Jag och dottern försökte på groplöja nu ikväll. Hade fått tips på arten, vi hade napp men det var sjukt svårt för en sexåring. Vi fick i alla fall se en ormvråk som körde sitt lockläte.
2022-07-28
2022-07-24
Det går bra nu, men vi tar det från början!
Jag och Art-Kjell planerade redan sist vi var ute att vi fick ta nån mer tur efter trubblångebarn snart, gärna i mitten på juli då vi har lite teorier om det är hetast då, i alla fall på den platsen vi planerade. När det började komma upp massa leopardbultar så kläckte jag idén att man kanske först skulle göra en båttur och sen på kvällen köra leopardbult. Sagt och gjort, turen spikades. Vi planerade först att köra tre timmar efter trubblångebarn som jag saknade och sen tre timmar efter spetsstjärtad smörbult som Art-Kjell saknar och sen dra oss vidare och fiska efter leopardbult i skymningen.
Vi pep direkt ut på trubblångebarnkungen Art-Kjells position och slängde draggen. Det var stundtals helt vindstilla och fantastiskt väder. Ganska omgående nappar det för mig. En lerskädda! Arttävlingen är igång.
Lerskädda, fick en förra turen till Gullmarn också och mig veterligen är det min tredje totalt, så det är en kul och ovanlig fångst för mig. |
Tackelförstörare |
Kolja med överbett och svart fläck |
Större torsk har man sett |
Trubblångebarnskungen slår till igen |
Vitlinglyra, spana in underbetttet |
Vi fiskar med var sitt spö på var sin sida av båten. På styrbordsidan som ligger in mot land får vi massa ormstjöstjärnor medan pirålarna fångas på babordsidan som ligger ut mot fjorden.
Art-Kjells leopardbult, foto Art-Kjell via www.50klubben.se |
2022-07-22
Imorgon lutar det åt en artsatsning i Gullmarn med Art-Kjell. Målarterna för mig är först trubblångebarn från båt, sedan spetsstjärtad smörbult för Art-Kjell och sist en gemensam satsning på leopardbult. Vi får se hur det går!
Idag var jag ute en kort tur på eftermiddagen med kikaren och det blev faktiskt fem nya fågelarter
119 | Gluttsnäppa |
120 | Kärrsnäppa (Nordlig) |
121 | Myrspov |
122 | Spovsnäppa |
123 | Skogssnäppa |
2022-07-21
Paddtorsk, en art som länge fascinerat mig, riktigt häftiga fiskar med ett kul namn. Vintern 2010-2011 fick jag ett knippe paddtorskar. Faktum är att de paddtorskar jag fått har jag fått på isfiske, det är nog lite speciellt. Så här skrev jag om arten 2009 ett år innan jag fick min första:
"Häftig fisk med häftigt namn som är lite av en drömfisk för mig. Hade planer på en satsning i somras som gick i stöpet pga ryggskott. Tror fortfarande på min plan men kommer antagligen krävas en hel del timmar. Att jag ens har en plan drar ner svårighetsgraden. Svårighet 4/10."
Paddtorsken blev min art #52. Det är helt klart en lite lurig art att få. Men det finns några mer eller mindre säkra ställen för dom som saknar arten.
2022-07-19
Skarpsill i mitten |
Skarpsill underst (foto av Marran) |
Skarpsill hamnar på plats nr 14, en art många tror dom fångat men få har gjort. Detta troligen mycket tack vare litteraturen säger att skarpsillen har en skarp buk och den vanliga sillen inte har det. Detta är enligt mig ett dåligt kännetecken. Kolla istället på kroppsformen och tjockleken/proportionerna på stjärtroten samt ryggfenans placering jämfört med analfenan eller räkna fjäll om du är osäker..
Min skarpsill fick jag faktiskt som ny art nummer två samma dag, något som är rätt ovanligt när man börjar närma sig 100 arter och det är därför den får vara med på den här listan. Skarpsillen blev min art #90. Orginalinlägget med tydliga bilder på kännetecken finns här: http://artjakten.blogspot.com/2016/12/art-nummer-90-skarpsill.html
2022-07-18
Igår körde jag en riktig nostalgitur. Plockade med mig en limpa bröd och stack mot några klassiska multehamnar. Hade inga förhoppningar på att få se nån men det var värt ett försök. På plats i den första hamnen som brukade vara min absoluta favorit för multefiske så kändes det helt otroligt hett. Kändes verkligen som det skulle dyka upp en när som helst men nix. Såg bara storspigg, näbbgädda och svart smörbult där.
Åkte sedan vidare och kollade några andra "säkra" ställen men nix, inte en multe såklart. Undrar varför dom försvann? Om någon har sett några de senaste åren så får ni gärna kommentera.
Jag åkte istället ut på en annan klassisk fisketur. Ut på en plats där jag lagt massvis av timmar på kustfiske. Några kul arter som kommit upp på platsen är piggvar, fjärsing, blågylta förutom det vanliga. Brukade alltid vara bra skrubbafiske förr där men igår var det helt totalt stendött. Trots vattnet kändes bra utan alger osv så hade jag inte ett napp. Inte ens snultrenapp som man brukade få kämpa med att undvika förr i tiden. Hoppas det bara var tillfälligheter för så dåligt bör fisket inte vara på platsen.
Jag hittade i alla fall två nya fågelarter för året.
117 | Mindre strandpipare |
118 | Svarthakad buskskvätta |
2022-07-12
På plats nummer 15 hittar vi en ovanlig sötvattensart - faren. Detta är min svåraste art jag troligen kämpat minst för. På en tur söderut blev jag guidad av Hasselito och jag hade flyten att det blev en enkel art att bocka av. Det är en art som endast 36% på 50-klubben fångat i skrivande stund jämfört med t ex ryggstrimmig pelamid (atlantisk bonito) som ligger på 44%.
Detta är en av de arterna jag är absolut mest nöjd med att ha fångat på ett försök och allt tack vare herr Hasses guidning.
Vet att jag gjorde några långskottsförsök på ren måfå mycket längre norrut innan jag fick den. Arten med den stiligaste analfenan i hela Sverige. Hitta nån annan som skrivit just den meningen så bjuder jag på popcorn!
2022-07-09
Mindre kungsfisk, Art #60, fångad 2011-07-31
Detta är den enda mindre kungsfisken jag fångat och det skedde från egen båt vilket gör att den får hamna på min lista. Den fångade ute vid Djupa Rännan, en bit väst Hönö om jag minns rätt. Minns att vi hade drivit förbi en djuptopp och jag fiskade på nånstans bortåt 70-90 meters djup när jag kände ett napp. Såg något rödbrunt som jag först trodde var en torsk men det var det ju inte.
Tror det var samma tur som farsan som var med fick på något skumt som var en blandning mellan ubåt, håkärring och bottennapp i kombination med konstig ström. Tyvärr fick vi aldrig reda på vad det var.
Länk till orginalbloggpost: http://artjakten.blogspot.com/2011/07/art-nr-60-mindre-kungsfisk.html
På plats nummer 17 hittar vi röding. En ovanlig art här nere i söder. Jag hade sett framför mig nån tur långt norrut men det behövdes ju inte. Minns inte vem det var som hittade detta vatten men misstänker det kanske var Art-Kjell. Hur som helst var det han jag fiskade med där och med var även Peter.
Kommer ihåg att det var rejält med snö och jobbigt att ta sig till sjön. Minns också att jag hade läst om vattnet innan men trott det låg i Norge. Nu visade det sig ligga precis på rätt sida gränsen. Jag har för mig det var riktigt segt fiske, kanske fick någon annan en röding också men jag fick min. En riktigt grann fisk som fick simma tillbaka.
2022-07-07
Pös ut en halvtimma för att försöka bocka av stensnultra och svart smörbult till dottern men det skulle bli roligare än så.
Väl på plats var det tjockt med smörbultar. Frågan är vilken sort bara då jag vet att det tidigare har funnits en del svartmunnad smörbult på platsen också.Det skulle visa sig alla vi fick var svartmunnade tyvärr men det fanns även ett stim med små fiskar som jag först trodde var sill. Ganska fort märkte jag att dom var intresserad av räkbitarna och det brukar inte sill vara så jag började ana ugglor i mossen.
Dottern fick oväntat nog en skärsnultra, något som jag aldrig fått på den platsen. Riktigt kul. Sen bytte vi till mindre krokar för att försöka på dom silliknande fiskarna. Jag fick en ganska direkt och det visade sig vara sik, hade lite misstankar om det när jag såg hur dom anföll räkan.
Efter en stund fick även dottern en sik så det blev två nya arter för henne idag. Totalt 12 är hon uppe i nu.
Lite oroväckande hur mycket svartmunnad smörbult det plötsligt fanns på platsen. Kanske fanns det några vanliga svarta också men dom hann i så fall aldrig fram till betet.