f

2010-01-31

Det blev en liten spontan minifisketur idag ner till Göteborgs hamnområde. Dels pga rykten om fin sik samt framförallt rapporter om fångade norsar på vanliga abborre-pimpel-grejer.

Började med abborrpirk agnad med maggot och ganska snabbt small en liten sik på.

Sedan följde en period med enstaka försiktiga napp, ytterst försiktiga napp som man bara anade.
Jag bytte då till mormyskagrejer dels för att kunna se nappen tydligare på nappindikatorn samt att om det var nors kanske mormyska borde fungera bättre.

Någon nors blev det inte men ytterligare en sik på mormyskan innan jag packade ihop.

Själv hoppas jag på nors.

2010-01-30


Hade inte en enda fiskkänning på hela tiden idag. Riktigt segt alltså. Inte direkt oväntat för jag har aldrig lyckats bra med fisket i Rådasjön.

På vägen hem stannade jag vid inloppet i Stensjön där det är öppet vatten och där verkade alla fåglar i hela världen samlats.

Det är strömmen som gör att det inte fryser på stället, men fåglarna försöker också hålla vaken öppen. Särskillt kanadagässen gnagde konstant på isen tills någon kom med en påse bröd.

Det blev fullständigt kaos. Vid ett tillfälle var det en kanadagås som stog på en mås, måsen såg inte helt nöjd ut.

Nej uselt fiske alltså, om det blir Rådasjön mer gånger i vinter blir det isåfall med ekolod på jakt efter siklöja.


Pimplar. Uselt än så länge.

2010-01-29

Jag hade idag tänkt köpa ett portabelt ekolod som jag bland annat tänkte använda för att lokalisera nors- och siklöjestim i helgen men den planen gick i stöpet, grossisten där jag skulle hämta ut lodet stängde minuterna före jag kom fram. Ekolodet är i alla fall beställt i affären nu så norsen och siklöjorna får vänta tills nästa helg.

Än så länge finns ingen plan B för fisket i helgen men något kommer det bli. Verkar som om vädret skall bli kanon imorgon med svaga vindar.

2010-01-25

Ctenolabrus rupestris


Vikt
Ovägd

Kommentar
Vad skall man säga om stensnultran? Oftast är den bara en enormt störande art som förstör annat fiske. Tänk om den här fisken hade blivit större, säg 40 kilo och haft samma beteende. Då hade man inte velat bada. Har märkt ibland hur aggressiva dom är när jag fyllt ett flöte med vatten genom att dra runt det i vattnet. Vid dessa tillfällen kan det komma hela stim med stensnultror som attackerar flötet under vattnet. En 40 kilos stensnultra hade haft rätt hyfsade tänder också misstänker jag.

Har för mig fisken på bilden tog ute på sandbotten, vilket inte är helt vanligt, därav antagligen den ljusa och lite annorlunda färgen.

2010-01-23

Jag och farsan traskade ut på Björköfjorden för att fiska lite sill idag. Isen var kanonbra på dryga 30 cm skulle jag tippa.

Det var precis som förra veckan, i Gullmarn, trögfiskat även idag. Bara ett fåtal sillar kom upp och dessa var inte några monster direkt. Det var väl ett 20-tal personer ute på isen och vad jag såg var det bara enstaka strösillar här och var som fångades.

Förutom sill fick jag några småvitlingar och hörde även folk som fått torsk idag.


Konstigt att det var så trögt idag för det har varit bra fiske dagarna innan. Kanske var jag ute för sent och sillen hade hunnit sprida ut sig.

Lite småsill än så länge.
Det har varit kanonfiske efter sill de senaste dagarna så jag tar en liten tur ut. Någon stor chans på nya arter finns väl knappast det skulle isåfall vara skarpsill. Återkommer med rapport

2010-01-20

Jag har inte bestämt mig ännu om / vad det blir för fiske till helgen. Jag tror jag avvaktar lite fiskerapporter innan. Eventuellt blir det en ny satsning på nors / siklöja men då krävs nog att jag får tag på ett (portabelt) ekolod. Annars verkar sillfisket i Björköfjorden varit bra det senaste, det fångades ju lite oväntat även en fin kolja där för nån vecka sen.

Ibland får jag mail med arttips, detta är mycket uppskattat. Jag söker fortfarande tips på ställen för bland annat bäckröding och småspigg. Helst inte för långt från Göteborg, men jag kan tänka mig åka en bra bit.

Om någon vill dela med sig av någon plats så står min email uppe till höger. Där finns även en länk till en lista med arter jag "saknar".

Givetvis så sprider jag inte tipsen vidare om tipsaren inte så önskar.

2010-01-19

Symphodus melops

Vikt
Ovägd, tyvärr.

Kommentar
Den här tjockisen fångades under jakt på paddtorsk sent på säsongen. Fick flera hyfsat stora skärsnultror under detta fiske och jag undrar om det inte simmar omkring någon som är över 300 gram där nere. Det norska rekordet ligger på 272 gram och var 24,5 cm lång. Jämför jag med min hand bör fisken på bilden vara ca 20 cm.

Hur som helst en art som jag fångade för ett bra tag sedan fast identifierade som berggylta. Det var först 10 år senare när jag hittade bilden som jag såg att det var en skärsnultra.

2010-01-16

Som jag rapporterade via mobilen var fisket riktigt riktigt segt idag. Detta verkar ha varit generellt över hela fjorden, en lokal fiskare som hade fiskat på stället i 20 år hade aldrig varit med om lika dåligt fiske.

Trots detta blev det en riktigt lyckad tur. Som vissa redan har räknat ut från mobilbilden fick jag nämligen en paddtorsk. Den tog ganska tidigt i fisket. Grymt kul! Art nummer 52.


Den vägde 120g och jag tror återutsättningen lyckades, efter en stund simmade den ner igen.


Extremt häftig fisk.

På tal om häftiga fiskar kom det upp en till lite ovanlig fisk nämligen randig sjökock.

Den fångades av Ralf B som blev minst lika glad som jag blev för paddtorsken.

Efter att jag tagit paddtorsken började jag fiska på lite andra ställen men det var i princip lika dött överallt. Alla nappen idag var extremt försiktiga så jag gick ner rejält i krokstorlek och hoppades på något kul men det enda jag fick mer var enstaka glyskoljor.

Enstaka småvitling fångades längre ut och även sillfisket längre ut skall ha varit riktigt uselt idag.

Nu får jag nästan lugna mig lite, redan tre nya arter och det har bara gått drygt två veckor på det nya året.


Det sega fisket fortsätter. Nästan ingen aktivitet alls. Trots det har ju det kommit upp lite intressant fisk. Mer senare.

Hmm


Vad är detta?

Väldigt segt fiske än så länge.

2010-01-15

Imorgon blir det en ny tur ut på Gullmarns is. Planen är en stenhård satsning på paddtorsk. Skulle jag ha flyt och ta en tidigt kommer jag ändra taktik och satsa på andra arter. Framför allt är jag sugen på att testa efter de två "berg-plattfiskarna" bergskädda och bergvar. Särskillt den sista borde trivas i området. Det är lite av en drömfisk för mig, dom är så otroligt häftiga fiskar.

Har även funderingar att söka mig ut på mjukbotten och fiska lite, kan finnas kul saker där med som t ex lerskädda och sjökockar.

Hoppas kunna skicka en del rapporter från mobilen.

2010-01-13

Årssummering 2009, lite siffror.

Antal nya arter
6 (ruda, lerstubb, grässnultra, färna, elritsa, sandstubb)

Antal fångade arter 2009 totalt
34

Dessa var (i kronologisk ordning)
1. Abborre
2. Regnbåge
3. Gädda
4. Havsöring
5. Rödspätta
6. Björkna
7. Braxen
8. Mört
9. Ruda
10. Torsk
11. Sandskädda
12. Sej
13. Lerstubb
14. Sutare
15. Karp
16. Skrubbskädda
17. Sill
18. Näbbgädda
19. Rötsimpa
20. Vitling
21. Sik
22. Svart smörbult
23. Fjärsing
24. Blågylta
25. Berggylta
26. Skärsnultra
27. Stensnultra
28. Grässnultra
29. Makrill
30. Färna
31. Gös
32. Elritsa
33. Tjockläppad multe
34. Sandstubb

Tyngsta fisken
Det var väldigt mycket småfisk det här året, inga riktigt tunga fiskar. Tyngsta fisken var nog en gädda, den vägdes aldrig, men den kan kanske ha vägt 3 kilo?
Blev påmind av en kompis att jag fick minst en gädda som var större än detta under ett ismetepass i mars. Dom fiskarna hade jag missat, största gäddan där vägde i alla fall 4 kilo.

Minsta fisken
Borde vara någon av lerstubbarna jag fick, några var riktigt små. Har ingen våg som klarar väga dessa små rackare.

Konstigaste fångsten
Måste väl ha varit torsken som fångades med blomma som agn. Jag såg några fiskar jag inte kunde identifiera men hade enbart blank krok med mig. Började leta runt efter något att agna med och hittade några blommor. Torsken tog direkt.

Mest oväntade fångsten
Finns två fiskar som kandiderar. En rödspätta vid kustmete och en färna vid laxfiske. Färnan vinner nog även om jag funderade på om det inte borde gå och kunna ta en färna vid platsen jag fiskade på.

Mest uppskattade fångsten
Finns några stycken här. Sandstubben var efterlängtad då jag jagat den länge. Grässnultran var också kul då jag trodde det skulle vara svårare. Av dom som inte var nya arter var rödspättan skön att få foto på. Årets enda multe satt också rätt långt in med många tappade fiskar så när den väl kom upp satt den riktigt fint. Måste jag välja någon fisk får det nog ändå bli bonus-fångst-färnan.

2010-01-11

Fick en rapport från Martin som varit ute på havsisen igen. Det blev några sillar, en hel del vitling (2-3 hekto i topp), torsk, sandskädda, en berggylta (900g) och drösar av glyskolja.
Trots att det låter helt ok när man radar upp fiskarna så här säger han det inte var lika bra fiske som sist.

Isen verkar bitvis också ha blivit sämre, där vi såg folk vara förra veckan var det nu öppet vatten.

Själv är jag sugen på att göra ett nytt försök på paddtorsk, får se när det blir av. Förövrigt letar jag efter ett bra och smidigt portabelt ekolod som jag bland annat tänkte använda i jakten på nors och siklöja från isen.

2010-01-10

Årssummering 2009 oktober till december.

Oktober
Första fisket i månaden blev ett nytt försök på lax men den här gången i ett annat vatten. Det blev även ett nytt försök på tobis. Båda dessa satsningar misslyckades.

Resten av fisket i princip hela hösten var mest efter skrubbskädda. Tidvis ok fiske men inga riktigt stora som jag hade hoppats på. Resterande tid av månaden förstördes av en släng av svininfluensa.

November
Även de få turerna i November riktades mest in på skrubbskädda. Det enda undantaget var väl en satsning på skarpsill.

Någon skarpsill blev det tyvärr inte men väl ett nytt PB på sill. Riktigt synd på skarpsillen då det fångats flera någon vecka innan.

December
Inte heller i december blev det mycket fiskat. Jag gjorde ett nytt försök på siklöja. Från land den här gången kombinerat med gäddfiske med deadbait. Ingen fisk kom upp.

Däremot hann isarna lägga sig till jul och dagen innan julafton blev det säsongspremiär för pimpling med några småabborrar som fångst.

Nästa del kommer innhålla lite statistik och siffror från året som gått.

2010-01-09

Körde en kortare tur på några timmar på Aspen idag. Hoppades alltså på nors och fiskade med en halv mini-häckla över en vertikalpirk agnad med maggot.


Fiskade mellan 2 och 12 meters djup i alla vattennivåer. Efter ett tag agnade jag häcklan med bitar av maggot och lät den fiska själv. Började istället försöka hitta några abborrar. Efter tag fick jag dagens enda abborre, en liten stackare på ca hektot.

Desto roligare var dagens andra fisk. Kände några försiktiga napp som jag trodde var abborre. Efter några sekunder märker jag att fisken faktiskt sitter på och när jag insåg att det var en riktigt liten fisk blev det spännande. Kan det vara en nors? Någon nors var det inte men däremot en gers. Hade arten innan men saknade bild på den så det var riktigt kul.


Isen var kanske tunnaste laget trots den senaste tidens kyla. Nära land var det väl 9-10 cm men det blev tunnare ju längre ut jag gick, en bit ut var det inte mer än 7 cm men det var fin hård is under snön.

Gör ett försök på nors här. Sämre is än väntat.

2010-01-08

Årssummering 2009 juli till september.

Juli
I början av juli var det dags igen för en stenhård artsatsning. Arten var grässnultra och platsen var spikad. Jag vet att det finns grässnultra där men det är inte den enda läppfisken som gillar stället.
Platsen är fullkomligt späckad av allehanda läppfisk så jag hade sett framför mig timmar och timmar av fiske med stensnultror som hann först till betet. Riktigt så illa blev det inte men jag hann gå igenom nästan hela läppfiskfamiljen med blågylta, berggylta, stensnultra och skärsnultra innan grässnultran tog. Art nr 46 var fixad.

Det blev även fler stubbfisken där sandstubben fortsatte lysa med sin frånvaro.

Nästa satsning i månaden blev efter lax i Ätran. Efter någon timmas fiske utan lax satt jag faktiskt och tänkte att det var konstigt att man aldrig fick någon färna som bonusfisk under detta fiske (mete med räka). Några minuter senare hugger en liten fisk som visar sig bli art nummer 47, alltså just en färna.

I slutet av juli blev det även lite braxenfiske.

Hela den turen blev ett stort misslyckande fotomässigt, bilden ovan är bara ett exempel på mindre bra kort. Fiskemässigt blev det en del braxar men inga stora.

Augusti


Det första fisket blev den årliga gösturen till dalsand som resulterade i två gösar, den på bilden på 1,75 och en till.

I början av Augusti var i princip sommarens enda lugna dagar utan vind. Fiskade tyvärr inte tillräckligt mycket på havet känner jag i så här i efterhand men det blev i alla fall en tur utanför Vinga som gav mycket men smått. Fjärsing, makrill, torsk och sandskädda har jag för mig.

Efter en dryg månad utan ny art blev jag rastlös och brände mitt säkraste kort, ett tips på elritsa jag fått. Det visade sig vara ett kanontips och art nr 48 kunde fångas utan problem.

Nöjd med att nått årsmålet på 5 nya arter började jag fiska multe. Jösses vilket fiske det var. Har aldrig varit med om så hugg/ätvilliga multar. Två tappad multar blev det innan jag fick ordning på taktiken och kunde landa en mindre multe på 2,3 kilo.

Kommer inte glömma den feta multen som stog och tuggade på mitt krokbete när jag hade slappnat av. Den skall upp nästa år.

Resten av månaden fylldes av mer eller mindre chansartade artsatsningar på bland annat piggvar och tobis som inte resulterade i någon ny art. Även en ny resa till Ätran efter lax blev det. Hade stått flera timmar utan några känningar när det kommer ner en snubbe och krokar en lax direkt. Den steg dock av efter några sekunder.

September
Månaden innehåll någon kustfisketur och en torsk fångad på blomma. Det blev även några försök på gräskarp och piggvar som misslyckades.

Senare samma månad gjorde jag även ett nytt försök på paddtorsk. Mycket fisk blev det men av fel sort.

Det blev även ett totalt misslyckat försök på tejstefisk som ödelades av krabbor innan äntligen sandstubben kom upp. Stället jag försökte på tejstefisk på kändes nämligen väldigt hett för sandstubb så det blev snart mer fiske där. Art nr 49 var fixad.

Del 4 med oktober - december kommer senare.

2010-01-06

Idag var det alltså tänkt att vi skulle ta turen upp till Gullmaren för lite isfiske bland annat inspirerade av veckans fångade paddtorskar och sillar etc.

Tidvis såg väderprognosen väldigt dyster ut och vi var väl rätt nära att ställa in. Men eftersom det verkade bättre ju längre norrut man kom så gjorde vi ett försök. Valda delar av Isola med flera tänkte också åka upp men valde att ställa in pga vädret vilket man inte kan klandra dom för. Man borde kanske stanna hemma vid sånt väder, både om man tänker på säkerhet på vägarna och komfort ute på isen. Men vi åkte alltså, och det ångrar jag inte det minsta!


E6:an norrut var faktiskt rätt ok. Högerfilen var som synes hyfsat ren på snö.

Kan väl direkt säga att det stundtals var ganska kallt att fiska, det var minst -13 grader och en frisk vind och snö under nästan hela fisket.

Vi började med att fiska med siktet inställt på framför allt stor sill och vitling. Till en början var det totalt dött. Det var rätt mycket folk ute på isen och ingen fick något vad vi såg.
Sedan vände det, vitlingen började hugga och det strök även förbi sillstim verkade det som. Napp i varje nedsläpp i princip och efter en stund kom en vitlingliknande fisk som inte kändes riktigt rätt. Vitlinglyra! Art nr 50 i hamn!

Tyvärr glömde jag kameran hemma idag så jag har inga bättre bilder än dom som är tagna med mobilen. Har dock kvar en vitlinglyra i frysen och tänkte fota den lite senare.

Det fortsatte med en del sill, vitling, sandskädda och sedan högg en vitlinglyra till. Martin som jag fiskade med idag (som också är lite av en dedikerad artsamlare med 66 arter) började bli riktigt sugen på vitlinglyra vid det här tillfället och lånade mitt spö och häckla, 10 sekunder senare hade han sin första vitlinglyra. Så lätt det kan vara ibland!

När sillfisket började dö ut och vi hade tillräckligt med vitling förflyttade vi oss med siktet inställt på framförallt paddtorsk.

Vi började leta efter stenbotten som vi inte hittade till en början. Jag fick ett napp som inte kändes som vitling över lerbottnen och upp kommer en knot! Vilken grej! Dagens andra nya art och nummer 51 i ordningen.

Vi fiskade oss närmare och närmare land för att hitta bergbranten och när vi väl hittade den började en huggbonanza av sällan skådat slag med arter jag trodde hade stuckit djupare inför vintern. Läppfiskar började hugga och Martin fick snabbt en fin berggylta på nästan kilot och en blågylta på nästan halvkilot (480 gram tror jag), se bilden från tidigare rapport.

Mellan läppfiskarna högg glyskoljorna, en rötsimpa, sej och torsk. Efter en stund fick även jag ett ordentligt hugg på mitt klena spö efter några rusningar kom en berggylta upp på 1,44 kilo.



Vem trodde man skulle få två nya arter och reg på berggylta från isen? Har inte sökt i Storfiskregistret men det bör vara den enda isfångade?



Tack till snubbarna bredvid som hjälpte till med vägning, mätning och ösning av fiskens ögon så den skulle klara sig i kylan. Dom fick förövrigt också en hel del fina berggyltor bland annat.

Arterna som kom upp idag var: vitling, glyskolja, torsk, vitlinglyra, gråsej, sandskädda, knot, stensnultra, blågylta, berggylta, sill och rötsimpa.

Slutligen ett STORT TACK till Marcus & Team Isola för fisketips!





Knot



Vitlinglyra!?


2010-01-05

Imorgon blir det fiske och förhoppningsvis en riktigt bra chans på nya arter!

Nya arter man bör kunna ha chans att kunna ta med lite tur är bland annat paddtorsk, vitlinglyra, bergskädda, kolja och bergvar. Då kan väl dom flesta gissa att det blir Gullmaren och isfiske.

Om det inte är för kallt (prognosen säger -13 och 7 m/s - rena Hawaii) så kommer det nog en del mobilrapporter under dagen.


2010-01-04

Börjar bli dags att sätta upp lite årsmål för 2010 gällande nya arter. År 2009 hade jag målet 5 arter och det blev 6 stycken. Även år 2008 var målet 5 nya men då blev det 9.

I år har jag delat upp fisket i fem kategorier och listat lite realistiska arter under varje kategori.

Till att börja med har vi havsfiske - båt med pigghaj, långa, havskatt, knot, piggvar, kolja, mindre kungsfisk. Bara vädret blir hyfsat så tycker jag man borde kunna ta minst två av dessa arter, t ex knot och mindre kungsfisk. Pigghajen är ju fredad nu men med tanke på stimmen som verkar ha funnits i höstas är det långt ifrån omöjligt att en pigghaj stiger på också. Sätter 2,5 arter som mål för denna kategori.

Under kategorin havsfiske-kust är det lite glesare mellan realistiska arter, paddtorsk och oxsimpa är egentligen de enda jag kommer på. Sedan finns det ju ett gäng udda arter man kan få med en stor portion flyt. Jag vet också att det kan gå totalt troll i fiske efter paddtorsk så här vågar jag max sätta 0,5 arter.

Nästa kategori är havsfiske-mikro. Här har jag redan skördat friskt bland de arter som är realistiska. Egentligen återstår inga smörbultar (förutom dystubb och leopardfläckig smörbult vilka inte är helt lätta). De arter som trots allt finns kvar känns svårfångade - de fem nålfiskarna, skarpsill och kanske någon riktigt ovanlig firre.
0,5 arter blir det här också.

Under kategorin sötvatten tänkte jag fiska efter vimma, faren, stäm och asp. Tycker jag borde kunna ta minst en av dessa då jag har en del uppslag. Sätter 1,5 arter som mål.

Sista kategorin är sötvatten-mikro som innehåller bergsimpa, stensimpa, småspigg, siklöja och nors. Har inga säkra planer för någon av dessa men en del lösa planer. Hoppas kunna fånga 1 av dessa arter.

Den totala summan blir 6 nya arter vilket får bli målsättningen för 2010. Tror den kan vara lite högt satt så om jag når målet blir jag riktigt nöjd.

2010-01-03



Uppdatering
Inga känn alls. Isen var väl dryga 15 cm. Massvis med skridskoåkare på isen.
Årssummering 2009 april till juni.

April
April bjöd på några havsöringsturer och en kustmetetur till Orust. Hade inte ett känn på några timmar så jag bestämde mig för att packa ihop när den här lilla rödspättan högg.

En efterlängtad fisk då jag inte var helt säker på att jag hade rödspättan avbockad på artlistan innan.

En sötvattenstur blev det också till en liten tjärn där det var bra abborrefiske för några år sedan. Tyvärr verkar fisken där nu ha försvunnit av någon anledning. Detta var den andra blankturen på raken i det vattnet, hade det funnits några mängder fisk kvar hade man märkt det vid det här laget.

Maj
Maj startades med en tur till Nossan där jag hoppades på nya arter i form av asp, vimma, färna eller faren. Det var massvis med fisk men tyvärr av fel sort. Arter som kom upp var gädda, mört, braxen och framförallt björkna. Kul fiske ändå, särskillt gäddfisket kommer jag satsa mer på i år.

På tal om gäddfiske så blev det även en liten gädda på jiggfiske från land i en sjö i Göteborgsområdet.


Sedan var det dags för årets första ny art. Jag hade letat efter bra ställen för ruda ett tag och testat flera sjöar utan lycka när jag fick ett kanontips som ganska snart resulterade i art nr 44.

Innan nästa nya art skulle komma blev det några turer på havet som gav diverse småfisk så som småsej och den här lilla torsken från Vinga-området.


En kort mikrofisketur i närområdet gav art nr 45, lerstubb.


Resten av maj fylldes av mer båtturer som inte gav något speciellt.
I slutet av maj fick jag även byta ut en art från artlistan då jag fångade och tittade närmare på exemplar ur stimmen man ofta ser simma nära land. Det visade sig inte vara skarpsill utan vanlig sill. Skarpsillen ströks alltså och sillen tog dess plats på listan.

Juni
I juni fortsatte jakten på sandstubb, turen gav både lerstubb och små svarta smörbultar men ingen sandstubb. Även en extremt liten skrubba (som jag hoppades var piggvar) kom upp.

En kusttur till ett ställe jag fiskat mycket på genom åren blev en positiv överraskning. Fisket har blivit sämre och sämre även här genom åren men den här turen gav en del fisk så som fjärsing, skrubbskädda, torsk och sandskäddor.

Månaden innehöll även några fisketurer med trollingfiske och båtfiske efter havsöring som inte gav något alls.

Del tre, juli - september kommer senare.

2010-01-01

Årssummering 2009 januari till mars.

Januari
Isen låg i alla fall i början på månaden. Årets första fisk var en abborre modell mikro som togs på pimpelfiske den 4/1 enligt bilddatat.


Har för mig det var helt ok fiske med ett gäng abborrar den turen.

Längre fram i januari verkar det som om isen smälte lite. Var ganska halt och blött på fisketuren nedan vill jag minnas, som som vanligt blev ett fiasko resultatmässigt.

Sjön ovan är Sisjön som är en sjö som innehåller (innhöll?) grymt mycket abborre. Helt otroligt stora stim har jag sett under fridykning i sjön. Jag har tyvärr aldrig lyckats knäcka vinterfisket i sjön. Minns jag rätt har jag bara fått en abborre på pimpel där och den var felkrokad. Det går även stor abborre i sjön, fisk över 1,6 kilo har fångats.
De senare åren har något hänt med sjön, nu verkar i princip hela botten vara täckt av växter. Hur detta påverkat fiskbestånden vet jag inte riktigt.

Några mer bilder från januari har jag inte och det borde innebära att det inte var några fler seriösa turer.


Februari
Första turen i månaden blev en artsatsning kombinerad rekrunda. Kommer ihåg att jag var och letade efter en bäck där det skall finnas elritsa. Hittade aldrig bäcken då jag råkade irra in ett träsk och fick vända. Jag hade sedan tänkt att göra ett försök på röding i en närliggande sjö men där var isen usel och det blev istället fiske i en liten sjö där jag inte ens är säker på att det finns fisk.

Senare i mitten på februari blev det, i brist på röding, pimpelfiske efter regnbåge. Det var väldigt segt fiske men till slut blev det en regnbåge efter lite mäskande med räkrom.



Resten av månaden fylldes av fler pimpelturer med några hyfsade (för mig) abborrar på balansare.

Mars
Hittar några bilder i början av mars från en spaningstur efter nån kul mikrofisk. Kommer ihåg att det var en del liv i havet med några små oidentifierade fiskar som snabbt simmade iväg när man lyste på dom. Antagligen småtorsk eller liknande.

I mitten av Mars låg isen fortfarande och det blev en siklöjesatsning kombinerat med ismete efter gädda med Martin. Riktigt kul fiske Har för mig vi körde med 8 spön och det var flera dubbeldrillningar.



Om jag minns rätt blev det något i stil med 13 gäddor. Inga monstergäddor direkt men dom var väldigt pigga. Siklöja blev det tyvärr inte på häcklan men fick i alla fall se några som en av gäddorna spottade ut.

I slutet av mars la jag första fisketuren i havet för året. Hade hoppats på piggvar och en riktig högoddsare nämligen sjurygg som ju skall gå in till kusten för att leka på våren. Har sett en död sjurygg på platsen för några år sedan vid den här tiden och piggvar vet jag har fångats på platsen innan.
Metoden blev flötfiske med en lång sillstrimla som sakta vevades in svävande precis ovanför botten.

Några av dessa kul arter blev det inte helt oväntat inte. Däremot antagligen ett nytt PB på öring.

Då öringen var fredad några dagar till ville jag inte ta den ur vattnet för vägning utan tog bara ett snabbt kort och mätte den mot spöt. Den var 62 cm lång, och med ganska ok kondition för årstiden borde den väga strax över 2 kg kanske?

Fortsätter senare med del 2 som kommer innehålla fisket i april - juni.

Subscribe to RSS Feed