f

2022-11-22

Om jag minns det hela rätt så började bonitofebern med ett inlägg i ett fiskeforum 2010 där nån hade fångat ett knippe bonitos eller ryggstrimmig pelamid som man ofta kallade den då. Marran blev sugen på att ge det ett försök och frågade om jag ville hänga med. Jag var lite undrande om det skulle finnas fiskar kvar fortfarande men var samtidigt extremt sugen  att hänga på. Tyvärr lyckades inte komma loss från jobbet. 

Som jag minns det var det helt strålande väder på morgonen när jag kom ut till jobbet som låg vid havet, grämer mig fortfarande för att jag inte kunde hänga på den turen för visst fanns dom kvar. Marran fångade ett helt knippe. Jag lyckas hänga med på en tur i helgen efter med Marran. Ett annat starkt knippe relaterat till bonitofisket var när vi kom ner till hamnen den morgonen. Det var fortfarande mörkt och vi såg fullt med båtkärror som stod nere i hamnen, vi tänkte det var hummerfiskare som var ute, sen såg vi alla lanternor på havet och insåg det var massvis med båtar som var ute och fiskade bonito.

Marran fick bonito den turen också själv bommade jag med ett rejält hugg som resulterade i huggmärken i min vobbler. Extra surt att vara så nära då nästan alla andra fick bonito.

Jag stack ner någon dag senare och fiskade från land men även det blev en bomtur helt utan fiskkänning.

Som jag minns det sen dog fisket ute ganska snabbt den hösten. Jag vet att det fiskades med omärkta flytnät och att sportfiskare fastnade i näten med båtarna men jag vet inte om det var orsaken till att stimmet försvann.

Åren efter var det lite ströfångster men tror inte fisket var alls lika bra som det var 2010.  Det gick några år och så kom det en ny rapport om bonitos som fångats, denna gång från land. 

Minns att jag läste någon rapport en stund efter midnatt och att dom hade fångat fiskarna på morgonen. Jag sov nån timma och stack ner i gryningen och nötte i flera timmar men det blev ingen då heller.

Efter det hade jag svårt att hitta tid att komma ut men till slut så fick jag med sambon och hennes syster. Jag stod och nötte i timmar igen medan dom väntade, till slut fick jag en deadline och fem minuter innan den löpte ut så högg den äntligen. 


0 kommentarer:

Subscribe to RSS Feed