f

2017-12-14

2017-11-16

Den här filmen kom i en kommentar häromdagen, snyggt!


standoffish fish - fries's goby from Andy Jackson on Vimeo.

2017-10-30

I helgen blev det ett kort pass efter skrubbskädda. Har aldrig varit med om så dåligt fiske på den här platsen. Trots det kändes som förhållandena var perfekta hade jag inte ett enda klockrent skrubbahugg. Efter ett tag kände jag dock fisk men det kändes inte som skrubba och mycket riktigt, när jag väl lyckades kroka fisken kom det upp en gråsej. Aldrig fått sej på den här platsen innan. Skall bli intressant att se om det var tillfälligheter eller om platsen har förändrats.

2017-10-14

2017-10-10


Galet galet galet galet! Ibland stämmer allt och man har flyt. Inspirerad av norska fångster av spetsstjärtad smörbult bestämde sig jag och Art-Kjell för att göra ett försök. Jag tror egentligen inte varken jag eller Kjell verkligen trodde på det men såna petitesser skall inte vara något som stoppar en artfiskare.

Efter lite luskande så hade vi bestämt oss för en plats, en plats där arten tidigare hade fångats. Vi hade ingen exakt position och dessutom hade fångstmannen varit Smörbultskungen Adam. Adam som varit den enda i Sverige som fångat spetsstjärtad smörbult och den enda som fångat leopardbult. Mer smörbultskung än så blir man inte. Kunde man verkligen ens hoppas på att kopiera Smörbultskungens bedrift?

Vi puttrade ut på morgonen och bestämde oss för en plats. Tror vi fick svart smörbult på första nedsläppet, lite oväntat med tanke på djupet vi fiskade på ca 40 meter. Sedan vaknade även vitlingen och irriterade oss av och till. Makrillen ville inte vara sämre den utan högg både på makrillmetet och på våra räkagnade minikrokar. Vi körde lite makrillfiske vid sidan av då man aldrig vet vad som kan tänkas plocka en småsill fiskad i pelagin.

Efter ett otal vitlingar, ett otal svarta smörbultar så kände jag ett pirrande napp. Tänkte inget speciellt egentligen utan vevade upp i godan ro. En meter under ytan ser jag att det är en smörbult. En väldigt ljus smörbult?!?! Jag börjar skrika. Kjell skuttar fram över båten likt en gasell. Är det möjligt? Det kan väl inte vara möjligt. En spetssjärtad smörbult? Ja det är det, det är ingen tvekan om saken! Nummer två som fångats i Sverige. Galet! Gött mos!

Spetsig stjärtfena med sina karakteristiska gula fläckar.

Något jag reagerade på är tänderna som den här smörbulten har, kan inte minnas jag sett det på andra smörbultsarter.
Visst har jag fiskat på samma ungefärliga plats och djup tidigare med samma agn- och krokstorlek men aldrig verkligen riktat efter spetsstjärtad smörbult på samma sätt.


Direkt efter fångsten lämnade jag över tacklet till Art-Kjell som kände han hade lite för stora krokar. Trots väl kämpande mot vitlingar och svarta smörbultar så blev det tyvärr ingen spetsstjärtad för Kjell.

Arterna som kom upp idag var makrill, sandskädda, svart smörbult, spetsstjärtad smörbult, vitlinglyra och vitling.

2017-09-12

Om någon mot förmodan missat det så pågår ett projekt att märka ett gäng tonfiskar. Riktigt häftigt. Egentligen är big game fiske inte något som lockar för mig men en ny art är ju en ny art, hoppas man kan få chansen att fiska på någon i framtiden.

http://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/6001

2017-09-03

Det har funnits ett antal antagonister under mitt artfiske. Den värsta är väl helt klart norsen som krävde 29 riktade försök efter arten. Andra envisa arter har varit bonito och klorocka men det finns fler. Alla dessa ärkefiender är dock besegrade nu och en av de få envisa som återstod var långa. Långan har inte på långa vägar varit så envis som t ex klorockan men det har ändå blivit en del försök där jag misslyckats men båtkompisen fått långor under passen. Till lördagens fiske.

Jag och Conny noterade hyfsat svaga vindar under helgen. Det har blivit väldigt lite fiske i sommar så båda var taggade, frågan vi ställde oss var var vi skulle fiska? Måseskär lockade men till slut föll valet på grundtoppar och vrak väst Stora Pölsan. Alltså lite mer söderut än Måseskär. I bakhuvudet ringde ett fisketips att det skulle finnas gott om smålånga i området, det lät perfekt för in smak.

Första fisken som kom upp var en liten torsk. Suck skall det bli ett pass med massa småtorsk igen? En av fiskarna som följde efter torsken var en knot. Knot är ju alltid trevligt att få så nu steg humöret igen. Sen kommer ett napp, fisken känns först som en torsk men kämpar stundtals hela vägen upp från de ca 50 metrarna. När räkneverksrullen säger det är 10 meter kvar kikar jag ner i djupet och ser något långt, är det möjligt? Ja det är det!!


Gött mos! Art nummer 92, långa. En art som inte borde vara så här svår är besegrad till slut.


Fisken har ett märke i nacken, vågar man gissa på havsnejonöga?

Efter långan fortsätter vi fiska, men framförallt jag men även Conny åker på en släng av sjösjuka i det vindstilla tryckande men av dyningar gungande vädret och jag får kämpa för att ens orka fiska.

Dagens näst roligaste fisk (om man frågar mig) var Connys torsk på strax under 2 kilo som vi var säkra på var en pigghaj med tanke på hur den kämpade. Långt från nån monstertorsk men ett kul avbrott av de vanliga minitorskarna.

Övriga arter blev glyskolja, gråsej, vitling och makrill.

Två nya arter på en vecka efter total art-stiltje får räknas som tokig godkänt. Årsmålet är uppnått och nu är allt annat bara en bonus! Gött!

När agnet började tryta offrade Conny sin tumme. Hardcore!

2017-08-29


Så var det äntligen dags att fånga årets första nya art. Det har inte blivit mycket fiske i år men när det plötsligt dyker upp lättfångade siklöjor på hemmaplan är det inte mycket att snacka om. Gött mos med art nr 91!

Underbett

Fettfena

Några siklöjor hade tagit sig in i odlingsdammarna hos Sportfiskarna via ett rör från Stora Delsjön och jag fick hänga på Hasse för att fiska där.

Lite småluriga att locka till hugg men ändå oväntat enkelt. Bara man kommer åt dom och kan fiska effektivt på dom skall dom nog inte vara så svåra att fånga i vilken sjö som helst som hyser ett bestånd.

 Nu känns plötsligt inte årsmålet med 2 nya arter så långt bort som det kändes bara för någon dag sedan.

Blir det kanske ett frest efter bergsimpa eller kanske en långa eller skäggtorsk från Måseskär?

2017-08-01

Fick just ett tips på att "det fångas puckellax i Lilla Edet". Hoppas på mer info sen!

2017-07-22

Nog säkrast att börja med den disclaimer för alla nervösa teoretiska biologer, det är i Norge och inte Sverige jag fiskat. I det här fallet vet jag dock inte hur nervösa ni behöver vara dock, arten blev inplanterade för nästan 130 år sedan och har mig veterligen inte spridit sig sen dess. Men men, med det avklart kommer en bild på skönheten.


Jag har varit vid vattnet i Norge en kortis innan en gång men bommat. Den här gången gick det bättre med två dvärgmalar fångade på en halvtimmas fiske.

Riktigt fräcka fiskar, vädigt aggressiva, trots jag skrämde en så högg den direkt när agnet damp ner i huvudet på den när den låg och gömde sig.


Dvärgmalen (brun dvärgmal, finns även svart dvärgmal) har 8 skäggtömmar till skillnad mot vår svenska mal som har 6 skäggtömmar. Den slitna fisen på bilden hade dock bara 6,5 skäggtömmar och saknar en och en halv på hakan.

Vad är detta för art? Kommentera gärna era teorier!

2017-07-15

Jag och Conny körde ett pass idag. Förhoppningen var att komma ut utomskärs men det blev inget effektivt fiske. Gammal sjö och hårdare vind än utlovat gjorde att vi gav upp ganska fort och fiskade oss hemåt inomskärs, gav torsk, vitling och rötsimpa.

2017-07-01

Var runt i flera hamnar men såg inga. Bra sikt i vattnet nu med nordanvinden. Fräckt med siken som bör varit en bit över kilot.


Multerek. Sett stor sik men inga multar ännu.

2017-06-10

Blev en stunds tungevarsfiske idag med Art-Kjell. Inte helt oväntat uteblev tungevaren. Vädret var inte alls som utlovat och det var rätt jobbigt fiske i vinden. Det var ett försök i alla fall! Som alltid en trevlig fisketur med Kjell som fick randig sjökock, sandskädda och svart smörbult. Själv tog jag hem arttävlingen med sandstubb, sandskädda, vitling och en makrill på tungevarstacklet.

2017-05-27



Fick feeling och körde en halvtimmas mikrofiske ikväll. Istället för att fota blev det lite små filmsnuttar jag klippte ihop till nån sorts mikrofiskefilm. Lite nya arter till årslistan blev det allt. Även kul att få en storspigg, en art jag bommade förra året.


Körde ett kort kvällspass efter färna med flytbröd härom kvällen. Väldigt kul fiske även om det inte blev några monsterfärnor (största lite över kilot). Mycket liv överallt med sjungande näktergal och en nötväcka som matade sina ungar i sitt bo (nedre bilden). Passade även att plocka en benlöja till årslistan också.

2017-05-24


För tre år sen blev jag först i Sverige med att fånga en klarbult på krok. Hade aldrig kunnat tro det skulle ta nästan tre år innan nummer två skulle fångas då arten fångats i ganska stort antal i Norge.

Varför dom börjar komma upp nu vet jag inte riktigt, kanske är ett bra år med stor klarbult? Hur som helst tänkte jag dela med mig av mina tips för hur man fångar arten. Även om jag bara fångat en och troligen aldrig mer kommer fiska efter den här arten så tror jag ändå att jag kan ha några givande tips.

1. Lätt utrustning! Jag upplevde att fisken var väldigt tackelskygg och ändrade tacklet till det absolut minsta jag hade. Fisken har relativt stor mun men betet och kroken skall vara så små som möjligt, linan så tunn som möjligt och tafsen relativt lång då fiskarna verkade skygga för sänket (kör med så litet blyhagel som det går).

2. Tidpunkt. Klarbulten verkar vara ljusskygg på natten, så att lysfiska efter dom upplevde jag inte fungera. På dagen kan det vara väldigt svårt att få syn på dom så mitt tips är att fiska i skymningen när det är så mörkt som möjligt utan att det krävs en lampa för att få syn på dom.

3. Nöta nöta nöta. Vet inte hur många fiskar jag fiskade på tills slutligen en högg. Storleken verkar såklart ha betydelse, försök fiska på de största ni hittar.

Hoppas några kan ha nytta med dessa tips, skitfiske!

2017-05-13

Var i närheten av ett vimmavatten och passade på att fiska lite. Inte ett napp idag. Inte ens en mört ville nappa. Riktigt segt och trist.

2017-05-06

Idag stack jag och Conny ut på lite allmänt mete. Riktigt segt, Conny fick två abborrar och jag hade inte ett napp ens. Fick aldrig till något effektivt fiske och vattnet vi fiskade i verkade tomt på fisk idag. Eventuellt sticker jag ut på något till ikväll om jag hittar tid och ork.
Magnus Durell blev första fiskare att fånga 100 olika fiskarter i Sverige. Väldigt imponerande. Se fångstlistan här: http://www.50klubben.se/catchlist.php?id=8 . Stort grattis Magnus!

2017-04-30

..gav lite småkrafs. Inga kul arter att se. Roligaste idag var en krabbtaska på 0,5 meters djup.

2017-04-28

Såg det fångats en kilos-sjurygg i Lysekil i dagarna på sightfiske. Fräckt!

För mig har det inte fiskats så mycket det senaste men kanske kan bli en tur till helgen om väderprognosen håller i sig.

2017-04-03


Igår hade jag en liten stund över för ett kort fiskepass. Eftersom det var tidsbrist så fick det bli några kast efter öring. Den här rackaren på estimerade 55 cm small på ganska direkt. Givetvis fick den simma tillbaka.

2017-03-11


Så var årets första fiskepass avklarat. I mars... illa. Det blev ett vadarpass. Hyfsat med liv i vattnet ändå. Såg rödspätta, skrubba, torsk, sandstubb och rötsimpa. Inget spektakulärt alltså. Fångade rödspätta, sandstubb och torsk.

Skönt att få komma ut på lite fiske, tyvärr blev det en ganska kort tur. Lite småkyligt att vada runt, särskilt när dimman drog in, då blev det både rejält kallt och sikten blev usel så då gav jag upp.

Hade hoppats på skäggsimpa men det får bli nya tag.

2017-01-30


Det börjar bli hög tid att titta på målen med det kommande fiskeåret.

Jag satte ju 0 nya arter som mål sist, i år siktar jag lite högre!

årmålfångade
200859
200956
201066
201156
201275
201345
201457
201556
201606

Just nu är inte artfiskesuget på topp och det känns inte riktigt som energin räcker till att planera långa artfiskesatsningar just nu men jag hoppas såklart på lite kul fiske under året och även kanske någon ny art. Jag höftar ut årets ett mål till 2 nya arter där jag hoppas den ena kan vara långa.

Sen får vi se om det blir som 2016 då allt stämde och nya arter östes upp eller om det kommer gå sämre. Snittet de senaste nio åren är 6,2 nya arter per år och de senaste fem åren 5,8 nya arter per år. Om fiskesuget maxas i kombination med att jag får tid över från annat så kanske det blir massa nya arter? Känner mig väldigt osäker på detta fiskeåret helt enkelt.

Målet med Fiskeligan får bli minst plats 7. Tror jag får svårt att få fler poäng än 2016 där.

Vad har ni läsare för mål i år?


2017-01-18

Här är sista delen på min årssummering, nörddelen med massa siffror. I början av året satte jag en målsättning på 0 nya arter då jag kände jag inte riktigt var sugen på att hetsa på som jag delvis gjort innan med jakt på nya arter. Jag ville hitta tillbaka till det roliga artfisket, något som jag delvis lyckades med och delvis inte lyckades med. Fisket gick dock ohyggligt bra och det blev hela sex nya arter. 


Nedan massa siffror, jag räknar bara fiske i Sverige här.  

Total vikt
2016 - 81 kg
2015 - 48 kg
2014 - 45 kg
2013 - 34 kg
2012 - 75 kg
2011 - 104 kg

Snittvikt
2016 - 122 gram
2015 - 179 gram
2014 - 173 gram
2013 - 176 gram
2012 - 295 gram
2011 - 200 gram

Antal fiskar
2016 - 667
2015 - 268
2014 - 260
2013 - 194
2012 - 253
2011 - 521

Antal fisketurer
2016 - 62
2015 - 69
2014 - 61
2013 - 57
2012 - 80
2011 - 129

Antal blankpass
2016 - 9
2015 - 19
2014 - 15
2013 - 19
2012 - 37
2011 - 55

Procent blankpass
2016 - 15%
2014 - 28%
2014 - 25%
2013 - 33%
2012 - 46%
2011 - 42%

Antal fisketimmar
2016 -105 timmar
2015 - 164 timmar
2014 - 157 timmar
2013 - 143,5 timmar
2012 - 177,5 timmar
2011 - 312,5 timmar

Största fisk
2016 - Gös 3970 gram
2015 - Piggvar 2580 gram
2014 - Piggvar 2520 gram
2013 - Torsk 1700 gram
2012 - Tjockläppad multe 2600 gram
2011 - Gädda 4600 gram

Antal arter
2016 - 52
2015 - 40
2014 - 47
2013 - 35
2012 - 25 
2011 - 40

Antal nya arter
2016 - 6
2015 - 6
2014 - 7
2013 - 5
2012 - 5 
2011 - 6


Nedan en lista på samtliga fiskar fångade 2016. Jag fick alltså 52 arter men trots det saknas några enkla så som bergstubb, björkna, gädda, lerstubb, näbbgädda, storspigg och tånglake.

Fjärde raka året på raken utan någon tjockläppad multe nu, väldigt trist.


Art 2016 2015 2014 2013 2012 2011
Abborre171236203970
Atlantisk bonito-1----
Asp------
Benlöja216--3
Berggylta2-64-3
Bergstubb-221--
Björkna-62---
Bleka--11--
Blågylta2-41--
Braxen439-31
Bäckröding---1--
Elritsa8-----
Faren---1--
Femtömmad skärlånga-1----
Fenknot--1---
Fjärsing4----2
Färna62-112
Gers1-47--
Glyskolja1217--15
Groplöja-10----
Gråsej162133-1
Gräskarp---1--
Grässnultra------
Grönling---1--
Guldfisk6-1--2
Gädda-121511
Gös1----2
Havsabborre------
Id11--1-
Karp6-2-21
Klarbult--1---
Klorocka1-----
Knot31-11-
Kolja----1-
Lake------
Lax----1-
Lerskädda1-----
Lerstubb-1----
Makrill1471191028
Mal--1---
Mindre kungsfisk-----1
Mulle--1---
Mört16333994137
Näbbgädda--11-3
Nors-1----
Oxsimpa-111--
Paddtorsk-----1
Pigghaj51----
Piggvar162---
Pirål3----1
Randig sjökock2-2121
Regnbåge------
Ruda31229124-
Röding-----1
Rödspätta1473252
Rötsimpa991010-22
Sandkrypare------
Sandskädda3616131949
Sandstubb20814-3
Sarv16-1-5-
Sik32-11816
Sill1-711-6
Sjurygg2-----
Sjustrålig smörbult151--3
Skarpsill1-----
Skrubbskädda293110216153
Skärsnultra3-----
Småspigg--3---
Stensimpa2----1
Stensnultra15328--1
Storspigg-323-6
Stäm241-1-
Större kantnål1-1---
Sutare1022313
Svart smörbult26764-4
Svartmunnad smörbult351673--
Taggmakrill-----1
Tejstefisk31----
Tjockläppad multe----11
Tobiskung1-----
Torsk131211152154
Tunga1-1---
Tånglake-21--1
Tångsnälla1-----
Tångspigg1--1-2
Vimma-----6
Vitling639221101
Vitlinglyra----1-
Ål-11---
Öring2-3482

Nya personbästan
Fjärsing 380 g
Glyskolja 160 g
Gös 3970 g
Stäm 160 g

Sammanfattning
Anmärkningsvärt är antalet fiskar, flest hittills och det är tack vare ett rudavatten nära hemmavid som fick många besök vilket också höjer upp antalet fiskepass till förhållandevis många. Däremot är antalet fisketimmar minst hittills. Väldigt få blankpass också pekar också på det var ett år med effektivt fiske. 
52 unika fiskarter för året är nytt personlig rekord.

Sex nya arter under 2016 är jag riktigt nöjd med såklart.

Årets bästa fisk
Väldigt svårt att välja i år. Sjuryggen var en riktigt kul art som jag inte trodde jag skulle fånga någonsin. Lerskäddan och skarpsillen var skönt att få bocka av efter en del försök på arten. Tobiskungen var en surfisk som det skall bli skönt att slippa rikta fisket efter. Samma med tångsnällan. Årets bästa fisk får ändå bli klorockan, har lagt väldigt mycket tid efter den arten sedan 2011 då Art-Kjell fångade en i Gullmarsfjorden. Skall bli skönt att slippa känna att man "måste" åka upp och fiska om det skulle bli is på Gullmarn. 

Andra roliga fiskar, som inte var en ny art, var tejstefiskarna på hemmaplan. 

2017-01-14

Oktober

Inledde månaden med ett vadarpass i ett intressant område. Här skall jag lägga mer tid. Fångsten blev skrubba, sandstubb och rötsimpa men det skall nog finnas mer spännande fisk än så.


Oktober innehöll också en av de mest minnesvärda turerna någonsin. Jag och Kjell bestämde oss för ett nytt pass efter klorocka. Efter ha slagits mot pirålar så sitter den plötsligt där. Klorockan och art nummer 89. Har lagt massa tid efter den men det har inte velat sig av någon anledning.  Inte nog med det, en stund senare hugger en skarpsill och art nummer 90 totalt, årets 52:e art samt och sjätte nya arten för året är avbockad. Att få två nya arter samma fisketur när man har bortåt 90 arter känns väldigt speciellt.

Förutom dessa fantastiska fångster blev det en del fiskande efter skrubbskädda i Oktober. Tyvärr inga riktigt stora denna hösten heller.


November

November innehöll bara tre fisketurer. En vadartur efter skäggsimpa, en efter skrubba och en allmän tur i hemmahamnen. Sandstubb, skrubba, rötsimpa och svart smörbult var månadens skörd.

December



I december fick jag till lite fiske i Danmark. Det blev bara en fisk men det blev målarten - vit stör.
På hemmaplan fångades årets andra 45-cm skrubba, den här vägde 660 gram bara, synd den inte var i bra kondition. När året började ta slut så räknade jag ihop mina fångster och såg jag hade fångat 665 fiskar, gav mig ut på en vild jakt efter en till fisk så jag skulle sluta på 666 och fick till slut en rötsimpa. När jag sedan mera noga räknar ihop arterna ser jag att jag klantat mig med kalkylarket och dessutom missat en gers och hamnar på 668 istället. 

2017-01-11

Juli

Månaden innehöll lite blandat fiske i form av en arttävling mot mig själv och agnfiske för att fylla på agnförrådet. Jag och Arvid körde ett till pass efter elritsa oväntat nog, vi hade hoppats på riktigt grov elritsa men hittade bara små.



Under juli började jag också jaga arter för årslistan. Två jag saknade togs samma dag, sik och svartmunnad smörbult. Nu började årslistan se riktigt lovande ut.

En annan art som jag saknade var braxen som bockades av genom feedermete i en sjö.


Så kom en ordentlig fisketur. Jag och Conny stack ut till Måseskär och fiskade, hade hoppats på långa och skäggtorsk men det blev inga nya arter men mycket kul fisk och några nya till årslistan. Fisket försvårades av massa småsej och pigghaj som var svåra att undvika. En av fiskarna blev personbästa på fjärsing.


Jakten på nya arter till årslistan fortsatte, stensimpa bockades av på årslistan för mig och på totallistan för Arvid.



Augusti

I början på augusti hade jag 44 arter på årslistan, personbästat var 47 arter samma år och det försökte jag nu slå. Jag siktade t om på 50 arter. Turen gick till en damm med karp och fisket gick väldigt bra då jag fångade alla arter som finns i dammen.



En del tid under sommaren spenderades söderut. Fiskade lite då och då eftersom vi bodda nära havet men det blev inga superfiskar.
Skärsnultran kunde bockas av i alla fall.

Jag och Hasse tog en tur till vattnen runt Ringhals. Hasse jagade havsabborre och jag jagade framförallt näbbgädda.

Ingen av oss fick målarterna men jag såg en liten brun fisk som hoppade långt över ytan.
Vet inte vad det kan ha varit, första tanken var munkfisk men det vore ju galet.

Jag och Conny kom ut på ett till pass senare. Det blev Gullmarn igen men inga superfiskar kom upp.

Jag fick några nya till årslistan bland annat fick jag det tveksamma nöjet att fånga pirål. En fisk som också kom upp som är trevligare är randig sjökock.




Månaden avslutades med en rejäl artsatsning efter två sötvattensarter. Harr och bergsimpa. Harren trodde jag inte så mycket på men bergsimpan hoppades jag desto mer på. Enligt elfiskerapporter skulle det finnas massa bergsimpa där men väl på plats syntes inga simpor alls. Fick i alla fall en gers som var # 47 på årslistan.

September

I september var det bara en art på tapeten egentligen. Tångsnälla. Jag la några pass och efter ett tag kände att det blev sådär hetsigt då jag avbröt andra planer för att åka och hetsfiska.  Efter det lyckades jag motstå en del rapporter från ställen långt bort där det fångades tångsnälla. Istället funderade jag själv och gjorde ett nytt mycket mer avslappnat försök på hemmaplan. Det gav resultat.


En fångst jag var otroligt nöjd med. Årets fjärde nya art. Dessutom kom det upp tånggspigg och större kantnål på dessa fisken, nya arter för årslistan.



2017-01-09

April



Första fisketuren i April blev en tur till Lidan tillsammans med Hasse. Ingen direkt artsatsning men mer nöjesmete. Det blev arttävling såklart som jag turligt vann med 5-4, arterna var stäm, braxen, id, mört och löja. På bilden en stäm som jag satte upp som personbästa på 160 gram.

Nästa tur blev ett vadarpass men det var dåliga förhållanden. Såg en piggvar men inte så mycket mer av intresse. Stannade till och plockade några tröströtsimpor på vägen hem för att få nån fisk.

Nästa korta tur var tillsammans med Arvid, vi skulle försöka bocka av elritsan för året. Något som jag testat innan med men misslyckats. Den här gången gick det bättre.


Försökte också pricka in fiske under mörtleken i en sjö men missade den och blankade.

Maj

Fick möjlighet att hänga på Marran på fiske under norsleken och med tanke på vilka bestar till gösar han taget kvällen innan så var det inte läge att tacka nej även om man skulle upp och jobba dagen efter. Var inte superfart på fisket men jag kunde i alla fall lyfta in ett personbästa på gös på 3,97 kilo vilket jag var mycket nöjd med.



Nästa fisketur var galen.
Mest för att komma ut tog jag med mig mikrofiskegrejer och pös ner till en hamn jag fiskat i hundratals gånger innan.
Det blev lite av de vanliga arterna men det konstiga var att hamnen var invaderad av tejstefisk.
Har aldrig ens sett tejstefisk innan i Göteborgsområdet men nu var det fullt av dom där.
Fick tre stycken, tappade en och såg två till.
Där ser man att man aldrig riktigt kan veta vad man kan stöta på i havet trots man fiskat på platsen massvis av gånger innan.

Vadarfisket fortsatte och jag testade en ny plats. Inga superarter, förutom en liten minitunga så jag fiskade på allt möjligt annat istället. Det blev svart smörbult, rötsimpa, rödspätta, stensnultra, sandstubb och öring.

På ett annat vadarpass fick jag en av årets två långa skrubbor, 45 cm lång men utan kondition vägde den bara 720 gram.


Det blev även små exemplar av piggvar och tunga, min andra tunga någonsin.

Sommaren bestod av en hel del rudafiske då jag hittade en damm nära hemmet med mycket ruda och guldfisk. Har nån film som kanske kommer från det fisket framöver.


Apropå film har jag även en film från när jag fiskade färna med flytbröd i maj. Riktigt kul och spännande fiske, svårt att filma själv när man fiskar men kanske lägger upp även den framöver.


Juni



Då var det dags för årets andra nya art. Får tacka Arvid för den då han kläckte den fantastiska idén att göra ett nötningsförsök på tobis. Först bockade vi av två små vita prickar som var skedstorkar och sen bockade jag av tobiskungen!


Vi nötte och nötte och nötte och så plötsligt känner jag hur något hugger och bara vibrerar under invevningen. Där satt den skriker jag! Nervositeten är enorm. Kan det verkligen vara en tobis? Det känns som det. Fem meter från stranden så bryter häcklan ytan och på en av krokarna längst upp sitter en liten tobis. Både jag och Arvid vrålar. Jag får inte ner betet i vattnet så tobisen hänger ovan ytan och sprattlar, klassiskt nybörjarmisstag inom tobisfiskets ädla konst. Någon meter från land ser vi hur den släpper och försvinner i havet. "Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej! Den såg liten ut också!!!" I detta fallet, som det ofta är inom artfiske, är det bra att det var en liten tobis då det tydde mer på den luriga kusttobisen än den lättare tobiskungen.
Vi fortsätter nötandet och efter en stund så känner jag det där darret igen. En ny tobis! Ångesten är enorm under invevningen, skall den här också gå av? Det gör den inte och jag kan svinga in min 86:e art upp på stranden. Gött mos! 
Det går bra nu. På nästa tur skall art nummer 87 komma.


 Det visade sig att detta skulle vara året där de sista arterna jag kämpat länge med bara skulle sitta där plötsligt och alla dessa fångster var från Gullmarn. Lerskäddan var först ut, har fiskat mycket efter den men nu satt den där efter ett platstips. Vet inte vad det var för speciellt med den platsen men lerskädda verkar det vara ganska gott om där. Riktigt fräcka fiskar!

Förutom detta bestod månaden mest i fortsatt fiske efter ruda och guldfisk.


2017-01-06

Då var det ett nytt år och dags att summera det gamla. Ett otroligt lyckat år sett till antalet fångade arter. Framförallt tack vare att artfisket blir mer och mer populärt och fler och fler arter knäcks men också tack vare en del flyt där vissa arter jag jagat länge slutligen bara högg.

Januari



Januari bjöd på två fisketurer. Båda blev till ett samma vatten där abborrpimpel stod på tapeten. Det blev ett knippe abborrar varav en var riktigt fin för den här tusenbrödrasjön.

Februari

I februari blev det faktiskt inget fiskat alls. Var ute en kväll och letade fisk men hittade inget att fiska på. Dock blev det en riktig storfångst i form av en dotter i början på månaden.

Mars
 I mars skulle årets första nya art komma men innan dess var jag ute och vadade. Det blev rödspätta, skrubba och sandstubb men jag såg även piggvar.


Årets första artsatsning, trots jag inte tänkt göra några artsatsningar kom sedan. Det var Lysekilsmaffian som knäckte sjuryggen och då gick det inte motstå att göra ett försök. När jag kom ner såg jag direkt sjurygg och det tog inte länge förrän jag fångat två stycken. Riktigt kul med en drömfångst jag bara svagt kunde hoppas på knappast innan. Visst har det  fångats en del sjurygg innan men det känns mest som bonusfångster.

2017-01-05

Kanadaröding (Salvelinus namaycush)
"Bara att hämta" uppåt landet, rätt tid på året. Lång väg dit dock. Får vara med på bonuslistan.

Kusttobis (Ammodytes tobianus)
Otroligt tråkigt att stå och nöta med häckla vid kusten men med lite flyt så kanske man kan få den här. Känns dock svår!

Leopardbult (Thorogobius ephippiatus)
En art som aldrig fångats, mig veterligen, på krok i Sverige men det måste bara gå. Har sagt det ett tag att det är en av arterna som kommer knäckas snart.

Skäggtorsk (Trisopterus luscus)
Finns gott om dom vid Måseskärsområdet vissa år. Med lite flyt så!

Siklöja (Coregonus albula) eller vårsiklöja (Coregonus trybomi)
Rapporterade sen vårsiklöja till bland annat 50-klubben. Om det stämmer borde det verkligen gå att återupprepa.

Silverruda (Carassius gibelio)
Skall finnas vatten på Gotland där man bara kan hämta arten. Kanske tar jag mig dit?

Tångringbuk (Liparis montagui)
Jämte leopardbulten är detta en art som snart kommer knäckas.

Större havsnål (Entelurus aequoreus)
Enligt Marran en otroligt lätt art. Men har man fångat havsnejonhöga på sillhäckla känns nog allt enkelt? ;)

Bergvar (Zeugopterus punctatus)
Fångas då och då. Går lite och väntar på att det skall komma fram ett säkert ställe för arten. Har lite planer själv för arten men svårt att få tiden att räcka till.

Glasbult (Crystallogobius linearis)
Fångats i Norge så då skall det väl gå här?

Havskatt (Anarhichas lupus)
Tyvärr en art som verkar bli mer och mer sällsynt. Så lite som jag är ute på havet känns det otroligt att jag skulle få en men den får ändå vara med på bonuslistan.

Knaggrocka (Raja clavata)
Fredad men fångats som slumpfisk. Vanligare än man tror  på vissa ställen misstänker jag.

Lubb (Brosme brosme)
Behöver komma ut på djupet för lubben, kommer man ut där och vet vad man sysslar med så skall det ju inte vara några större problem.

Mindre kantnål (Syngnathus rostellatus)
Känns inte jättelockande att jaga mindre kantnål efter allt nötande efter tångsnällan. Mindre kantnålen känns ju svårare men den kan krokfångas, det har skett innan.

Sankt Pers fisk (Zeus faber)
En galen art kanske men den dyker upp då och då i Gullmarn och verkar stationär.

Småtunga (Buglossidium luteum)
Den här borde inte vara så ovanlig? När jag ser små tungor brukar jag försöka titta och se om det möjligvis kan vara en småtunga. En vacker dag så... ?

Spetsstjärtad smörbult (Lesuerigobius friesii)
Drömart som har fångats innan på krok. Med mycket tur i Gullmarn kanske?

Staksill (Alosa fallax)
Fredad men fångas ganska ofta som bifångst under makrillfiske.

Tungevar (Arnoglossus laterna)
En riktigt häftig plattfisk där metoden verkar vara att meta med småstubbar. Kanske skulle man göra nån riktad satsning framöver.

Vitrocka (Dipturus linteus)
Också en art som verkar överkomlig om man kan komma ut på djupet med någon som vet hur man fiskar där ute.



2017-01-03

Skäggsimpa (Agonus cataphractus)

Den här arten är en av dom jag tror på mest av alla nästan. Har fiskat på en under svåra förhållanden. En mörk höstnatt så hittar jag nog en och dom verkar inte jättesvåra att lura till hugg.

Slätvar (Scophthalmus rhombus) 

Också slätvaren har varit med sen starten av dessa listor. Har fiskat på några stycken men ingen har varit intresserad. Har nog haft lite otur då dom inte skall vara så svåra om man ser på fångster av andra. Här tror jag på vadarfiske för min del, man kan ju fånga dom på andra sätt också men det känns mest troligt för mig att det blir på vadarfiske.

2017-01-02

7. Långa (Molva molva) 

Varit med sen starten och nog borde jag kanske fått en redan men jag känner ändå inte att det är en sån där art som jag jag nött särskilt mycket på. Inte som klorocka, nors eller lerskädda. Nej långan kommer nog när som helst. Skulle bli förvånad om den lyckas undvika mig två turer till utåt Måseskär.


8. Nissöga (Cobitis taenia)

En art som verkar svårfångad men som har fördelen att vara på en begränsad yta och kan fiskas på kikfiske. Detta är en art som skall bockas av, troligen ganska snart. 
Subscribe to RSS Feed