f

2022-08-21

 


På plats nummer sju hittar vi bergsimpa. En art jag länge "sparade" för att ha en enkel kvar.

Så här skrev jag 2009 om arten:

"Bergsimpa, Cottus poecilopus

Borde inte vara så svårt att hitta lokaler för den här fisken med hjälp av elfiskeprotokoll och liknande. Svårigheten att fånga den ligger i att det är en liten nattaktiv fisk. Svårighet 6/10."

Och så här skrev jag 2015 om arten:

Bergsimpa (Cottus poecilopus)
Bergsimpan borde absolut inte bli några problem. Jag och Hasse har en plan som verkar väldigt lovande för arten. Det är en av de arter jag är mest säker på att kunna fånga överhuvud taget.

Samma år gjorde vi ett försök i samband med groplöjefiske. Minns mest att det var väldigt myggigt och inga bergsimpor syntes.

Nästa tur blev på ett ställe som verkade väldigt lovande både till utseendet och vid provfisken men trots en rejäl satsning syntes inga simpor på platsen.

2020 bestämde jag mig för att hämta arten vid en plats där andra hade fått den. Glad i hågen åkte jag dit men hade underskattat fisket och det blev inga simpor. Såg inte en enda där heller. 

2021 så bestämde jag mig för att göra ett ryck på 100 arter. Planen var att snabbt fånga en bergsimpa och sen åka upp och fånga en harr. Tji fick jag.

Jag gjorde fem turer till den lilla bäcken och jag vet inte hur många bergsimpor jag tappade i luften. Helt sjuk oflyt. En gång när jag nästan var framme så gick bilen sönder också så jag fick vända om. Förbannelse! Minns även att jag stod mitt ute i den lilla bäcken vid midnatt och lyste och det kom en gammal tant gående, hon undrade såklart vad jag sysslade med. Vet inte om jag lyckades förklara det.

Under alla dessa fem turer till bäcken tror jag att jag tappade sju bergsimpor i luften. Galet. Till slut satt en hela vägen upp på land och jag kunde vråla ut ett gött mos i natten.

Efter jag fått den så tänkte jag att jag måste kolla om förbannelsen är bruten och det var den ju, fick snabbt en till.

Bergsimpan blev min 99:e art och här är länk till orginalinlägget:

http://artjakten.blogspot.com/2021/09/art-nummer-99-bergsimpa.html

2022-08-20

Blåkråka på långt avstånd fotad med mobil via tubkikare

En blåkråka har irrat sig till Uddevalla, efter ha varit lite småsugen i några dagar att åka och kolla på den så blev det av idag. Riktigt häftig fågel faktiskt.

128Blåkråka

2022-08-19

Stack ut en kort tur efter jobbet för att titta till båten och hittade två nya fågelarter på samma tur.

126Rödspov (isländsk)
127Enkelbeckasin

Rödspov av underarten isländsk (fick lite hjälp att identifiera den). Såg den bara en kort stund då det strax drog in en sparvhök som vållade totalt kaos bland alla fåglar. Den jagade allt den fick syn på men vad jag såg fick den aldrig tag i nån middag.

På fiskefronten är det inget nytt. Kom bara att tänka på jag inte har fångat makrill än i år. Kan väl inte ha hänt i modern tid att man bommat den arten under ett helt år? Kanske får köra en tur så småningom. 

2022-08-18

Har inte varit så mycket kul på tapeten det senaste men ser att jag missat att uppdatera fågellistan här.Verkar bara ha blivit två nya sen sist:

124Drillsnäppa
125Törnskata

När det kommer till fiskar så tror jag bara det har blivit ett fiske. Vi stack ut med båten till Halleskär sydväst Fotö och där fick dottern sin första stensnultra. Det var helt störda mängder med sjustrålig smörbult också men vi hade inte grejer med till dom. Ja just ja, på en kvällspromenad såg jag ett rejält abborrstim nära hemmet. Gick hem och plockade på mig ett UL-spö och några jiggar, hann bara med ett kast innan åska och ösregn bröt ut, hade några nafs men ingen fisk upp.

2022-08-16

Den här arten får ju faktiskt bara vara med för den blev min nummer 100. För mig är inte annars harren nån överdrivet spännande art.


Innan jag åkte uppåt för att försöka fånga arten hade jag planerat så minutiöst som jag kunnat. Hela bilen var full med fiskegrejer och agn för att täcka in alla möjliga problem som skulle kunna inträffa. Första stället jag testade på kändes svårfiskat för nån som inte fiskat i dessa miljöer innan. Som tur var lönade sig planeringen och jag fick arten på ett av mina backupställen.

Harren blev alltså #100 och länk till orginalinlägg finns här: https://artjakten.blogspot.com/2022/06/art-nummer-100-harr.html

2022-08-11

Jag har fångat två riktiga flaxarter i min artfiskekarriär och det är faren och spetsstjärtad smörbult. Den här gången handlar det om den senare arten minns jag var sugen på att göra ett försök på arten fick något väldigt allmänt tips om plats av Hazelito och efter jag och Art-Kjell ankrat upp tog det inte särskillt länge för att man kunde veva upp målarten. 




Det hela låter ju väldigt enkelt men jag vet att Art-Kjell och jag efter det lagt hundratals sammanlagda timmar efter arten utan att ha samma tur som jag så nån hämtart är det direkt inte. 

Spetssjärtad smörbult blev min 93:e art och här är orginalblogginlägget: http://artjakten.blogspot.com/2017/10/art-nummer-93-spetstjartad-smorbult.html

2022-08-09

Så har vi kommit till plats 10 på min lista över minnesvärda arter. Min första riktigt störiga antagonist nämligen randig sjökock.


Minns att jag och Art-Kjell var ute ett gäng gånger och nötte efter den. Jag fick aldrig någon men Art-Kjell drog 3-4 per tur. Dom kom upp från isen, från båt, från land men aldrig på mitt spö. Men plötsligt satt den där som min art #65. Här är en länk till orginalinlägget när jag fick min första för ganska exakt tio år sedan nu: http://artjakten.blogspot.com/2012/07/art-nr-65-randig-sjokock.html

Nu var det några år sen jag fick någon senast. Vore kul att få en igen.


Båda fiskarna på dessa bilder är ju som ni vet hanar, riktigt pampiga fiskar!


Honorna är inte lika färgglada men ändå extremt häftiga fiskar!

2022-08-07

 


Guldfisk är ju en lurig art många icke-artfiskare rynkar på näsan åt. Minns jag rätt hade jag back in the days två uppslag för den här arten. Ett ställe Art-Kjell hade fått på och ett löst rykte en kollega på jobbet tipsade mig om. En liten damm på Öland där det skulle gå tjockt med guldfisk. Året efter åkte jag dit.

En fin liten damm men tjockt med guldfisk var det uppenbart inte. Det var först vid närmare koll vi såg några exemplar simma vid botten och fick några. Sen kom nästa problem att verkligen bekräfta det var guldfisk och inget annat. Jag var i kontakt med fiskexperter på Naturhistoriska Riksmuseet som höll med om att det var guldfisk och var väldigt intresserade av att provfiska i denna pöl. Allt detta tillsammans, från tipset till att åka så långt för att få arten gör det till en av mina mest betydelsefulla arter och min art #61

Länk till orginalinlägg:
http://artjakten.blogspot.com/2011/08/ostkustfiske.html

http://artjakten.blogspot.com/2011/08/art-nr-61-guldfisk.html

2022-08-05

 På plats 12 hittar vi den svartmunnade smörbulten. 



En art som numera är en dussinart i Sverige men för 10 år sedan var den en riktig raritet. 2010 skrev jag här på bloggen: 

"En svartmunnad smörbult (Negobius melanostomus) har fångats i Visby Hamn, läs mer på sverigesradio.se. Arten har tidigare även bland annats fångats i Vallgraven i Göteborg under årets Vallgravsmete.

Detta är nog (tyvärr) en art vi får räkna med i framtiden."

2013 åkte jag till Gotland för att göra ett försök på arten. Det gick ju kanon. Samma år hörde jag rykten om att arten även fanns i Göteborg. Detta skulle visa sig vara sant året efter då det östes upp svartmunnade smörbultar i hemmaområdet. Nu för tiden är den väldigt vanlig. För mig var det en väldigt betydelsefull fångst i och med resan till Gotland (som visade sig sig senare vara helt meningslös).

För er som är intresserade av arten rekommenderas denna:  https://sverigesradio.se/artikel/skolbarnen-letar-svartmunnad-smorbult

Länk till orginalinlägg: http://artjakten.blogspot.com/2013/04/art-nr-67-svartmunnad-smorbult.html

Subscribe to RSS Feed