasse i bakgrunden fiskade allmänt och fick några skärsnultror ute på udden medan Arvid spanade efter små roliga arter bland stenarna, något som resulterade i en liten stubb som vi fick till bergstubb.


Inte lätt att artbestämma arter i den storleken men fisken kändes bergstubb och det stämde även in på biotopen.

Själv tyckte jag det var lite väl grunt för att nöta med mikrohäcklan så jag gick till en närliggande hamn och började spana lite. Arvid och Hasse följde strax efter och vi bestämde det var läge för en kort arttävling. Medan Hasse höll på att ställa in mobilen så försökte Arvid tjuvstarta med en skärsnultra. Han hade oflytet att fånga den några sekunder för tidigt dock så den räknades inte. Istället var det jag som fick en storspigg som första fisk. Arvid kontrade med en stensnultra och Hasse med en bergstubb ungefär samtidigt som jag fick en svart smörbult. 2-1-1 och det skreks om arter till höger och vänster. Efter 30 minuter kvackade Hasses telefon och jag fick äran att lyfta den fiktiva pokalen. Sex arter blev det till mig (storspigg, svart smörbult, stensnultra, sjustrålig smörbult, bergstubb och lerstubb) jämfört med Hasses och Arvids fyra arter var. Det vinnande konceptet var nog mitt mygelspö med krok i storlek 32 samt att Hasse fastnade och tappade sin krok medan Arvid med en dåres envishet helt snöade in på att fånga den där skärsnultran igen.

Lerstubben är en tacksam art på en arttävling
Jag tycker det är bra mycket roligare att mygelfiska småstubb än att stå och nöta med spinnspö vid kusten. Det fisket tilltalar mig inte det minsta längre. När det vankas arttävling blir det hela ännu mycket roligare! En trevlig fisketur som vanligt helt enkelt.


På väg hem i bilen i skymningen bestämde jag mig för att ändå ge mig på ett vadarpass då jag tyckte det verkade blåsa mindre längre norr ut. Den senaste tidens blåsande hade grumlat till vattnet lite så jag kunde inte vada särskilt djupt då sikten där var dålig. Såg inga spännande arter alls, bara de vanliga "Göteborgs-arterna" . Kvällens fisk var en ståtligt öringhane på bortåt 3 kilo som var nyfiken på ljuset. Det enda jag fiskade på var två nedgrävda ögon som skulle visa sig vara en blyg skrubbskädda.
Subscribe to RSS Feed