Idag blev det några minuters fiske efter Björkna till årsartlistan. Hade inte ett enda vettigt napp. Får bli nya tag!
2016-07-31
2016-07-27
Tog en ordentlig tur idag och körde runt till några säkra multelokaler. Såg inte en enda multe. Vädret var visserligen inte optimalt med lite vind men det var tillräckligt bra för att jag lägger ner förhoppningarna för i år. Kanske blir nån mer tur men bara om jag hör att dom är på gång.
Imorgon blir det fiske med ett syskonbarn. Har utlovat mycket napp. Hoppas jag kan hålla det.
2016-07-26
Liten sill med skarp buk |
Själv trodde jag att jag hade fångat skarpsill men insåg efter en del efterforskning att det troligen var vanlig sill och strök arten från min artlista.
Skarpsillen ser dock annorlunda ut jämfört med vanlig sill. På bilden nedan är det skarpsill i mitten. Som synes är skarpsillen högre men det bästa kännetecknet är ändå att ryggfenan sitter i linje med, eller strax bakom, bukfenans främre kant medan ryggfenan sitter längre fram hos vanlig sill.
2016-07-24
2016-07-24 - 19:53
No comments
Etiketter:
blågylta,
brunsnultra,
fjärsing,
knot,
långa,
pigghaj,
skäggtorsk
Skärmdump från ekolodet |
Vi åkte direkt ut mot kanske det mest klassiska grund av alla och jag körde med tackel för brunsnultra. Inte för jag vet hur det optimala brunsnultretacklet ser ut men jag körde ett pater noster med två upphängarkrokar i storlek 10 och 0,25 lina. Nu skulle brunsnultran upp!
Problemet var bara att 20 meter ner var det tjockt med makrill, kom man igenom den barriären så stod det ännu tjockare med sej på 30 meter och skulle man mot all förmodan komma förbi dom två marodörerna så strök pigghajen omkring i stora antal nere på botten. Någon gång lyckades jag komma ner och hade faktiskt napp som påminde om napp från en snultra men någon brunsnultra kom aldrig upp. Däremot en grann blågylta förutom glyskolja, sej och makrill.
Efter en stund insåg vi att pigghajarna var för svåra att undvika och vi drog vidare för att testa andra ställen. Nästa stopp blev längre norrut, ett känt hak för skäggtorsk men där var strömmen för jobbig så vi fortsatte ännu längre norrut.
Detta område bjöd på trevligt fiske efter knot och fjärsing men någon långa som jag hade hoppats på ville inte dyka upp. På själva topparna var det väldigt dött och där hade vi knappt några napp alls.
PB 380g |
Vi testade lite närmare land och fick berggylta och stensnultra innan vi pep ännu längre västerut. Där var det hyfsad storlek på glyskoljorna men inte mycket roligare än så. Jag fick ett nytt PB på glyskolja på 160 gram.
Vi fiskade oss hemåt samma väg som vi åkt ut och det fortsatte vara bra med fisk men inga superfiskar. Vi testade första grundet igen för att se om artsammansättningen ändrats men pigghajarna var fortfarande för jobbiga trots vi verkligen försökte undvika dom.
Pigghajen är en helt fantastiskt fin fisk men dom är fredade och ganska jobbiga att hantera. Vi krokade av de flesta pigghajarna i vattnet men dom har ju en tendens att vrida sig och trassla in sig vilket gör avkrokningen svår om man inte vill skada fisken.
Jag hade en plan från början att fota varje art men det blev inte så i allt fiskkaos i båten.
Det blev följande arter: glyskolja, sej, blågylta, knot, vitling, makrill, fjärsing, berggylta, stensnultra, torsk, pigghaj, sandskädda.
En riktigt rolig fisketur som bara saknade den där superfisken i form av ny art eller något annat.
2016-07-23
2016-07-22
Några stora elritsor såg vi inte till men det gör inget när man får komma ut på sånt här roligt vansinnesfiske.
2016-07-21
Har ännu inte sett en enda multe i år trots en del spanande. Har visserligen inte varit runt på massa olika ställen men några olika har det blivit och en hel del gånger. Börjar nästan bli lite orolig, idag med värmen trodde jag dom skulle vara på gång. Är det någon som sett några i Göteborgstrakten?
Vet att det setts i Halland men inga mängder.
Vet att det setts i Halland men inga mängder.
2016-07-20
Idag fick vi en ny lite speciell medlem i 50-klubben, Daniel Hagström som är unik då alla hans arter är fångade på fluga. Vad sägs om större kantnål, tunga och ål på fluga? Rätt imponerande!
Kolla in hans artlista genom att klicka här.
Kolla in hans artlista genom att klicka här.
Igår kväll föll valet på lite blandat mete efter att jag hade velat en stund vad jag skulle fiska. Inga direkta förhoppningar eller mål mer än att få lite luft.
Körde med ett feederspö med mask som agn och ett flötmete med död sarv som agn. Flötmetet sket sig ganska omgående då jag lyckades klanta mig på alla möjliga sätt igår. Fick till fantastiska trassel, tappade krokar och sänken, slängde bort sarvarna i utkastet mm. Lite synd för senare på kvällen var det en hel del rovfisk, tror både abborre och gädda inne och jagade mört. Hade varit trevligt med ett fungerande flötmete då.
Efter en stund kom det en kille och valde att pumpa och sjösätta sin gummibåt 2 meter från där jag stod när det fanns en hel sjö att välja på. Pumpen lät som en skadeskjuten spillkråka i varje pumptag, väldigt irriterande.
Stundtals högg småabborre och stundtals småbraxar.
Det sista mäsket jag hade använde jag inte till feedern utan mäskade upp ett område några meter ut från där jag var. Var intressant att studera mört och braxen som simmade och åt av mäsket.
Intressant och väldigt oväntat hur lång tid det tog varje gång innan braxarna upptäckte mina bottenmetade maskar som låg bland mäsket. Ofta missade dom maskarna helt under tiden dom var inne och åt. Det skulle vara intressant att göra om det testet med ett krokbete som stod ut lite mer och se om dom skulle hitta det snabbare.
2016-07-17
2016-07-16
Foto: Peter Nilsson |
Jag ser direkt på bilden jag får att den ser väldigt udda ut men vill vänta tills jag kommer hem och kan kolla upp lite mer innan jag vågar tro på det. Väl hemma med bilder i bättre upplösning ser jag direkt att det verkligen är en nätmönstrad sjökock. Med sina 10 fenstrålar i bakre ryggfenan och det speciella mönstret. Jag passar även på att kolla med Irvin Kilde som är den enda som fångat en i Norge (http://www.hooked.no/artikler/en-slik-har-du-neppe-sett-for samt http://nidarosiensis.blogspot.com/2014/05/drager-finnes-virkelig.html) och han bekräftar att det är en nätmönstrad sjökock.
Foto: Peter Nilsson |
Peter fångade sjökocken utanför Lysekil på 17 meters djup över sandbotten. Den högg en liten makrillbit på 12:ans krok.
Det är lite kul att jag för ett och ett halvt år sedan skrev att arten kanske kommer fångas i Sverige framöver, det skedde under rubriken "riktigt galna drömfångster" och det var knappt jag trodde på det själv.
Här är en länk med info om det enda andra exemplaret av arten i Sverige: http://loven.gu.se/aktuellt/nyheter/fulltext/ny-fiskart-i-sverige.cid1074017
Vill passa på att önska ett jättestort grattis igen till Peter Nilsson för en helt fantastisk fångst. Det är så otroligt kul när såna här fångster dyker upp!
2016-07-15
Äntligen en kväll med svaga vindar. Som många andra stack jag ut en sväng. Det primära målet med kvällen var att fiska sik men eftersom jag åkte ut när det fortfarande var lite för ljust bestämde jag mig för att bocka av svartmunnad smörbult på årslistan.
Åkte ner till Klippan men det var upptaget på dom vanliga ställena så jag gick vidare och letade nya platser. På första alternativa stället jag testade högg det direkt.
Fick två fiskar där på två snabba nedsläpp men sedan kändes det som min kamera lockade lite väl mycket intresse från två killar som strök omkring där nere. Tror faktiskt det var riktigt nära dom försökte sig på några dumheter och eftersom jag inte var sugen på att bråka om min kamera så flyttade jag mig. Överallt där jag släppte ner mitt agn högg svartmunnad smörbult ganska omgående. Verkar finnas ohyggliga mängder av dom i Götesborgs hamninlopp.
Något som är lite oväntat är att det var en hel del vanliga svarta smörbultar bland de svartmunnade. Rent spontant hade man kanske trott dom skulle bli utkonkurrerade.
Efter tre fångade sikar kände jag det fick räcka då det känns oklart hur bra sikarna klarar C&R. Ofta ligger dom med buken upp i ytan en stund innan dom simmar iväg. Gäller att man är riktigt snabb med avkrokning och tillbakasläpp.
Letade istället andra arter, var mycket smörbult och en del fiskar som jag tror var småtorsk. Mer intressant var nålfiskarna som det var ganska gott om. Jag fiskade med ett maskfragment på krok i storlek 28 men det var dom, som vanligt, helt ointresserade av. Försökte leta efter pungräka att fånga men såg inga. Kanske får återvända någon annan gång med lite bättre utrustning. Är lite osäker på vad det var för nålfiskar dock men min gissning är nästan ganska stora mindre kantnålar.
Någon som inte var svårtrugad var den här skrubban på lite över halvkilot som högg masken omgående. Blev en riktigt bra fight på 0,12 nylonlina och hulinglös 16-krok. Tjocka skrubbor är pigga!
En riktigt skönt kväll att bara vara vid vattnet vid. Att sedan man fick fiskat lite är bara en bonus.
2016-07-14
Häromdagen skrev jag om en filmsnutt med en kryptisk text på Facebook, på den suddiga filmen sprattlade en laxfisk som såg mystisk ut. Nu visar det sig att det var en indianlax och det har kommit ut mycket mer information om fångsten.
http://blogg.fiskekompaniet.com/2016/07/13/rekordjakt-pa-svensk-indianlax/
Läs mer på länken ovan. För några dagar sedan var jag i kontakt med en fiskare där uppifrån och han meddelade att det skulle röra sig om nyinsatt indianlax. Låter konstigt, får se om det kommer fram mer info. Jag vet att det 1995 provfiskades där uppe och fångades några exemplar och att det skall finnas några tjärnar där indianlaxens lek var framgångsrik och ett litet bestånd har etablerats. En lustig detalj i den här historien är att jag och en fiskekompis bollade några mail fram och tillbaka om indianlax timmar innan fångsten kom ut på nätet. Vi funderade på om det inte borde finnas kvar fisk och att det borde gå att fånga dom?
Jag har börjat skriva på en liten serie om våra udda sötvattensarter som har funnits eller fortfarande finns. Indianlaxen var en av dessa arter men nu fick vi alltså bekräftat att det finns kvar fisk. Riktigt häftigt och ett stort grattis till fångstmannen, hoppas det blir ett svenskt rekord av det hela!
http://blogg.fiskekompaniet.com/2016/07/13/rekordjakt-pa-svensk-indianlax/
Läs mer på länken ovan. För några dagar sedan var jag i kontakt med en fiskare där uppifrån och han meddelade att det skulle röra sig om nyinsatt indianlax. Låter konstigt, får se om det kommer fram mer info. Jag vet att det 1995 provfiskades där uppe och fångades några exemplar och att det skall finnas några tjärnar där indianlaxens lek var framgångsrik och ett litet bestånd har etablerats. En lustig detalj i den här historien är att jag och en fiskekompis bollade några mail fram och tillbaka om indianlax timmar innan fångsten kom ut på nätet. Vi funderade på om det inte borde finnas kvar fisk och att det borde gå att fånga dom?
Jag har börjat skriva på en liten serie om våra udda sötvattensarter som har funnits eller fortfarande finns. Indianlaxen var en av dessa arter men nu fick vi alltså bekräftat att det finns kvar fisk. Riktigt häftigt och ett stort grattis till fångstmannen, hoppas det blir ett svenskt rekord av det hela!
2016-07-13
Smått sliten sarv |
Kom på att jag kunde förena nytta med nöje med en ny art för året - sarv. Så valet föll på en sjö där det fanns både sarv och mört.
Platsen jag ville fiska på var upptagen först så jag åkte vidare till en annan del av sjön. Där blev det ett gäng mörtar innan jag återvände till första platsen igen och kom ner lagom tills de andra fiskande fick en ganska grann abborre på vobbler. På den här platsen blev det nästan bara sarv och jag kunde ganska snabbt ta så många jag vill ha. Får se vad dom skall användas till men något kul fiske i sommar får det bli med dom.
Under den mesta tiden körde jag också med ett flötmetespö efter gädda/abborre. Såg aldrig något napp men när jag vevade upp för att packa ihop och studerade agnsarven så såg jag att en liten gädda varit framme och dragit i sarven.
Redo för infrysning |
2016-07-12
Våren 2013 åkte jag till Gotland för att bland annat försöka fånga en svartmunnad smörbult. Vid det här tillfället hade det fångats enstaka svartmunnade smörbultar i Göteborgsområdet, om jag minns rätt så var det nog faktiskt bara en. På hösten samma år var jag och hälsade på Sportfiskarna och tittade på ett fryst exemplar och då hörde jag att det skulle finnas gott om svartmunnade smörbultar i Göta Älvs utloppsområde.
Mycket riktigt, året efter det så började det ösas upp exemplar av denna invasiva art. Nåväl, Gotlandsfisket kanske visade sig vara onödigt men Gotland var trevligt och att dom skulle dyka upp på hemmaplan visste man ju inte.
Får bli lite gamla bilder på bloggen då det råder torka inom fisket för tillfället. Hoppas dock komma ut på lite fiske snart, kanske till och med imorgon?
2016-07-10
2016-07-08
Såg just en liten filmsnutt på facebook utlagd av Fiskekompaniet Lund. Någon som har fångat en fisk som ser väldigt spännande ut och där det lite kryptiskt står att vågen är inskickad för svenskt rekord. Jag undrar om det inte är en indianlax. Skall ju finnas några vatten där dom fortfarande finns efter utplantering för längesedan. Lär komma mer info snart.
De senaste dagarna har jag sett hur det fräst av jagande makrill i viken utanför kontorsfönstret. Det framkallar ju en del fiskesug så idag plockade jag med mig ett spö och några drag. Tröttnade på spinnfiske redan efter andra kastet ungefär och inga jagande makrillar under den tiden jag fiskade.
Om jag ser något under dagen blir det kanske en tur på lunchen eller efter jobbet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)