f

2016-06-30


Hittade en film på när jag släpper tillbaka en av mina absoluta drömfångster, mullen från 2014. Ingen vidare film och inget vidare fotat men det är ändå en riktigt häftig art.

2016-06-29


... som synes torsk. Det är alltså samma fisk på den här bilden som bilden igår.

Förövrigt börjar jag få en hel del blogginlägg liggandes på kö vilket borde innebära täta uppdateringar den kommande tiden.

2016-06-28


Vilken art är detta? Gissa gärna genom kommentarsfältet!

2016-06-27


På väg  hem från mikrofisket igår stannade jag till vid ett fågeltorn för att kika lite (brushane, check!). Passerade, på väg till fågeltornet, en liten vattenpöl där jag sett spigg innan, oklart vilken art och sånt irriterar mig alltid så jag kom på jag borde fiska lite där nu när jag ändå hade mikrogrejer med mig. Problemet var att jag hade inget som helst agn med mig och fiskarna verkade inte intresserade av blanka krokar. Gick runt och lyfte på lite stenar och plankor utan att hitta något vettigt men fick plötsligt syn på ett vildäppelträd. Äpple får duga så jag satte på en liten bit från det jordgubbsstora äpplet. Hade flera hugg men dom fiskarna som var framme var för små och jag lyckades inte kroka några innan jag behövde åka hem igen.

För grova saker för de små spiggarna, jobbigt läge
Irriterande att misslyckas. Får försöka igen med äpple tror jag. Är ju nyfiken på om det bara är storspigg i pölen eller om det eventuellt är småspigg också.

2016-06-26


Hann med ca 30 minuters fiske idag, slängde på makroobjektivet och greppade ett mikrofiskespö och smet ner till en hamn jag känner utan och innan. Resultatet blev en eller eventuellt två nya arter för årslistan. Det kunde till och med ha blivit roligare än så, för när jag satt där med mikrogrejerna och försökte lura en sill med en blank tanagokrok kommer en tångsnälla simmades. Tångsnälla är en art jag inte fångat. Hade hoppats på den skulle missta min blanka krok för en pungräka men tångsnällan visade inget som helst intresse och försvann ganska snabbt in under bryggan.

Det galna fisket som rubriken hänvisar till var dock inte detta mikrofiske utan det var galnare än så, jag fiskade i ett utlopp med frukt men mer om dagens fiske inklusive bilder en annan dag.

2016-06-25




Har blivit lite beroende av rudafisket. Jag känner på mig det går något väldigt speciellt i den där dammen. Det gäller bara att bocka av X antal vanliga rudor först innan den där speciella fisken hugger, men vad gör det när vissa av fiskarna är så här roliga som på bilderna. Jag har lite svårt att fiska på platser där det inte kan bli någon överraskning alls men på den här platsen känns det som sagt att det kan finnas lite vad som helst. Bilderna och fångsterna är alltså från ikväll, det enda fisket än så länge i helgen. Får se om det kan bli något mer.

Just ja, det blev en ny art idag också. Inte fisk och inte mittemellan så då återstår alltså fågel. Just det, jag har börjat notera fågelkryss. Tack för det Arvid, detta kan sluta hur illa som helst. Men om jag skulle nå 100 arter nån gång kan jag ju återanvända domännamnet artjakten.se till fågelarter. Har eventuellt sett storspov innan men det är först nu jag börjat notera fågelarterna.

2016-06-24


Om ni undrat vad som händer när man glömmer maggoten för länge i kylen så behöver ni inte längre göra det. Här en en gammal film som visar på en burk som stått någon månad för länge i mitt kylskåp. Jag rekommenderar att inte visa den för eventuella flickvänner om ni vill behålla möjligheten att förvara maggot i kylen :)

2016-06-23

Havsabborren på bilden har inget med artikeln att göra
Har fått kännedom om två ovanliga fiskar som fångats det senaste. Först ut läste jag om en havsabborre som fångats i mynningsområdet av Göta Älv på Hisingssidan enligt Vänerblänket. Kanske inte världens mest ovanligaste fisk men havsabborrar fångade från andra ställen än klassiska bua lyfter man alltid på ögonbrynen för.

Den andra fångsten jag hörde om var från Hasse igår som skickade en bild på några gälräfständer (ja såna upphetsande bilder kan man få om man är en fisknörd) från en staksill. Det visade sig att staksillen fångats på spinnfiske efter öring i Åsa-trakten.

Två riktiga drömfångster för alla artjägare!

Edit:
Fick just ett tips av Isola-Magnus som länkade till en facebookbild som visade en till havsabborre. Det udda med den här var att den fångades på makrillfiske på häckla ute vid Kummelbank. Ser ut att bli en lovande artfiskesommar detta!

2016-06-22








2016-06-21


Under våren och försommaren har det blivit några korta pass rudamete. Som småbarnsförälder är fisketid något som det är alldeles för ont om men ibland kommer det en lucka på nån timma. Att då kunna greppa ett färdigriggat spö och en burk majs eller en påse bröd och sticka iväg och fiska av sig lite är att rekommendera. Det hade inte spelat någon större roll vad jag hade fiskat men nu har det råkat bli rudamete och rudorna är en väldigt trevlig art som man kan slömeta. Vissa av fiskarna verkar ha ganska mycket genetisk inblandning av guldfiskar och man kan få "rudor" som ser lite hur som helst ut.





2016-06-20


2016-06-19


Det har inte blivit mycket fiske sen sist. Fortfarande väldigt nöjd med lerskäddan och förutom det väldigt lite tid över till fiske. Det har dock blivit något kort rudapass. Kommer längre rapport och kanske någon filmsnutt i dagarna.

2016-06-18



Såg att några gamla filmer på youtube hade blivit privata och därmed inte möjliga att se på. Så här kommer en favorit i repris från 2012. Filmen är lite segstartad men sen händer det grejer. Snacka om multefrossa. Jag har fortsatt att titta efter multe på luncherna men ännu har jag inte sett några. Alla kanske helt enkelt hänger i Ringhals kylvattenutsläpp? Se http://fiskeligan-haze.blogspot.se/2016/06/rovfisk-check.html

2016-06-17


Har du fångat över 50 fiskarter på sportfiskeutrustning i Svenska vatten? Grattis! Då kvalificerar du dig för ett medlemskap i den exklusiva 50-klubben. Läs mer på www.50klubben.se


Ytterligare en gammal film. Här på en piggvar på dryga 2.5 kilo som får simma tillbaka.

2016-06-16



En favorit i repris. Min ärkefiende norsen besegrades 2015. Här är en film från innan den lille illbattingen fick simma tillbaka. Verkar som om mina filmer varit privata och därmed inte sebara, kommer lägga ut några repriser framöver.

2016-06-15


2016-06-14

Då vill jag presentera en nyhet på 50-klubben för oss statistiknördar.

Topp 7 där man helt enkelt kan se topp 7 inom olika ämnen. Till exempel topp 7 längsta fiskar, topp 7 beten mm.

Klicka in på www.50klubben.se och sen vidare till statistik och sedan topp 7.

Bland annat visar det sig att Groplöjevattnet Skinnaregölen tydligen är ett artparadis som ligger på sjätte plats över de vanligaste fångstplatserna.

2016-06-13


I söndags tog jag och "Art-Kjell" en tur på Gullmarn med siktet inställt på lerskädda. Lerskädda skulle vara en ny art för mig och en art som Kjell var sugen på då det var ett tag sen han fångat den i Sverige. Fisket var väldigt segt under hela dagen och segheten i början när vi nötte på det förmodade lerskäddestället var inget undantag. Några få enstaka napp då och då, jag kanske hade två stycken på två timmar.


Det mest intressanta som kom upp under de första timmarna var ovan växt (?). Någon som vet vad det är? Kjell fick även en skrubba på 400 gram.

Så plötsligt hade jag ett ettrigt napp. Jag gjorde ett snabbt mothugg och känner att det är en liten plattfisk som sitter på. Otroligt spännande även om jag mest tror på liten sandskädda då jag redan lagt en myriad av timmar planlöst letande efter lerskädda på Gullmarn.

När fisken bryter ytan så ser jag att det inte är någon sandskädda utan målarten, gött mos! Art nummer 87.


Fisken får vila i en hink och vi knäpper ett gäng kort innan den får simma tillbaka. Det är intressant att jag fiskat många timmar med precis samma metod och på samma djup men det var först när jag fick tips om ett hett område som jag fick lerskäddan.


Turen är redan räddad och jag kan slappna av i några minuter innan fiskesuget blir för stort igen. Nästa fisk är det jag som fångar också. En sandskädda och nu står det plötsligt 2-1 i arttävlingen.

Lerskäddedräpartacklet. Släptafs med krok i storlek 8 agnat med en sillbit var det den högg på-

2-1 blir till 3-1 när en liten rötsimpa behagar ta mitt agn precis när vi skall flytta oss för att testa något annat.

Förutom dessa fiskar är det alltså väldigt segfiskat idag.

Småsill ser vi däremot mängder av under dagen och rovfiskarna jagar den glupskt. Vi ser både makrillkok med måsdyk och öringattacker mot sillstimmen idag. Vi låter dock öringar och makrillar jaga i fred och siktar in oss på mer spännaned arter.


Vi flyttar oss alltså till ett ställe där leopardbulten simmar tätt. I alla fall om man skall tro dykarrapporter. På första nedsläppet på den här platsen får jag ett hugg av en liten fisk. Jag hinner aldrig ens hoppas att det är en leopardbult innan jag ser den ordentligt och kan se att det är en helt vanligt svart smörbultshane.

4-1 i arttävlingen och jag slappnar av för mycket i arttävlingen för nu skall det visa sig att jag inte kommer få en enda fisk till under hela dagen. Kjell däremot plockar en berggylta tätt följt av en stensnultra och sedan en glyskolja. 4-4. Åtta fiskar och åtta olika arter. Kjell nöjer sig inte med oavgjort utan vinner dagens arttävling med 6-4 tack vare en rötsimpa och en sandskädda.

Jag får som sagt inget mer under dagen men däremot har jag ett hugg på 80 meters djup på småkrokar agnade med räka. Grämer mig ännu att den inte krokades. Kändes precis som ett spetsstjärtat långebarnhugg.......



Sammanfattningsvis en riktigt kul fisketur precis som vanligt. Hade inte lerskäddan kommit hade det varit ett fiasko men nu blev det ju succé. Första gången jag ser en levande lerskädda, vilken häftig art!

Klippte även ihop en liten film av filmsnuttar tagna under dagen.

2016-06-12


Vaknade i morse och kollade mobilen. En anmälning till 50-klubben, vad kan det vara? Blev klarvaken direkt när jag ser arten. Nissöga! Första kända fångsten i Sverige! Det är Anders "Anke" Nilssson som blev först att fånga den. En riktigt drömfångst. 50-klubben är uppdaterad med en bild på fisken.

http://www.50klubben.se/details.php?id=2767

2016-06-11

Det går ju sådär med mitt mål med 0 nya arter. Lila bra att fortsätta nu när man har flyt. Imorgon blir det ett frest efter lerskädda. Återkommer med rapporter.

2016-06-10


2016-06-09

Läste just på Team Glommens blogg att det spöfångats en hälleflundra undrer torskfiske i fantastiska Öresund.


Har varit ute några luncher nu och tittat efter multe. Har inte sett några ännu men dom borde vara på gång snart tycker jag. Blir nog fler lunchturer framöver, rapporter kommer när dom är här.

2016-06-08

Mer om den första norska spöfångsten av det spetsstjärtade långebarnet kan man läsa här: http://fishermanpedersen.blogspot.no/

2016-06-07

I måndags hade jag tid över för fiske. Arvid föreslog att vi skulle ta ett surpass efter tobis. Vädret skulle vara varmt men lite blåsigt så detta fiske passade utmärkt. Vi bestämde att vi skulle mötas vid Getterön för skåda lite fåglar.

Var är fågelrackaren?


Aha, bakom ryggen, inne i gömslet! Slug svala!

Förutom den här ladusvalan som Arvid och hans flickvän till slut fick syn på så var egentligen målet med Getterön att kunna kryssa en av Arvids nemesis - den gäckande skedstorken som länge undkommit Arvids kikare. Detta gick bra och Arvid fick sitt kryss, själv kunde jag kryssa bortåt 20 arter med rariteter så som gråtrut och kråka. Mina första kryss i fågelskådarvärlden, detta kan sluta hur illa som helst.....

Så bar det av vidare mot tobisarna. Vi var båda lite taggade men också lite oroliga för vad som väntade. Troligen skulle vi behöva stå och nöta nöta nöta nöta och nötande spinnfiske är ingen metod som varken jag eller Arvid tycker om.

Arvid hade fått låna en häckla av Hasse. Häcklan kom i en rigbin och vi smädade alla karpfiskare med deras engelska namn på saker och ting.
Så började då nötandet. Hur många kast skulle krävas? Var ens tobisarna här den här årstiden?
Var det fel att fiska på dagen? Var häcklan tillräckligt liten? Vilket djup skall man försöka fiska på? Är det bara att veva in eller behövde man jobba med fiskestopp och liknande?

Frågorna var många och svaren var få. Vi hade båda hört hur otroligt enkelt det är att fånga tobis men vi hade aldrig fått några detaljer om hur man gjorde.


Efter ett tag hade jag ett intressant påslag, det kändes som en mindre fisk, en avlång fisk. Arvid hade en näbbgädda som släppte. Jag hade ett riktigt hästhugg som kan ha varit en öring men lika gärna en havsabborre.

Vi nötte och nötte och nötte och så plötsligt känner jag hur något hugger och bara vibrerar under invevningen. Där satt den skriker jag! Nervositeten är enorm. Kan det verkligen vara en tobis? Det känns som det. Fem meter från stranden så bryter häcklan ytan och på en av krokarna längst upp sitter en liten tobis. Både jag och Arvid vrålar. Jag får inte ner betet i vattnet så tobisen hänger ovan ytan och sprattlar, klassiskt nybörjarmisstag inom tobisfiskets ädla konst. Någon meter från land ser vi hur den släpper och försvinner i havet. "Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej! Den såg liten ut också!!!" I detta fallet, som det ofta är inom artfiske, är det bra att det var en liten tobis då det tydde mer på den luriga kusttobisen än den lättare tobiskungen.

Vi fortsätter nötandet och efter en stund så känner jag det där darret igen. En ny tobis! Ångesten är enorm under invevningen, skall den här också gå av? Det gör den inte och jag kan svinga in min 86:e art upp på stranden. Gött mos!


Efter en närmare koll så är det inte kusttobis som jag först trodde utan ett litet exemplar av tobiskung (Hyperoplus lanceolatus). Den mörka fläcken syns inte så tydligt på bilden ovan men den fanns där och tillsammans med två rejäla tänder i övre "taket" av munnen så kan det inte vara något annat.



Arvid tar över mitt spö där en mer passande häckla sitter på och fortsätter nötande. Förutom en makrill som tappas under tiden Arvid halvt slår ihjäl sig på dom hala klipporna så blir det inget mer. Som tur är kommer det fler chanser, vi har flera anledningar att komma tillbaka till området.


Spetsstjärtat långebarn (eller spetslångebarn som jag tror det nya namnet är) är en drömfisk man bara har kunnat drömma om att fånga. Samtidigt så har det alltid funnits där i bakhuvudet att det absolut inte borde vara omöjligt. Nu har arten fångats i Norge https://www.hooked.no/artsfiske/sebastian-19-med-unik-stangfangst

När kommer första svenska fångsten?

2016-06-06


Idag blev det en tur och resultatet blev sensationellt bra. Hinner dock inte med någon rapport just nu så tills vidare får ni hålla tillgodo med en stilstudie av ett riktigt spinnfiskeproffs in action.

2016-06-04

Stäm (Leuciscus leuciscus)
Löja (Alburnus alburnus)

2016-06-03

2016-06-02

Ny månad innebär ny månadens fisk i 50-klubben. Se vilken det blev här:

http://www.50klubben.se/fishofthemonth.php

2016-06-01


Så var det plötsligt sommar igen. Går ju inte sitta inne såna här kvällar så jag packade en burk maggot och en burk mask och ett spö och åkte iväg till rudadammen. Hade hoppas lite på en grov guldfisk, bör finnas guldfisk på över halvkilot där, hade jag fått en sån var jag lite sugen på att anmäla den som reg eller t om svenskt rekord. Varför skall regnbåge godkännas om inte guldfisk gör det? Nu blev det aldrig så kul utan fisket var väldigt segt, hade inte ett enda hugg på mask och i maggotburken fanns bara 6 maggotar, resten var casters (puppor). Fick två abborrar och en mört, men en skön kväll bakom flötet var det.
Subscribe to RSS Feed