f

2015-01-29


Bilden saxad från vackertvader.se.

Både YR och SMHI utlovar minusgrader och svaga vindar en sammanhängande period framöver. Vågar man hoppas på havsisar? Jag hörde förresten att det varit folk ute på 7,5 cm tjock is på Gullmarns i december men hörde inte ryktas om några spektakulära fångster i samband med det fisket.

Blir det inte havsis borde det kunna bli ett (troligen misslyckat) norsförsök i Göteborgs hamn eller något annat roligt!


Fick ett förbättringsförslag på 50-klubben igår av en kompis som tyckte det var svårt att veta anledningarna till varför de senaste registrerade fiskarna syns på startsidan.

Har fångstmannen fångat en ny art? Är det ett nytt personbästa? Är det bara en ny fiskare som fått sina fiskar registrerade? Det här hade han ju helt klart rätt i så nu har jag förhoppningsvis gjort så det blir enklare att hänga med.

Jag har lagt till en ny kolumn som heter "typ" (kom inte på något bättre) med tre värden:
PB = nytt personbästa.
Ny art = Ny art för fångstmannen.
Ny reg = En ny fiskare som fått sina fiskar registrerade. För att inte svämma över listan, så kommer jag bara visa en av fångstmannens arter, t ex som i bilden ovan så syns bara Arvids, Simons och Dans öringar.

Jag tar gärna emot förslag på ny funktionalitet för 50-klubben, skicka ett mail eller lägg en kommentar på detta blogginlägg.

2015-01-28



För några dagar sedan så kom en ny drömfångst från Norge. Den här gången en ålbrosme (Lycodes vahlii gracilis).  Det var på ett tackel ägnat år rödtunga på 93 meters djup från isen på Ramsfjorden som fångstmannen fick på ålbrosmen. Ålbrosme har inte tidigare blivit fångat på spö i Norge och mig veterligen inte heller så i Sverige.

Arten lever normalt på mjukbottnar på 170-365 meters djup enligt Nationalnyckeln. Ålbrosmen eller Vahls ålbrosme som den också kallas har blivit fotograferad i Gullmarsfjorden av dykare.

Läs mer om fångsten på hooked.no

2015-01-26


Nu är 50-klubben uppdaterad med tre nya artjägare, Dan Pettersson, Simon Abrahamsson Norén samt Arvid Enemar har skickat in sina listor - kolla in dom på 50klubben.artjakten.se.

Har DU fångat 50 fiskarter eller fler? Skicka in din lista till 50klubben@artjakten.se!

2015-01-25

Häromdagen bestämde jag Hasse och Andy att vi skulle göra ett försök på tejstefisk. Andy hade varit där innan och tappat tre stycken samma dag. Jag och Hasse var först på plats och det dröjde inte länge förrän Hasse fick syn på något.


Var det en tejstefisk? En femtömmad skärlånga? En tvåfläckig dubbelsugare? Nej det visade sig vara en rötsimpa.


Vi halkade livsfarligt omkring på ishal sprängsten och letade i skrymslena men det blev inga fler fångster så länge det var ljust. Efter att ha laddat upp med pizza fortsatte vi med kvällspasset.
Efter en stunds spanande får jag se på en avlång fisk inne på det grunda, tånglake säger jag till Hasse och börjar fiska på den. Den hugger direkt men jag tappar den i ytan, samtidigt blir jag osäker på om det verkligen är tånglake, jag tycker den såg lite platt ut?

Årets första fisk

Fisken hugger igen och den här gången krokas den bättre. Det skulle visa sig jag hade rätt från början. Det var en liten söt tånglake.

Jag och Hasse kör en arttävling som kommer sluta 2-2 mellan oss. Båda fångar samma arter, tånglake och rötsimpa. Andy som dyker upp lite senare vinner med minst fyra arter: rötsimpa, oxsimpa, skrubba och tånglake. Han stannade dock kvar längre så det är långt från omöjligt det blev fler arter där och kanske till och med tånglake.

Väldig trevlig fisketur trots målarten uteblev för både mig och Hasse. Fantastiskt väder till en början. Alltid skönt att komma ut på lite fiske, hoppas det blir mer av den varan snart.

2015-01-22


Efter otroligt lite fiske de senaste veckorna kan det nu vara något på gång till helgen. Till och med skulle det kunna bli tal om årets första artsatsning. Någon bärig is som på bilden finns det inte i närheten men lite planer för landfiske finns.

2015-01-15

Klumpfiskarna fortsätter flyta upp på land, läs mer på länken.

http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2601121-klumpfisk-uppspolad-pa-ockero

2015-01-14


När jag började med bloggen började jag även sätta dessa årsmål och det visar ju faktiskt sig det är ganska ofta jag överträffar målen. Sätter jag dom för lågt?

årmålfångade
200859
200956
201066
201156
201275
201345
201457

Så här sätter jag upp målen för 2015.

Sötvatten - 0 fångad art

Fiske efter mer traditionella sötvattensarter.

Harr
Inga planer på harrfiske det här året. Det skulle vara om jag gör något nytt försök i Vättern isåfall. 


Kanadaröding
Inget planerat här heller.

Tror det blir svårt att få någon ny i den här kategorin, det finns inte så många kvar helt enkelt.  I princip dom ovan bara och någon tur norröver är inte planerad. Det skulle vara harr i Vättern då men jag får se om det blir mer försök där i år. Kan inte förvänta mig några fångster från den här kategorin.


Mikrofisk - 2 fångade arter

Fiske efter våra minsta arter både i söt- och saltvatten.

Tejstefisk
Förra året trodde jag mycket på mitt nya tejstefiskställe men fiskeförsöken förstördes av stensnultror som hela tiden var på agnet. Om jag kan lista ut något sätt att slippa dom så kanske det kan bli mer försök på den här platsen. Nattfiske är ju det logiska att försöka men jag tror det kan vara svårt.

Nors
Ni som följt bloggen ett tag vet hur mycket jag kämpat med nors. Ni som inte följt bloggen kan läsa om alla försök (27 riktade fisketurer and counting) genom att klicka här: http://www.artjakten.se/search/label/nors
Hasse fick en förra året när jag var med, det jobbiga är att vi inte är säkra på om det var världens råflyt att den simmade förbi med öppen mun eller om verkligen en nors som simmar förbi då och då blir sugen på att hugga. Jag antar jag helt enkelt får boka upp kvällarna vid norsleken och ställa mig där och nöta med häcklan.

Bergsimpa
Det finns vatten där den kan fångas, relativt enkelt? Får se om det blir någon tur dit i år. 

Tobis (kusttobis och tobiskung framförallt)
Jag drar mig från att fiska efter tobis eftersom det inte lockar jättemycket att stå och nöta en höstdag med en häckla. I år har jag dock en lite mer specifik plan och hoppas komma ut på minst en tur i september efter framförallt tobiskung. Det här är en av arterna jag tror mest på för året.

Större havsnål
Marran plockar den här arten så som andra plockar mört. Själv har jag har inte sett nån större havsnål 20 år. När jag får syn på en hoppas jag att jag har rätt utrustning och agn med mig.

Tångsnälla
Gäller "bara" att hitta på några bitvilliga tångsnällor och nöta på med pungräka som agn. Kanske lättare på ostkusten än här på västkusten? 

Siklöja
Om norsen blev så här svår vågar jag knappt tänka på siklöjan. Marran har försökt med häckla över gedigna stim med arten utan framgång vilket gör att det känns i princip hopplöst att ta den på det sättet. Jag tror istället på en liten liten torrfluga en lugn sommarkväll. Sen har jag hört så många säga att det går att ta den på flytbröd nu så att jag börjar tro på det, jag tycker det annars låter konstigt att siklöjan skulle ta på det och att de förmodade siklöjorna var vanliga löjor.

Jag sätter två arter som mål för kategorin.

Havsfiske - 1 fångad art

Fiske längre ut på havet båt.

Pigghaj
Pigghajen är nu totalfredad men med tanke på de senaste årens ganska bra fångster är det väl inte omöjligt att den kommer som en bonusfångst under annat fiske. Jag skulle inte bli ledsen för det i alla fall.

Lerskädda
Också en sån där nötningsart. Jag kan inte säga att jag har några klockrena platser för arten även om det fångas en del i Gullmarn då och då.

Klorocka
Det blev några försök förra vintern, kommer det is i år också blir det nya försök. Dom finns där ute. Blir det inte från isen blir det förhoppningsvis från båt.

Knaggrocka
Jag fick lite tips på den här arten. Det blir ganska svårt att genomföra men lyckas man bara komma ut så lät det som det skulle vara långt från omöjligt att få en. 

Långa
En liten långa borde väl inte vara så svårt?

Bonito
Kanske kommer det komma in ett nytt stort stim till kusten och stanna vid Ringhals?

Skarpsill
En välplacerad häckla i ett skarpsillstim borde väl inte vara så svårt att få till någon gång. Det fångas lite överallt, det är ju ingen ovanlig fisk. Gullmarn är ett av mina säkraste kort för den här arten.

Staksill

Jag och Art-Kjell brukar fiska i Gullmarn på hösten efter diverse arter. Ibland lägger vi oss på något ställe där det finns makrill och kombinerar makrillfiske med hopp om staksill med annat fiske. Det fångas ju en del staksill på makrillplatser och med en stor portion tur skulle man kunna få en.

Alltid en lite lurig kategori detta. Jag sätter en art som mål.

Kustfiske - 2 fångade arter

Fiske nära kusten från båt och land samt vadarfiske.

Bergvar
Nu har det kommit upp några bergvarar från Gullmarn, med en massa nötning eller en massa tur bör det gå antingen från båt eller från isen.

Tungevar
Hasse och Adam och co har knäckt arten hävdar jag. Jag försöker ofta ha ett spö ute efter tungevar när jag fiskar på något hett ställe. Förhoppningsvis sitter den där någon gång.

Spetsstjärtad smörbult
Adams drömfångst av arten några år tillbaka visar att dom går att fånga. Jag brukar ofta ha en liten liten extrakrok t ex under rockafiske som är riktad mot arter som den här. Ännu har det inte givit resultat men Adams fångst visar att det bara borde vara en tidsfråga. Ingen art jag förväntar mig att fånga men den får vara med här.

Hornsimpa
Jag har en plan för den här arten. Om det blir is och jag på något sätt får reda på att isen är okej och om jag då kommer iväg så finns det en hyfsad chans. Hade varit en riktigt riktigt häftig fångst.

Femtömmad skärlånga
"Mörkerfiske under de kalla månaderna är det som gäller. Blir troligen några försök efter den här framöver." Så skrev jag förra året och jag låter det stå kvar. Arten är mer eller mindre knäckt och år 2015 är det år jag hoppas fånga min första på.

Skäggsimpa

Även detta är en art jag tror mycket på det här året. Jag stötte på en förra året och jag har svårt att se att jag kan hålla mig från att göra fler försök att fånga en i år. 

Slätvar
Jag tror inte längre på att fånga den här från båt. Visst det går säkert men det känns svårt. Man stöter ju ändå på en del slätvar när man är ute och vadar så jag tänker försöka fånga min på vadfiske. Problemet är att de slätvarar jag stött på verkar väldigt huggovilliga. Norrmännen däremot fångar en del på skarpsill som agn, kanske är en agnfråga alltså.

Med tanke på vad som dök upp på folks artlistor 2014 känns det mer troligt än otroligt att det kommer dyka upp nya oväntade arter för oss artfiskare att fiska på. Målet får därför bli två fångade arter i den här kategori.

Totalt blir målet alltså 5 nya arter i år. Det känn som ett osäkert år i år. Vissa arter tror jag verkligen på; bergsimpa, femtömmad skärlånga och skäggsimpa. Resten känns mycket mer osäkra. Sen finns också känslan där att det kommer dyka upp ett gäng nya drömarter i år också. 
Förra året skrev jag att jag undrar när det kommer bli så svårt att man får sätta 1-2 nya arter per år som mål. Jag undrar fortfarande det, vi är inte riktigt där ännu tror jag. Häng med på ett nytt förhoppningsvis spännande och givande artfiskeår!

2015-01-07

Här är sista delen på min årssummering, nörddelen med massa siffror.

Total vikt (estimerad)
2014 - 45,06 kg
2013 - 34,21 kg
2012 - 74,55 kg
2011 - 104,09 kg

Snittvikt
2014 - 173 gram
2013 - 176 gram
2012 - 295 gram
2011 - 200 gram

Antal fiskar
2014 - 260
2013 - 194
2012 - 253
2011 - 521

Antal fisketurer
2014 - 61
2013 - 57
2012 - 80
2011 - 129

Antal blankpass
2014 - 15
2013 - 19
2012 - 37
2011 - 55

Procent blankpass
2014 - 25%
2013 - 33%
2012 - 46%
2011 - 42%

Antal fisketimmar
2014 - 157 timmar
2013 - 143,5 timmar
2012 - 177,5 timmar
2011 - 312,5 timmar

Största fisk
2014 - Piggvar 2520g
2013 - Torsk 1700g
2012 - Tjockläppad multe 2600g 
2011 - Gädda 4600g

Antal arter
2014 - 47
2013 - 35
2012 - 25 
2011 - 40

Antal nya arter
2014 - 7
2013 - 5
2012 - 5 
2011 - 6


Första siffran i varje kolumn är årets siffra, de två inom parentes är de två föregående åren.


Art 2014 2013 2012 2011
Abborre36203970
Asp----
Benlöja6--3
Berggylta64-3
Bergstubb21--
Björkna2---
Bleka11--
Blågylta41--
Braxen9-31
Bäckröding-1--
Elritsa----
Faren-1--
Fenknot1---
Fjärsing---2
Färna-112
Gers47--
Glyskolja7--15
Gråsej33-1
Gräskarp-1--
Grässnultra----
Grönling-1--
Guldfisk1--2
Gädda21511
Gös---2
Havsabborre----
Id--1-
Karp2-21
Klarbult1---
Knot-11-
Kolja--1-
Lake----
Lax--1-
Lerstubb----
Makrill1191028
Mal1---
Mindre kungsfisk---1
Mulle1---
Mört3994137
Näbbgädda11-3
Oxsimpa11--
Paddtorsk---1
Piggvar2---
Pirål---1
Randig sjökock2121
Regnbåge----
Ruda124-
Röding---1
Rödspätta3252
Rötsimpa1010-22
Sandkrypare----
Sandskädda16131949
Sandstubb14-3
Sarv1-5-
Sik-11816
Sill711-6
Sjustrålig smörbult1--3
Skrubbskädda10216153
Skärsnultra----
Småspigg3---
Stensimpa---1
Stensnultra28--1
Storspigg23-6
Stäm1-1-
Större kantnål1---
Sutare2313
Svart smörbult64-4
Svartmunnad smörbult73--
Taggmakrill---1
Tjockläppad multe--11
Torsk11152154
Tunga1---
Tånglake1--1
Tångspigg-1-2
Vimma---6
Vitling9221101
Vitlinglyra--1-
Ål1---
Öring3482

Nya personbästan
Piggvar 2520g 

Sammanfattning
Sammanfattningsvis så var det ett effektivt år. Inte särskilt mycket fiske egentligen, lite mer än förra året. Antalet fångade fiskar ökade. Andelen blankpass minskade. Konstigt nog blev det ingen sikfångst, en art jag brukar få ett knippe av annars är det få fångster av många olika arter.

47 arter under året är jag riktigt nöjd med och givetvis även så med mina 7 nya arter.

Årets bästa fisk
Här finns det två att välja mellan, klarbulten och mullen. Mullen var fantastiskt skön att få avbockad på artlistan och klarbulten lika så. Klarbulten är en ovanligare fångst så det får bli den ändå. 





2015-01-05

September



I september var jag i Grekland och givetvis hade jag smugglat med ett litet fiskespö. Det blev ett knippe fiskar på två korta fisketurer, på bilden ovan en salpa (Sarpa salpa). En art som faktiskt är hallucinogen - http://en.wikipedia.org/wiki/Hallucinogenic_fish.

En fisketur i September blev lite av en fadäs. Jag och Hasse stack ut på jakt efter framförallt slätvar. Jag vet en plats där jag misstänker det finns ganska mycket slätvar. Både jag och Hasse fick släta små varar som vi till en början identifierade till slätvar. Väl hemma visade det ju sig vara piggvar, snopet.


Sen började den stora mullefebern. Rapporterna från Norge haglade in och fångster i Sverige av mulle gjorde att suget efter en mulle var otroligt stort. Jag fick lite känslan av den där hösten när boniton kom in, den gången missade jag arten och det ville jag inte göra nu.

På min första tur efter arten såg jag hur många drömfiskar som helst. Förutom en grov tunga och en liten slätvar som båda vägrade hugga såg såg jag flera mullar som inte heller dom ville vara med. Frustrerande! Men det verkade ju som jag hade hittat ett bra fiskeställe som var väl värt att återvända till. Det blev dock inga fler försök i september.

Oktober
I början på oktober hade jag en av dom där fisketurerna jag nog aldrig kommer glömma. Resultatet av den här turen skulle vara två nya arter, vilket är rätt så galet nu när det inte finns så otroligt många fiskarter kvar man inte fångat nära land.
Den första av dessa två fiskar tycker jag först ser ut som en rötsimpa, men det är något som inte stämmer så jag tittar närmare på den och det visar ju sig vara en...


...fenknot! Fisken hugger alltså ganska omgående och art nummer 77 och årets sjätte nya art är ett faktum. Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna få fenknot på det här sättet, riktigt kul! Jag var visserligen otroligt nöjd med en ny art men den där mullen fanns fortfarande i bakhuvudet.

Det är dock oroväckande fisktomt på detta stället så jag byter plats och ganska omgående upptäcker jag en mulle. Som också hugger. Så otroligt gött att fånga den här arten.


Mulle, art nummer 78 och årets galet nog sjunde nya art. Äntligen botad av mullefebern!

Efter det här fisket är jag ganska nöjd med artfisket och känner att jag kan utan stress fiska lite annat också.
Jag och Conny var bland annat ute och fiskade abborre. Det var galet fiske ett tag med napp hela tiden och dessutom flera över kilot med en grann fisk på 1580 i topp.

Jag testade även lite skrubbafiske och något mer vadarpass i hemmatrakterna, inget av detta gav något speciellt.


November
Jag och Conny fortsatte vårt fiske, den här gången på Gullmarn. Det gav det gamla vanliga men också denna gången ingen superfisk.

En rolig sak som hände i november var vår artfisketräff på en pub i centrala Göteborg. Riktigt trevligt med mycket fisketjöt, dessutom ledde det till att en grupp för svenska artfiskare skapades på Facebook. Nu började det hagla fångster av femtömmad skärlånga samtidigt som jag var hemma med feber. När febern släppte värmde jag upp med en liten tur som gav skrubba och rötsimpa innan det var dags för årets sista riktiga fiske - ett frest efter skäggsimpa. Det är slutet av november och ganska kallt i vattnet och till råga på allt är jag förkyld men en skäggsimpa hittar jag till slut men det är svårtfiskat och jag råkar störa den genom att stöta till den på skägget med agnet. Fisken blir stressad men jag försöker ändå fiska på den i några minuter men den bara simmar iväg. Häftigt att få se en skäggsimpa i alla fall!

December
Otroligt dåligt med fisket i december och jag kommer bara ut en kort tur som resulterar i en liten skrubba på nattfiske. Jag hade nog fiskat mer om jag inte redan varit ganska nöjd med mitt fiske med sju nya arter. Jag satte fem arter som mål för året och det överträffades alltså.

2015-01-03

Maj

Adam med sjustrålig smörbult
Foto: Hasse - fiskeligan
Vadningsfiske var såklart det som lockade mest den här våren. Jag testade lite olika ställen och hängde även på Adam och Hasse som hade en riktigt bra dag där båda plockade nya arter. Bland annat fick Adam en större kantnål. En riktig drömart. Jag såg flera kantnålar och fiskade på ett gäng men utan att lyckas den här turen.

Jag bestämde mig för att jag måste göra fler satsningar. Det kändes som det var rätt årstid och läge att nöta. Det hela blev inte bättre av en film jag fick på när Adam sitter med hela handen full av större kantnålar han fångat. Verkligen underbart skönt att få en sån film när man sitter inlåst på kontoret, inte. Jag ringde min vapendragare Hasse som inte bangade för en kombinerad större kantnål / tångspigg-satsning. Hasse saknade nämligen den här arten.

Jag var på fiskeplatsen först och när Hasse var framme hade jag redan fått min större kantnål. Det var den första jag såg och fiskade på den kvällen men det tog några minuter innan den visade något intresse. Har för mig den låg ganska djupt och jag hade vatten högt upp vilket försvårade fisket. Otrolig häftig fångst och väldigt skönt att kunna bocka av den här arten som jag trodde skulle bli mycket mycket svårare att fånga innan hela det här vadarfisket blev populärt. Årets andra nya art och nummer 73.

En annan sak som hände i Maj var att jag startade 50-klubben, en sorts samlingsplats för artlistor och statistik för svenska artfiskare.

Något jag saknade på mitt vadarfiske var piggvar, jag bestämde mig för att försöka fixa till mitt personbästa och det gick över förväntan. 2520 gram vägde den och huggen är verkligen häftiga!

Apropå varfiskar så var (!) jag och Anders Henriksson på en kombinerad vadartur där vi fiskade på en liten slätvar. Till slut tröttnade vi och håvade upp den lilla häftiga fisken. Vi såg fler slätvarar på den här turen förövrigt. Det är en art jag tror jag kommer försöka fiska mer på nästa år.

Årets sista artsatning verkade väldigt lovande. Fick ett kanontips på ett ställe där siklöjan gick nära. Efter att ha inhandlat de minsta torrflugorna jag kunde hitta så stack jag ner. Löja fick jag men det skulle visa sig vara benlöja. Tipsaren är helt säker på att det går siklöja på platsen så jag får väl göra nya försök.

Juni

En lite lugnare månad än Maj som var helt grym med två nya arter. På ett trevligt metpass kunde jag bocka av tre nya arter för året - karp, sutare och ruda. Jag fick även storspigg i en liten pöl nere vid havet. Apropå pöl så tror jag att jag satte nytt rekord i lågvattensfiske.


Här hade jag fått ett tips att småspigg skulle finnas. Jag såg att något rörde sig i pölen men fiskarna var väldigt skygga så fick rigga spöet och gå därifrån för att dom skulle våga sig fram. Det som högg när jag var där var småspigg.

Nästa art jag skulle fånga är nog den jag är absolut mest nöjd med av alla arter jag fångat.

Klarbult

Efter många om och men kunde jag till slut kroka en klarbult. Sveriges första krokfångade kanske och en art man bara kunde drömma om att man skulle få. Jobbigare fisk att fiska på kan jag inte tänka mig. Känslan att se agn och krok sväljas ner i den genomskinliga fisken kommer jag nog aldrig glömma. Otroligt skönt att lyfta in den arten efter många timmars fiske efter den.
Årets tredje nya art och nummer 74 totalt.

Månadens övriga fiske blev lite blandat. Några turer med båt gav inget speciellt mer än nya arter för året och en svartmunnad smörbult som jag året innan flugit till Gotland för att kunna bocka av. Det skulle visa sig att arten finns etablerat sig här i Göteborg bara några kilometer från där jag bor. Humor!

Juli
Högsommar innebär multefiske och så även detta år. Jag hade nån tur i början på juli efter arten men det resulterade inte i någon. Någon multe skulle det inte bli i år heller, tror det är andra året på raken jag inte får någon. Får bli skärpning på den fronten 2015. Årets fjärde nya art kom på semesterns första dag efter ett kanontips. Småspigg och art nummer 75.

Småspigg

Skönt att få den arten efter en del försök på olika ställen. Samtidigt lite sorgset att dessa jämförelsevis enkla sötvattensarter bockas av en efter en, det finns ju inte så många kvar nu.

Månaden innehåll en del agninförskaffningsfiske också, Ville ha lite mört i frysen inför kommande fisken. Nästa artsatning blev i Vättern och efter harr. Väldigt fint ställe att fiska på men jag kände inte direkt att jag fick till något bra försök. Väldigt klart vatten och inga direkta vak gjorde att det kändes ganska meningslöst att stå där på stranden i den stora sjön och fiska.

Jag och Conny var ute på lite havsfiske som gav några olika arter i smått format.


Vädret var fantastisk men driften obefintlig.

Det blev fler artsatsningar, den här gången efter tejstefisk i Gullmaren. Det var helt totalt hopplöst att undvika stensnultrorna som förstörde fisket totalt. Det positiva med turen var att jag fick årets 40:e art, en näbbgädda.

Augusti
Art nummer 76 och årets femte nya art fångades i Augusti. Jag åkte iväg till ett väldigt trevligt ställe jag vet kan ge lite allt möjligt i fiskväg och det skulle det göra även den här gången. Björkna, braxen mört och abborre har jag för mig jag fick innan något rejält tog min hela mört. Fisken, som säkerligen var en grov gädda bet av flourocarbontafsen efter en stund. Synd för den kändes riktigt fin. Apropå fin så var det just vad nästa fisk som skulle krokas var. Efter ett gäng förmodade snabba gösnapp som bommades i mothugget så satt där en drömfångst. En mal.


Något snabbt foto och så fick den simma tillbaka. Helt fantastiskt häftiga fiskar. Och ett fantastiskt spännande ställe där man inte vet vad som hugger. Gör man som jag, fiskar ett spö med mask och ett med mört så kan det bli lite vad som helst.

Jag hade gått förbi en damm, som ligger väldigt ofiskvänligt i centrala Göteborg, och sett tecken på fisk i ytan. Så en kväll såg jag ett helt stim med småfisk simma i kanten. Givetvis måste det undersökas mera noga så jag tog ett spö och gick dit. Fiske på såna platser drar till sig en del uppmärksamhet och folk tror man är helt dum i huvudet (det har dom rätt i) och blir såklart nyfikna och frågar vad jag håller på med. Jag fick en fisk som jag får till guldfisk mer än ruda och det var någon av de två arterna jag misstänkte det skulle vara även om jag hoppades på något mer exotiskt.

Månaden avslutades med en tur runt Orust i jakt på skarpsill för min del. Uselt fiske där jag fick en liten vanlig sill och en mikroskopisk torsk.

2015-01-01

Januari
2014 började med en fisketur till Gullmarn där målet som så många gånger förr var att få en klorocka. Jag minns att det kändes som vi fiskade effektivt den här gången men trots det blev det ingen klorocka. Samtidigt som fisket pågick efter rocka på botten fiskade jag med en häckla för att försöka få en skarpsill eller guldlax eller nått annat kul men det gav mest bara sill. Det som kom upp överigt var de vanliga arterna för Gullmarsfjorden.
Den andra turen blev ner till en hamn i närheten. Det fanns fisk i form av skrubba, tånglake och rötsimpa men fiskarna verkade väldigt tröga i det kalla vattnet.

Februari
Första februari så gjorde jag min 26:e riktade satsning efter nors. Givetvis fångades ingen nors. Detta var den första och enda isfisketuren för året. Isarna regnade sedan bort och annat fiske uteblev också. En riktigt dålig fiskemånad alltså.

Mars

Inga isar att tala om under månaden gjorde att det fick bli en båttur till Gullmaren igen.Ett nytt väl genomfört försök på rockabottnar som året innan gav en hel del klorocka till isfiskande gav nu inget. Ända tills jag fick det där drömnappet som skiljde sig i känsla från napp av andra arter man får där ute. Jag var nästan helt säker på rocka när till slut havskräftan på bilden kommer upp. I fiskväg kom det upp lite av det vanliga men inget spektakulärt.

Nästa tur blev ett långskott i havet efter slätvar som gav några små öringar. Efter det här misslyckandet kom årets första metpass i sötvatten. Vädret var fantastiskt och upp kom braxen, stäm och mört.


Det fina vädret höll i sig även på nästa tur som blev Gullmaren igen. Nu på lite nya ställen. Det var trögfiskat som bara den och inte heller den här gången blev det något spektakulärt i fångstväg.
Tre månader passerade utan någon ny art. Vem skulle ana att året skulle bli otroligt lyckat ändå?

April
Månaden började med öringfiske, mete i åar efter id och färna samt kustmete som resulterade i skrubbskädda innan det var dags för årets första artsatsning. Nors. Igen. Försök nummer 27.
Med mig hade jag Hasse som trots mina envisa försök att fånga arten ändå trodde på myten om artens existens och att det skulle gå att fånga en. Det var nästan så att han var positiv och "hade trua" som norrmännen säger.

Vi skulle fiska under norsleken och Hasse hade tankar på att dels möta norsen ute i sjön innan den kom in nära land, dels se om det kunde stå kvar någon nors i ån från tidigare kvällars lek. Själv var jag ljummet peppad för detta fiske och tyvärr skulle det visa sig att jag fick rätt, båda dessa nya taktiker misslyckades. Vi ställde oss istället på bron och började nöta med häcklorna efter nors. Och nors kom det. Det var så mycket nors så man kunde gå torrskodd över ån. Typ. Det dröjde inte länge förrän Hasse fick en , perfekt krokad i munnen.
Nu började jag tro på detta och fick låna Hasses turspö men vad hjälpte det. Jag felkrokade en nors i stjärten och Hasse hävdar än idag med bestämdhet att en av dom andra norsarna som följde med halvvägs var rättkrokad och det skulle egentligen inte förvåna mig, inte första gången jag mister en nors på målsnöret.

Jag hann klämma in en till fisketur på Gullmarn tillsammans med Conny innan det skulle visa sig bli dags för en av mina absolut roligaste och mest minnesvärda fisketurer.

Hasse hörde av sig och hade sett flera tungor kvällen innan, jag fick fiskefrossa och vi bestämde för att göra ett nytt försök samma kväll. När vi packade upp kom vi överens om att Hasse skulle få fiska på stora piggvarar då mitt PB var bättre än hans och att jag skulle få fiska på de första tungorna då jag saknade arten. Ganska direkt när vi vadar ut ser jag ett piggvarshuvud i sanden. Det ser ut att vara en hyfsad piggvar men inget monster. Jag säger till Hasse som börjar fiska på den och efter någon minut öppnas ett vansinnigt stort gap som suger in hela jiggen och chockade ser jag och Hasse på hur fisken rusar ut mot djupare vatten. Jag jagar efter med håven och håvar den ganska omgående. Det är ett monster!
video
Lånad film från Hasses blogg. Piggvaren visar sig väga 5410 gram. En helt otroligt fin fisk som givetvis får simma tillbaka. Medan Hasse är hög på adrenalin vadar jag ut igen på jakt efter tungor och annat kul. Hasse följer efter och hittar en tunga jag kan fiska på. Efter att missat ett hugg av den gör den ett nytt försök på masken och den här gången går det bättre för mig. Art nummer 72 och årets första nya art är fångad. Vilken fisketur!


Subscribe to RSS Feed