f

2024-12-29

Det kommer en väldigt tunn årssummering (med tanke på hur lite jag fiskat) framöver men tänkte lägga ut nästa års mål innan dess.

Jag kommer nörda ner mig totalt och sätta fem mål under 2025.

När det kommer till det viktigaste - fiskemålet - så sätter jag det till en (1) ny art så som jag gjort de senaste åren. Det blir ju inte så mycket fiskat, eller kan det bli mer i år? Mer om det senare.

Tångringbuk, leopardbult, hornsimpa, guldmulte, skäggsimpa, skäggtorsk eller brunsnultra är väl det troligaste. Nu har jag sålt båten så de två sista kanske blir svårare om man inte kommer ut på nått sätt.

Tabell med mål och resultat från tidigare år

årmålfångade
200859
200956
201066
201156
201275
201345
201457
201556
201606
201723
201822
201921
202011
202132
202212
202311
202412

När det gäller dottern så hade jag en förhoppning på att få in henne som yngst på 50-klubben men det var svårt, fisket är inte så populärt och nu är det en som är yngre än henne med redan. Något fiske blir det nog men sätter inga mål där.

När det gäller fågelarter har jag i skrivande stund 253 (eller 252 om du frågar raritetskommitén). Målet blir samma som 2024 - 270 st totalt, alltså 17-18 till.

Upprepar även målet med tomtkryss från 2024 till 150 st totalt, dvs 12 st då jag är uppe i 138 nu.

Sen kommer de nya galna målen. När det gäller fåglar tänkte jag mig försöka på en bird-streak dvs kryssa en ny art under varannan dag.

Det mest ambitiösa målet blir en "art-streak". Dvs ungefär samma som bird-streak fast varje dag skall jag kryssa en ny art. Jag har velat länge vilka arter jag får kryssa, hade en tanke från början att det skulle vara fåglar och fiskar men det blir för svårt. Då la jag till däggdjur, groddjur och kräldjur men det blev nog ändå för svårt. Till slut så har jag lagt till dagfjärilar och blötdjur och räknat lite på det.

fiskar (255)60
kräldjur (6)2
fåglar (250)220
groddjur (13)3
däggdjur (75)20
dagfjärilar (110)35
blötdjur (650 - 606 svenskt namn)25
365

Ovan har vi en tabell med hur många av artgruppens arter som påträffats (eller häckar när det kommer till fåglar) i Sverige inom parantes. Den andra kolumnen visar hur många jag gissar jag kommer kunna kryssa av just den gruppen. 
Jag har ingen aning om hur svårt det blir. Fördelen är  ju att jag inte behöver fånga fiskarna men 60 känns ändå mycket. 220 fåglar är också hur mycket som helst, jag har i skrivande stund sett 215 under 2024 men då är det säker flera av dessa som setts samma dag.
När det kommer till dagfjärilar och blötdjur så finns det ju en del men jag kan inget om detta så artbestämningen där kommer bli svår. Nedan kommer ett slumpmässigt urval av de 606 blötdjur med svenska namn:

hålrumsmyntmussla
högnordisk grynsnäcka
islandsmussla
jungfruskålsnäcka
jättehavsmandel
kaffeböna
kalkkärrsgrynsnäcka
kalstjärtsnuding
kantfläckad sköldnuding
kantig ärtmussla
kantskivsnäcka
kapad knivmussla
kaukasisk masksnigel
kikärtsskeppsmask
kinesisk dammussla

Känns ju inte som man stöter på dessa varje dag direkt så det kanske fortfarande är för svårt men vi får se. 
Reglerna är samma som för fågelskådning där man måste arta arten på utseende eller läte i princip, och det måste vara i vilt tillstånd. Dvs hund och tamkatt kan jag inte räkna, däremot tänker jag räkna människa.
Kommer försöka hålla bloggen uppdaterad.

2024-12-17

Jag satte ju målet att försöka nå 270 fågelarter under 2024. Det kommer inte hända men det har blivit några fler sedan sist:

251Kungsfågelsångare
252Alfågel
253Svartnäbbad islom

Målet för stugtomtkrysslistan satte jag till 150 och det kommer inte heller gå, däremot några nya där med:

137Svärta
138Bergand

När det kommer till fiske har det inte blivit något fiskat sedan sist. Däremot har jag eventuellt några galna artmål för nästa år som eventuellt kommer göra att det blir mer fiske. Mer om det kommer i så fall lite senare i år när jag sätter årsmålen.


2024-11-12

AI

Såg just att nån har tagit över vanerblanket.se med någon AI-generad hemsida och har börjat uppdatera RSS-flödet som jag har (hade) nere till höger. Tar bort det nu tror jag :)



2024-10-25

Var ett tag sedan sist ser jag. Här kommer en liten uppdatering.

I Riksmästerskapet i tomtskådning blev det totalt 62 fågelarter. Med det blev jag bäst i Västergötland. Vinnaren kom från Halland med 110 arter tror jag det var. Sjukt imponerande på ett dygn.

Det har bara blivit två nya livskryss sen sist, satte målet på 270, 20 till blir nog svårt.

249Ökenstenskvätta
250Dvärgbeckasin

Tomtlistan går det däremot bättre med, jag satte ju årsmålet till 150 vilket jag visste skulle bli sjukt svårt men det rätt bra. 136 är jag uppe i.

117Snatterand
118Morkulla
119Storspov
120Skäggdopping
121Hämpling
122Sävsparv
123Ringtrast
124Lövsångare
125Törnskata
126Sävsångare
127Trädgårdssångare
128Havsörn
129Gluttsnäppa
130Backsvala
131Brushane
132Buskskvätta
133Fjällvråk
134Tajgasångare
135Stjärtand
136Prutgås

När det gäller fisket är det inte mycket nytt. Det har ju kommit upp en del skäggsimpor det senaste. Man borde ju ge sig ut på ett försök på dom men får se om det blir av.

2024-09-12

Nu på lördag är det dags för Riksmästerskapet i tomtskådning, även kallat Tomt-SM. Jag har inga ambitioner på att vinna men jag kommer kämpa som en besatt. Planen är att gå ut vid 4-5 tiden för att försöka hänga in kattuggla och sen vara beredd för gryningen.
I skrivande stund har jag 131 tomtkryss från stugtomten. Kommer inte komma i närheten av det men vågar man hoppas på 50 arter i Tomt-SM?

2024-08-20

En guide till att identifiera (små) exemplar av guldmulte (Chelon auratus) och tunnläppad multe (Chelon ramada).

Tunnläppad multe Chelon ramada / Liza ramada



  • Fjäll runt stjärtspolen: 24
  • Fjäll längs sidolinjen: 41-46
  • Oftast en distinkt svart fläck vid bröstfenans fäste.
  • Sällan tydlig guldfläck vid gällocket (dock kan tjockläppad multe kan ha tydlig guldfläck).
  • Tunn överläpp utan papiller.
  • Inte lika tydliga tänder som hos guldmulte
  • Viker man bröstfenan framåt når den till ögats kant eller kortare, inte till pupillen
  • Ofta (delvis) guldfärgat öga


Tunnläppad multe, lägg märke till vad som ser ut som enstaka tänder

Tunnläppad multe, fenan når i princip till kanten av ögat

Guldmulte Chelon auratus


 

  • Fjäll runt stjärtspolen: 20
  • Fjäll längs sidolinjen: 40-41
  • Ingen distinkt svart fläck vid bröstfenans fäste, men man kan bli lurad av skuggor
  • Ofta(alltid?) distinkt tydlig guldfläck på gällocket
  • Tunn överläpp utan papiller.
  • Små men synliga tänder i överläppen
  • Viker man bröstfenan framåt når den till pupillen
Guldmulte, synliga tänder


Guldmulte, fenan når ungefär pupillens mitt

2024-08-18


Mina småkrokar börjar ta slut så har börjat jaga efter nya. Enligt svenska återförsäljaren så har Tiemco lagt ner #32 krokarna, katastrof för oss artfiskare. Hoppas det dyker upp nya småkrokar! 

2024-08-15


I dagarna körde jag en rejäl satsning efter guldmulte. Letade och kastade i 8 timmar utan att se några säkra tecken på målarten. Jag såg vid ett eller två tillfällen ett mindre stim med multe som simmade runt. Det skulle kunna varit guldmulte men jag tyckte det mer kändes som tunnläppad. Dom visade visst intresse för mitt agn men nix...

Nu är det runt 10 m/s sydväst så långt prognosen räcker så frågan är om inte det var sista chansen. Riktigt surt men jag är ändå nöjd att ha fått till en rejäl satsning, jag känner inte att jag kunde gjort något annorlunda/bättre.

Det jag förutom multarna såg i fiskväg var lite sill, en ål och en skrubbskädda som jag inte kunde motstå fiska upp och titta lite närmare på.

Vi i Artfiske-communityt har lärt oss massvis om hur man artbestämmer multar det senaste.

Jag tänker lägga ut en liten "nyckel" hur man skiljer små guldmultar mot små tunnläppade någon gång i framtiden. Några stora exemplar av i alla fall guldmulte har vi ju inte sett ännu.

2024-08-09


Där satt den äntligen! Men vi tar det från början. Jag har under sommaren på flera ställen sett stim av kusttobis, det känns som det kanske är ett gynnsamt år för dom i år? Efter att ha försökt många gånger med microhäckla ville jag testa något nytt. Jag hade med mig en hemmagjord häckla med blanka krokar men jag tänkte faktiskt testa en annan taktik först. 0,10 mm lina med en blank 32 krok och två små sänken för att kunna styra kroken.

Som jag skrivit tidigare i sommar har jag gjort några försök och hade då ett hugg men kunde fiska riktigt så koncentrerat som jag ville. Så kom en lucka i blåsandet som tajmades med att jag hade tid och fiska så jag drog ut och skulle göra ett nytt försök. Väl framme fanns det gott om kusttobis, gött!

Började att dra runt kroken men dom var rädda och simmade undan. Det var först när jag började pimpla upp och ner dom blev intresserade, hade flera hugg men fattade inte först varför dom inte krokades. Då såg jag att dom högg på sänket, klassiker. Ok jag behöver ett huggriktmärke tänkte jag och började leta efter nått sorts agn. Jag hade inget med mig och hittade inget animaliskt i närheten som jag vågade nå med min stukade fot.

Då kom jag tänka på ett klassiskt bete, blomma. Jag har tidigare fångat torsk på blomma så det var värt ett försök.

Undrar om det inte var samma sorts blomma som jag tog torsken på t om?

Med mitt nya agn tog det, tro det eller ej, bara några sekunder innan jag fick en kusttobis. Gött mos!

Liten men naggande god.

Jag försökte faktiskt fånga en tunnläppad multe på samma sorts blomma häromdagen men hade inte tålamod att nöta på, är säker på det hade fungerat dock he he.

Några mer eller mindre oplanerade fisketurer har gett två nya arter till dottern. Sill och taggmakrill. Hon har just nu 22 arter.

Jag passade på att fånga en taggmakrill också då det inte händer så ofta ändå.

Taggmakrill


Förra veckan så dök det upp en bild på en multe i Facebook-gruppen Svenska Artfiskare. Fångstmannen undrade vad det var för art och sa att det fanns ett stort stim av dom uppe i Sotenäs. De flesta var eniga om tunnläppad multe. En drömart som många saknade i sina artlistor. Ett gäng artfiskare åkte upp och fick några men upptäckte snart att vissa individer verkade se annorlunda ut. 

Jag åkte själv upp tillsammans med Lars Örnskov i söndags och fiskade. Jag fick tre exemplar av de som ser mer ut som tunnläppade.

Tunnläppad multe, Chelon ramada

Tunnläppad multe, Chelon ramada

Efter många vändor så har jag och de jag bollar såna  här frågor med bestämt oss att de två multar som Robin Kanthe och Vide Damber fångade godkänns som guldmultar i 50-klubben. Stort grattis till Sveriges första krokfångade guldmultar!

Flera utländska extremt duktiga artfiskare är eniga om guldmulte efter ha sett dessa bilder.

Huvudförfattaren till Nationalnyckeln, Sven Kullander tror också på guldmulte utan att våga säga 100%. Han rekommenderade mig att kontakta några andra som också tror på guldmulte.

Jag har lagt massa timmar på att försöka hitta bra kännetecken på guldmulte. Som vanligt så är litteraturen inte jättebra när det kommer till hur man artbestämmer fiskar. Detta är i korthet vad jag kommit fram till:

  • Man kan inte bara gå på guldfläck på gällocket. Detta kan alla tre av våra multearter ha.
  • Även guldmulte kan ha ett mörkt område vid bröstfenbasen.
  • Dessa två kännetecken i kombination kan nog ge en fingervisning om vilken art det är. 
  • Mellanrum mellan ryggfenorna är en annan sak som nämnts men inte stämmer på de förmodade tunnläppade multarna som jag tittat på.
  • Ett tecken jag tror på är bröstfenans utseende och längd. Viker man bröstfenan framåt på en guldmulte skall den nå pupillen.
  • Gör man samma sak på en tunnläppad multe så skall den nå bakre kanten av ögat. Tyvärr finns inte Robins multe att mäta på men med hjälp av bilderna tycker jag det kan stämma. Tycker även bröstfenan har annorlunda form på guldmultar än på tunnläppade.
  • En annat kännetecken verkar vara helheten på fisken, längre och slankare än tunnläppad multe och lite ljusare färg.
  • Längst ner i denna post följer mer av några karaktärer jag mer eller mindre tror på.

Jag tog hem en tunnläppad multe som jag troligen kommer donera till Naturhistoriska Riksmuseet, kanske får vi reda på mer då?

Om någon fångar en ny guldmulte så är det extremt intressant och den fisken bör tas tillvara på för att göra DNA-analyser med mera. Utfallet av ett sånt test kan ju ändra på att dessa guldmultar nu godkänns.

Guldmulte:

Saknar mörk fläck vid bröstfenbaserna. (NN, HoF)

Har oftast guldglänsande fläckar på vardera sidan huvudet. (NN, HoF)

Ibland en andra guldfläck bakom vardera ögat (NN)

Bukfenornas längd utgör ca 66% av  bröstfenornas (HoF)

20 fjäll runt stjärtspolen (NN)

Om bröstfenan viks framåt når den till bakre kanten av pupillen (NN, TS)

Huvudet fjällbeklätt fram till främre näsöppningarna (NN)

40-41 fjäll längs sidolinjen (NN)

Mellanrummet mellan de två ryggfenorna är ca 1,5 ggr av den första ryggfenan

Mer avlånga och slanka än de andra multearterna (IOG)

Oftast guldfläckar på gällocken men även de andra multearterna kan ha det (IOG)

Kan ha mörk fläck vid bröstfenbasen (IOG)


Tunnläppad multe:

24 fjäll runt stjärtspolen (NN

Har mörk fläck vid bröstfenbaserna(NN, HoF)

Huvudet fjällbeklätt fram till främre näsöppningarna (NN)

Bukfenornas längd utgör ca 80% av  bröstfenornas (HoF)

Om bröstfenan viks framåt når inte helt bakom ögat, (TS)

41-46 fjäll längs sidolinjen (NN)

Mellanrummet mellan de två ryggfenorna är ca dubbla längden av den första ryggfenan (IOG)

Oftast en mörk fläck vid bröstfenorna men även de andra multarna kan ha det (IOG)


(TS) https://www.talkseafishing.co.uk/articles/how-to-catch-mullet.25058/

(IOG) Identification of Grey mullet, UK & IRELAND

(HoF) Havsfisk och Fiske BENT. J. MUUS

(NN) Nationalnyckeln

2024-08-08

Prästfisk fångad utanför Lysekil, läs mer här: https://www.lysekil.se/organisation-plats-och-politik/nyheter/2024/2024-08-08-extremt-ovanlig-fisk-hittad-utanfor-lysekil.html 

Har varit en helt galen sommar för artfisket och prioriterar att analysera andras fångster och administrera dom förrän mina. Tiden räcker inte till just nu för att uppdatera bloggen men det kommer senare!

2024-08-05

Det är fullt upp med artfisket sedan sist. Bland annat har jag fångat (minst) en ny art. Dottern fångat två. Dessutom har det ju fångats en ny art för Sverige högst troligen. Jag hinner inte riktigt med att uppdatera och sen är det tekniska begräsningar så här i semestertider men uppdateringar kommer snart.  Och ja vi snackar fiskar! Ledtrådar i taggarna


2024-07-23


Körde en mäskningskampanj i hemmahamnen för att försöka få in lite id till dottern, det hade varit en ny art. Blev ett stort fiasko, det enda jag fick var en svartmunnad smörbult. Årets andra fisk fångad alltså!

Nästa tur blir nog efter kusttobis igen nu när vädret är lite sämre så man slipper bli störd av badare.

2024-07-22

Art-Kjell undrade hur det gick med nästa försök på kusttobisen men ser jag inte varit så tydlig utan det stället jag hittade dom på nu är omöjligt att fiska på i bra badväder så jag drog söderut till Halland och försökte på ett ställe där det fångats innan men nix inte en fisk att se där. Hade dock en trolig ortolansparv som både sjöng och lockade men vågar inte kryssa den. 

Nästa fiske blir en artsatsning för dottern! Återkommer med rapport.

2024-07-19

Stimmet fanns kvar och jag hade faktiskt ett kusttobishugg men lyckades inte kroka någon. Dom var lite väl små egentligen, skulle vilja hitta ett stim med större individer. Men det blir nya försök! Troligen redan idag.

2024-07-16

 


Knyter lite tackel för en ny artsatsning! Såg ett enormt stim kusttobis på dotterns simskola förra veckan. Hoppas dom är kvar idag. Tyvärr var fiskarna väldigt små men jag har ändå trua. Rapport kommer.

2024-07-08

 


Där satt den! Silverrudan! Jag fick möjlighet att göra ett nytt försök efter förra årets fiasko då jag spenderade massa timmar vid ån utan att lyckas. Nu tog det bara några minuter innan jag fick en. Så kan fisket vara ibland. Tidsbristen var ett faktum även den här gången så jag slutade faktiskt fiska efter att ha fått den. Det innebär att alla fiskar jag fångat under 2024 än så länge har varit en ny art (jag har bara fångat en fisk än så länge sjukt nog).

Årets mål är alltså uppnått, får se om det blir några fler artsatsningar. Jag är lite sugen på nissöga faktiskt!

2024-07-04

Nu har jag i princip bestämt mig för att göra ett nytt försök på silverruda. Hoppas på bättre lycka detta år än förra året då jag bommade. Jag vet det fångats några silverrudor i dagarna så det verkar ju hoppfullt.

På fågelfronten har det inte blivit några nya arter sedan sist.

2024-06-11

Tro det eller ej men jag har faktiskt börjat planera lite artsatsningar och då snackar vi inte fåglar utan fisk! Än så länge är det bara tidigt i planeringsstadiet men än så länge känns det väldigt lovande. Mer information kommer väl framöver.

När det gäller nya fåglar satte jag ju ett mål på 38 nya under 2024. Så här lite drygt halvvägs in på året har det än så länge blivit 16 nya. 22 till kan nog bli tungt.

Årets nya arter:

233Vattenpiplärka
234Sädgås
235Roskarl
236Dvärgmås
237Lappuggla
238Rödhalsad gås
239Jaktfalk
240Gulhämpling
241Kornknarr
242Småspov
243Årta
244Lärkfalk
245Småfläckig sumphöna
246Sydnäktergal
247Sommargylling
248Busksångare

2024-05-10

Vi har ett resultat!


Dennis Norén18
Daniel Hagström16
Peter Nilsson14
Mikael Hjelm11
Hans Lindqwist10
Kjell Svensson10
Jezper Ivarsson10
Pelle Hjelm8
Albin Lindqwist1


Grattis till Dennis Norén som knep vinsten med följande arter:

Benlöja
Småspigg
Mört
Guldfisk
Ruda
Storspigg
Rödspätta
Skrubba
Stensnultra
Skärsnultra
Sjustrålig smörbult
Större kantnål
Svart smörbult
Rötsimpa
Sarv
Braxen
Abborre
Gädda

Två stilpoäng delas ut, det första går till Jezper Ivarsson för sin pimpade tändare med ett 50-klubben klistermärke. Andra stilpoänget går till Peter Nilsson som plockade en pirål från land. 







Tack för ni ville vara med att tävla. Visade sig bli lite tekniskt strul här med rapporteringen och anmälning. Jag hade t ex inte fått anmälningsmail från en person.

Det kommer ta lite mer tid att gå igenom resultat och bilder. Eventuellt kommer inte slutresultatet bli uppdaterat förrän imorgon. Jag återkommer!

 Här är en uppdatering hur ställningen var vid midnatt. 

Hans Lindqwist8
Mikael Hjelm6
Kjell Svensson6
Daniel Hagström5
Dennis Norén5
Peter Nilsson5
Pelle Hjelm4
Albin Lindqwist1

2024-05-09

 Har fått in lite rapporter. Just nu, med en brasklapp för alla inte rapporterat, så är ställningen:

1. Hans Lindqwist 8 arter

2. Kjell "Art-Kjell" Svensson 6 arter

3. Peter Nilsson 5 arter

4. Albin Lindqwist 1 art

5. Mikael Hjelm 1 art 

Om det blir någon uppdatering kommer en rapport under natten.

Idag fyller 50-klubben 10 år. Det innebär en art-tävling!

Korta versionen av reglerna:

1. Anmäl er via info@50klubben.se minst ett dygn före.
2. Varje art skall fotas med antingen en tändsticksask, tändare eller en flaska (t ex en dricka eller en vattenflaska)
3. Flest arter vinner.
4. Båtfiske inte tillåtet.
5. Skicka delrapport med antal arter ni fått när/om ni slutar fiska på torsdagen eller senast vid midnatt.
6. Slutrapporten skall skickas till info@50klubben.se senast kl 17 på fredagen.

Skitfiske!


2024-04-17


2014-05-09 startade 50-klubben. Det är alltså tio år sedan 50-klubben startade, först som en statisk lista på Jakten på 100 arters blogg. Här är första inlägget om 50-klubben: https://artjakten.blogspot.com/2014/05/50-klubben.html 

Det firar vi med en tävling, 50-klubbens tävling #2!

Korta versionen av reglerna:
1. Anmäl er via info@50klubben.se minst ett dygn före.
2. Några timmar innan start kommer det avslöjas vilket objekt ni skall fota varje art tillsammans med.
3. Flest arter vinner.
4. Båtfiske inte tillåtet.
5. Skicka delrapport med antal arter ni fått när/om ni slutar fiska på torsdagen eller senast vid midnatt.
6. Slutrapporten skall skickas till info@50klubben.se senast kl 17 på fredagen.

Långa versionen av reglerna:

Anmälan görs genom att skicka ett mail till info@50klubben.se, vi ser gärna att man anmält sig senast dagen innan start d.v.s. onsdagen 2024-05-08.

Tävlingen börjar kl 16:00 torsdagen 2024-05-09 och varar 24h, dvs den slutar kl 2024-05-10 kl 16:00. Den som sportfiskemässigt (enligt 50-klubbens regler) med krok och lina fångar flest arter under detta dygn och fotograferar varje art tillsammans med objekt X vinner. 

För att göra det så rättvist som möjligt för de som inte har tillgång till båt får endast landfångade fångster räknas, alltså ej fångade från båt.

För att öka spänningen lite så vill vi att alla tävlande skickar in vilka arter man fått när man slutar fiska på torsdagen. Tänker man fiska hela dygnet runt så vill tävlingsledningen ha listan innan midnatt mellan torsdag och fredag. Mailet skickas till info@50klubben.se och behöver inte innehålla bilder utan bara en lista på arter man fångat.

Tävlingsledningen kommer under fredagen uppdatera delresultatet Jakten på 100 arters blogg på följande URL: https://artjakten.blogspot.com/search/label/50tavling

Torsdag 2024-05-09 kl 12:00 kommer objekt X som man skall fotografera fångsten med avslöjas. Information går ut via mail till alla anmälda samt publiceras på bloggen: https://artjakten.blogspot.com/search/label/50tavling

Tänk på säkerheten framför allt annat. Ta inte onödiga risker och följ gällande regler och lagar. Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att underkänna fångster om arten inte LÄTT kan styrkas via fotot. Om det är en lite lurig art, t ex sandstubb eller lerstubb så går det bra om ni tar ett foto med objekt X och ett annat foto där man tydligt ser vilken art det är. 

Priser i form av 50-klubben-merch (bland annat saker som inte finns i shoppen ännu) kommer delas ut till plats ett, två och tre. Vinnaren får även en utmärkelse på 50klubben.se.

Tävlingsledningen förbehåller sig även rätten att helt ändra reglerna om tävlingsledningen kommer på dom glömt något viktigt :)

Må bäste kvinna eller man vinna!

2024-04-05

Inget fiskat sedan sist, det enda fiskerelaterade jag har att rapportera är att jag satt och jobbade från stugan häromdagen och kikade lite på fiskgjusarna som nu kommit och jagar konstant utanför stugfönstret. Noterade dom jagade och fångade sik, hade inte koll på att siken gick så långt in i viken så här års. Blev lite sugen på att försöka fiska lite där.

Apropå stugan så har jag ju som mål att nå 150 tomtkryss (fåglar) därifrån i år. Tror det blir extremt svårt men framåt går det, detta är årets nya tomtkryss:

107Tofsmes
108Sångsvan
109Trana
110Råka
111Röd glada
112Gulsparv
113Tamduva
114Skogssnäppa
115Dubbeltrast
116Taltrast

När det kommer till fisket har jag inte ordnat med resa till Gotland efter silverruda. Hade funderingar på att försöka komma dit i maj men det blir nog isåfall senare. Annars är väl ända hoppet om ny art att man kan hänga med nån kompis ut med båt. Den egna båten ligger ute till försäljning, finns inte riktigt tid och ork för den samt jag har ingen plats att förvara den på. Om någon är sugen så gå in och köp:


Vita 50-klubben klistermärken på båt och motor ingår ;)

Glöm inte av 50-klubbens tävling 9-10 maj, mer info kommer!

2024-03-19


Det var ett tag sen senaste uppdateringen men det beror mest på att det inte har blivit något fiske alls sen sist. Får se vad det kan bli framöver. En fiskerelaterad grej som är planerad är i alla fall att det kommer bli en ny tävling på 50-klubben. Den 9:e maj firar nämligen 50-klubben 10 år och då passar det bra med en tävling. Alla regler är inte spikade ännu men det lutar starkt åt att det kommer bli en 24h tävling som sträcker sig från 9:e - 10:e maj.

Jag hade ju ett mål 38 nya fågelarter under året, det går framåt men det går lite segt. Sju nya har det blivit än så länge.

Vattenpiplärka
Sädgås
Roskarl
Dvärgmås
Lappuggla
Rödhalsad gås
Jaktfalk

2024-01-14


Dammade av pimpelgrejorna och fick till årets första fiske idag. Försökte på sik i Sannegårdshamnen. Isen var minst 15 cm tjock men fisket var sämre. Jag hade inga känningar och på oss sju fiskande så kom det upp en sik totalt. 

Nu har jag köpt maggots så nu får det bli mer isfiske. Sen är man ju sugen på Gullmaren också. Fick en rapport från Art-Kjell som sa att isen verkade bra nu och att några pigghajar kommit upp men troligen inga rockor. Dom skulle ut idag så kanske kommer med mer rapporter.

2024-01-09

Så var det dags för den årliga summeringen av fiskeåret. Övriga år kan man läsa om här.

Under vintern blev det två fisketurer och båda dessa var hårda artsatsningar efter tångringbuk.  Första turen fick jag se minst en tångringbuk men bommade. Andra turen var till ett nytt ställe som verkade hur hett som helst men någon tångringbuk såg jag inte där trots idogt letande.

Under våren blev det lite artsatsningar för dottern (regnbåge bockades av). Själv hittade jag ett nytt metevatten med massa sarv bland annat. 

Till sommaren började det ryktas om en skum multe som fångats. Jag tog hjälp av bland annat nederländska artfiskare och snart kunde vi konstatera det var tunnläppad multe. Jag gjorde två försök och på andra försöket fick jag en. Helt fantastisk drömfisk!


Dottern fick sarv och efter en riktig kämpainsats bland flugor och bromsar en bäckröding. Själv gjorde jag ett försök på stor storspigg för att slå ligarekordet och få lite poäng till Fiskeligan. Även något pass efter kusttobis blev det av.

En annan artsatsning var silverruda på Gotland. Tyvärr bommade jag av oklar anledning. Mycket annan fisk blev det och kul fiske i alla fall. 
Jag gjorde även försök på nya nålfiskar i Augusti och hjälpte även dottern till sin fjärde nya art för året - elritsa. Vi försökte få sill på hösten men där räckte inte tålamodet till.

Jag hade årsmålet till en ny art under 2023 och det gick ju bra. Satte även ett fågelartmål på 200 arter och där blev det 215 fågelarter.

Nedan är den vanliga statistiken. Misstänker jag kan ha missat skriva upp något eller några pass.


Total vikt
2023 - 9 kg
2022 - 10 kg
2021 - 5 kg
2020 - 13 kg
2019 - 8 kg
2018 - 7 kg
2017 - 12 kg
2016 - 81 kg
2015 - 48 kg
2014 - 45 kg
2013 - 34 kg
2012 - 75 kg
2011 - 104 kg

Snittvikt
2023 - 98 gram
2022 - 117 gram
2021 - 126 gram
2020 - 162 gram
2019 - 82 gram
2018 - 58 gram
2017 - 97 gram
2016 - 122 gram
2015 - 179 gram
2014 - 173 gram
2013 - 176 gram
2012 - 295 gram
2011 - 200 gram

Antal fiskar
2023 - 96 
2022 - 87
2021 - 43
2020 - 78
2019 - 104
2018 - 123 
2017 - 121
2016 - 667
2015 - 268
2014 - 260
2013 - 194
2012 - 253
2011 - 521

Antal fisketurer
2022 - 17
2021 - 21
2020 - 17
2019 - 15
2018 - 30
2017 - 23 
2016 - 62
2015 - 69
2014 - 61
2013 - 57
2012 - 80
2011 - 129

Antal blankpass
2023 - 7
2022 - 5
2021 - 9 
2020 - 2
2019 - 4
2018 - 10
2017 - 3
2016 - 9
2015 - 19
2014 - 15
2013 - 19
2012 - 37
2011 - 55

Procent blankpass
2023 - 41%
2022 - 29%
2021 - 43%
2020 - 12%
2019 - 27%
2018 - 33%
2017 - 13%
2016 - 15%
2014 - 28%
2014 - 25%
2013 - 33%
2012 - 46%
2011 - 42%

Antal fisketimmar
2023 - 49 timmar
2022 - 41 timmar
2021 - 39 timmar
2020 - 33 timmar
2019 - 32 timmar
2018 - 40 timmar
2017 - 30 timmar
2016 -105 timmar
2015 - 164 timmar
2014 - 157 timmar
2013 - 143,5 timmar
2012 - 177,5 timmar
2011 - 312,5 timmar

Största fisk
2023 - Sutare 1400 gram
2022 - Pigghaj ~ 2000 gram (ovägd)
2021 - Knaggrocka ~ 1500 gram (ovägd)
2020 - Torsk ~ 1000 gram
2019 - Id ~ 800 gram
2018 - Piggvar 1400 gram
2017 - Långa ~ 600 gram
2016 - Gös 3970 gram
2015 - Piggvar 2580 gram
2014 - Piggvar 2520 gram
2013 - Torsk 1700 gram
2012 - Tjockläppad multe 2600 gram
2011 - Gädda 4600 gram

Antal arter
2023 - 11
2022 - 25
2021 - 20
2020 - 20
2019 - 25
2018 - 19
2017 - 29
2016 - 52
2015 - 40
2014 - 47
2013 - 35
2012 - 25 
2011 - 40

Antal nya arter
2023 - 1
2022 - 2
2021 - 2
2020 - 1
2019 - 1
2018 - 2
2017 - 3
2016 - 6
2015 - 6
2014 - 7
2013 - 5
2012 - 5 
2011 - 6


Nedan en lista på samtliga fiskar fångade 2023.


Art 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011
Abborre157639-1171236203970
Atlantisk bonito-0------1----
Asp-------------
Benlöja--1-131216--3
Berggylta----212-64-3-
Bergsimpa--1----------
Bergstubb--------221--
Björkna----1---62---
Bleka---------11--
Blågylta-2--51-2-41--
Blåkäxa--1----------
Braxen1------439-31
Bäckröding----------1--
Elritsa2---1-28-----
Faren----------1--
Femtömmad skärlånga--------1----
Fenknot---------1---
Fjärsing---7---4----2
Färna------362-112
Gers-------1-47--
Glyskolja-64-5-31217--15
Groplöja--------10----
Gråsej------3162133-1
Gräskarp----------1--
Grässnultra-------------
Grönling----------1--
Guldfisk-1--1-36-1--2
Gädda--------121511
Gös-------1----2
Harr-1-----------
Havsabborre-------------
Id3--162111--1-
Karp-------6-2-21
Klarbult---------1---
Klorocka--1----1-----
Knaggrocka--1----1-----
Knot-------131-11-
Kolja-12-1-------1-
Lake-------------
Lax-----------1-
Lerskädda-2-----1-----
Lerstubb------1-1----
Långa------1------
Makrill-1761-111471191028
Mal---------1---
Mindre kantnål-----1------1
Mindre kungsfisk------------1
Mulle---------1---
Mört571910121016333994137
Näbbgädda---12----11-3
Nors--------1----
Oxsimpa--------111--
Paddtorsk------------1
Pigghaj-1-----51----
Piggvar-----1-162---
Pirål-431---3----1
Randig sjökock-------2-2121
Regnbåge-------------
Ruda-14112-2631229124-
Röding------------1
Rödspätta-3--1311473252
Rötsimpa-11--157991010-22
Sandkrypare-------------
Sandskädda-3-44733616131949
Sandstubb-1--109420814-3
Sarv42---1--16-1-5-
Sik-22----32-11816
Siklöja-------1------
Sill--121---1-711-6
Sjurygg-1-----2-----
Sjustrålig smörbult-----1-151--3
Skarpsill--------1-----
Skrubbskädda----123293110216153
Skärsnultra-------3-----
Slätvar---1---------
Småspigg---1-----3---
Solabborre---1-1------1
Spetsstjärtad smörbult------1-----1
Stensimpa-------2----1
Stensnultra12-1-3215328--1
Storspigg241--231-323-6
Stäm-------241-1-
Större kantnål-------1-1---
Sutare1---4--1022313
Svart smörbult1-1-220526764-4
Svartmunnad smörbult-112232351673--
Taggmakrill------------1
Tejstefisk-------31----
Tjockläppad multe-----------11
Tobiskung-------1-----
Torsk-6251313131211152154
Trubblångebarn-1-----------
Tunga-------1-1---
Tunnläppad multe1--------1---
Tånglake--------21--1
Tångsnälla-------1-----
Tångspigg-------1--1-2
Vimma------------6
Vitling-55817-17639221101
Vitlinglyra-2----1----1-
Ål--------11---
Öring--131-12-3482

Nya personbästan
Sutaren på 1400g från Gotland var nytt personbästa.

Sammanfattning
Ungefär samma siffror som de senaste åren när det kommer till fisketid osv. 

Årets bästa fisk
Såklart blir det den tunnläppade multen. Den andra är dotterns bäckröding.

Om någon är intresserad över listan på fågelarter 2023 kommer den här: 


1Gräsand
2Kråka
3Gråtrut
4Skrattmås
5Skata
6Ringduva
7Kaja
8Kanadagås
9Knipa
10Knölsvan
11Rörhöna
12Mandarinand
13Koltrast
14Nötväcka
15Rödhake
16Grönfink
17Blåmes
18Talgoxe
19Bergfink
20Tornfalk
21Svartmes
22Tofsmes
23Större hackspett
24Ormvråk
25Ejder
26Storskarv
27Sothöna
28Vigg
29Gråhäger
30Smådopping
31Havstrut
32Storskrake
33Rördrom
34Björktrast
35Havsörn
36Blå kärrhök
37Svarthakad buskskvätta
38Vinterhämpling
39Småskrake
40Tamduva
41Steglits
42Pilgrimsfalk
43Talltita
44Entita
45Gråsparv
46Bofink
47Sångsvan
48Grågås
49Pilfink
50Stare
51Gärdsmyg
52Berglärka
53Domherre
54Nötkråka
55Kungsfågel
56Korp
57Kungsörn
58Sjöorre
59Svarthätta
60Fiskmås
61Kaspisk trut
62Toppskarv
63Turkduva
64Gråsiska
65Snatterand
66Fasan
67Vattenrall
68Kattuggla
69Varfågel
70Salskrake
71Vitkindad gås
72Skäggmes
73Fjällvråk
74Tobisgrissla
75Skärpiplärka
76Tordmule
77Sidensvans
78Kricka
79Bläsand
80Gröngöling
81Sparvuggla
82Sånglärka
83Duvhök
84Mindre hackspett
85Spillkråka
86Grönsiska
87Sparvhök
88Gulsparv
89Trädkrypare
90Rubinnäktergal
91Tofsvipa
92Bläsgås
93Gravand
94Stenknäck
95Snösparv
96Ängspiplärka
97Stjärtmes
98Råka
99Prutgås
100Storspov
101Större strandpipare
102Skärsnäppa
103Strandskata
104Brunand
105Ljungpipare
106Strömstare
107Kungsfiskare
108Mindre korsnäbb
109Dubbeltrast
110Sävsparv
111Stjärtand
112Enkelbeckasin
113Trana
114Taltrast
115Silltrut
116Röd glada
117Trädlärka
118Skogsduva
119Storlom
120Sädesärla
121Hämpling
122Gransångare
123Rödvingetrast
124Brun kärrhök
125Morkulla
126Rödbena
127Järnsparv
128Stenskvätta
129Fiskgjuse
130Skogssnäppa
131Skedand
132Brandkronad kungsfågel
133Forsärla
134Blåvingad årta
135Skärfläcka
136Fisktärna
137Skäggdopping
138Svart rödstjärt
139Spetsbergsgås
140Smålom
141Mindre strandpipare
142Lövsångare
143Ladusvala
144Gulärla
145Rödstjärt
146Svartvit flugsnappare
147Härfågel
148Drillsnäppa
149Husssvala
150Rörsångare
151Buskskvätta
152Ringtrast
153Grönsångare
154Trädpiplärka
155Ärtsångare
156Gluttsnäppa
157Törnsångare
158Näktergal
159Grönbena
160Brushane
161Gök
162Sävsångare
163Nötskrika
164Backsvala
165Trädgårdssångare
166Törnskata
167Kärrsnäppa
168Mosnäppa
169Göktyta
170Gräshoppsångare
171Kärrsångare
172Sumpvipa
173Skräntärna
174Bivråk
175Rosenfink
176Härmsångare
177Tornsångare
178Tretåig mås
179Mindre flugsnappare
180Myrsnäppa
181Grå flugsnappare
182Nattskärra
183Kustsnäppa
184Svartsnäppa
185Flodsångare
186Kentsk tärna
187Silvertärna
188Ägretthäger
189Småtärna
190Rödspov
191Sillgrissla
192Småsnäppa
193Spovsnäppa
194Myrspov
195Kustpipare
196Tuvsnäppna
197Stripgås
198Natthäger
199Silkeshäger
200Rödstrupig piplärka
201Dubbelbeckasin
202Lappsparv
203Biätare
204Stenfalk
205Tajgasångare
206Svarthuvad mås
207Havssula
208Höksångare
209Videsångare
210Ringand
211Isabellastenskvätta
212Brednäbbad simsnäppa
213Svärta
214Gråhakedopping
215Bergand

Subscribe to RSS Feed