Inget fiskat men däremot har jag börjat på årssummeringen och även börjat fundera på nästa års mål. Dessa inlägg kommer ganska snart. På fågelfronten har det dock blivit några nya.
2022-12-23
2022-12-22
Ni som hängt med på bloggen ett tag har nog redan gissat vilken art det kan vara? Ja det stämmer. Nors!
Denna mytomspunna varelse som jag länge bara trodde existerade i fabler och gamla skrifter. Det tog 28 bompass innan jag fick min första och enda på det riktade passet nummer 29.
Minns även det kom fram en okänd läsare av bloggen och gratulerade mig och skakade hand när jag väl fångat den.
Läs om alla försök här: http://artjakten.blogspot.com/search/label/nors
Orginalinlägg: http://artjakten.blogspot.com/2015/04/art-nummer-81-nors.html
2022-12-16
På plats nummer två hittar vi min absoluta favoritfisk att fiska efter. Tjockläppad multe.
Minns inte riktigt hur många multar jag fångat men det är nånstans mellan fem och tio. För mig finns inget mer spännande fiske än att fiska multe i en småbåtshamn när man kommer nära fiskarna.
2022-12-03
Inget på fiskefronten att rapportera. Frågan är om det kommer bli någon mer fisketur i år. Förövrigt har jag börjat fundera lite på årsmål för 2023, mer om det senare och även den vanliga årsredovisningen.
Fåglar har det i alla fall blivit, idag fick jag två nya livskryss (brandkronad kungsfågel och rördrom) på en promenad när jag tittade till båten.
Rätt usel bild på en rördrom som är på väg in i vassen |
138 | Tofsmes |
139 | Talltita |
140 | Sparvuggla |
141 | Brandkronad kungsfågel |
142 | Rördrom |
2022-11-22
Om jag minns det hela rätt så började bonitofebern med ett inlägg i ett fiskeforum 2010 där nån hade fångat ett knippe bonitos eller ryggstrimmig pelamid som man ofta kallade den då. Marran blev sugen på att ge det ett försök och frågade om jag ville hänga med. Jag var lite undrande om det skulle finnas fiskar kvar fortfarande men var samtidigt extremt sugen att hänga på. Tyvärr lyckades inte komma loss från jobbet.
Som jag minns det var det helt strålande väder på morgonen när jag kom ut till jobbet som låg vid havet, grämer mig fortfarande för att jag inte kunde hänga på den turen för visst fanns dom kvar. Marran fångade ett helt knippe. Jag lyckas hänga med på en tur i helgen efter med Marran. Ett annat starkt knippe relaterat till bonitofisket var när vi kom ner till hamnen den morgonen. Det var fortfarande mörkt och vi såg fullt med båtkärror som stod nere i hamnen, vi tänkte det var hummerfiskare som var ute, sen såg vi alla lanternor på havet och insåg det var massvis med båtar som var ute och fiskade bonito.
Marran fick bonito den turen också själv bommade jag med ett rejält hugg som resulterade i huggmärken i min vobbler. Extra surt att vara så nära då nästan alla andra fick bonito.
Jag stack ner någon dag senare och fiskade från land men även det blev en bomtur helt utan fiskkänning.
Som jag minns det sen dog fisket ute ganska snabbt den hösten. Jag vet att det fiskades med omärkta flytnät och att sportfiskare fastnade i näten med båtarna men jag vet inte om det var orsaken till att stimmet försvann.
Åren efter var det lite ströfångster men tror inte fisket var alls lika bra som det var 2010. Det gick några år och så kom det en ny rapport om bonitos som fångats, denna gång från land.
Minns att jag läste någon rapport en stund efter midnatt och att dom hade fångat fiskarna på morgonen. Jag sov nån timma och stack ner i gryningen och nötte i flera timmar men det blev ingen då heller.
Efter det hade jag svårt att hitta tid att komma ut men till slut så fick jag med sambon och hennes syster. Jag stod och nötte i timmar igen medan dom väntade, till slut fick jag en deadline och fem minuter innan den löpte ut så högg den äntligen.
2022-11-14
Tungevar Foto: Art-Kjell |
Fick en rapport från Art-Kjell som snart inte bara kan titulera sig trubblångebarnskung utan även tungevarskung! Han har nämligen fått sin andra tungevar i dagarna. Förutom tungevaren så kom det upp lite blandat så som småvitling, småtorsk, svart smörbult där, samt en randig sjökock.
2022-11-12
Inte mycket att rapportera alls, saknar lite tid och ork för fiske just nu men idag var jag i alla fall vid havet och fick se en tordmule kämpa med att försöka äta en storspigg. Misstänker dom är vana att äta fiskarter som finns mycket längre ut till havs som inte har storspiggens skyddstaggar.
Tordmulen blev årets 137 fågelart.
Tordmule född i år fotad med mobil genom tubkikare |
136 | Gråsiska |
137 | Tordmule |
2022-10-29
2022-10-27
Det har varken blivit nån fisk eller någon ny fågelart för året sen sist. Har sett det står massa folk och fiskar sill i Sannegårdshamnen men fångsterna har inte varit imponerande det lilla jag sett. Kanske har jag missat nåt och dom får massa sill utan jag sett det. Ser att folk har stora hinkar med sig, undrar vad dom skall göra med all sill dom förväntar sig få. Bara hoppas dom har nån plan och inte rävkynnet ger sig till känna. Kanske kommer jag sticka ut och försöka fånga en sill till mig för agn och en till dottern för att bocka av arten.
2022-10-18
2022-10-02
Går segt både på fiske- och fågelfronten. En ny art har det blivit sen sist.
133 | Aftonfalk |
Klarbulten är som en sjukt envis sjustrålig smörbult och redan dom kan vara ganska jobbiga. Är oerhört glad av att bockat av den här jobbiga arten att den dessutom var den första kända krokfångade i Sverige gör att den kommer rätt högt på den här listan.
Detta är faktiskt en art jag sett flera gånger efter men aldrig ens funderat på att försöka fiska igen, så segt upplevde jag det fisket.
Klarbulten blev min 74:e art och här är länk till fångstrapporten:2022-09-13
Jag och dottern stack iväg häromdagen för att försöka få en ny art till henne. Vi bestämde oss för att bränna ett säkert kort - svart smörbult. Kanske den enklaste fisken av alla att få i mina hemtrakter. Vi satte ett mål att hon skulle få tio nya arter i år och vi insåg att hon bara fått fem än så länge (storspigg, ruda, skärsnultra, sik och stensnultra). Gäller att rappa på. Vi hade lite förhoppningar att kunna hämta något annat än svart smörbult på platsen vi valde och det gick ju bra. Svarta smörbulten kom direkt och strax efter så var det ett stim med småtorsk som anföll betet så det blev faktiskt två nya arter.
Nu har hon 15 totalt, hoppas kunna hitta tid att få dom sista tre nya i år för att nå målet men det kan nog bli lite svårt.
På fågelfronten har det blivit lite nytt också.
129 | Ljungpipare |
130 | Grå flugsnappare |
131 | Blå kärrhök |
132 | Kungsfiskare |
2022-09-06
Jag har haft en del antagonister / nemesis-arter / ärkefiender genom tiderna. Arter som egentligen inte är så svåra, särskilt så här i efterhand när många arter är knäckta, men har krävt en hel massa pass. En av dom är klorocka.
Det tog mig sju år innan jag fick min första. Att man kunde få dom från isen i Gullmarn började bli känt och det blev många pass på isen och många pass på båt under olika årstider innan jag fick min första.
Det blev faktiskt två nya arter den dagen, klorocka och skarpsill. Länk till orginalinlägg http://artjakten.blogspot.com/2016/12/art-nummer-89-klorocka-och.html
Klorocka blev min 89:e art helt plötsligt satt den där efter många försök. Några år senare fick jag min andra klorocka mycket grundare
Extremt häftig art, en riktig favorit.
2022-09-04
Idag blev det en tur med Conny och hans båtgranne i Connys båt. Vi hade tänkt testa lite i djupa rännan väst Vinga Fyr. Vis av egen erfarenhet så brukar det vara rätt segt fiske där ute. Makrill, småtorsk och lite gylta var väl vad jag förväntade mig.
Väl ute på öppna havet var det mer sjö än jag trott i de sydöstliga vindarna. Var stundtals rätt jobbigt att både transportera sig och att fiska i vågorna. Fisket då? Jo det blev en del fångat. Det var extremt segt i princip på alla djup som var annat än 35 meter. Vi testade massa olika ställen men det var bara två som gav nån fisk att prata om.
Det var en hel del pigghaj i området som gjorde det svårfiskat. Jag försökte undvika dom och lyckades rätt hyfsat med bara en fångad.
Dagens häftigaste händelse var när en haj simmade ifatt och högg ett stycke ur en torsk som nån av dom andra hade krokat och höll på att veva upp.
Jag fick sex torskar (största på dryga kilot), en pigghaj, tre vitlingar, fyra glyskoljor, en makrill, två blågyltor och en stensnultra. Stensnultran högg på samma ställe som pigghajen, också en häftig kombination.
Så det var väl ungefär som man hade förväntat sig fisket skulle vara, mer pigghaj än vad jag var beredd på dock.
I fredags var jag och dottern iväg för att försöka bocka av svart smörbult åt henne. Det sket sig dock då det var kaos på vägarna och vi fick välja ett annat ställe där den svartmunnade är mycket mer vanlig. Fiskade några minuter och det blev svartmunnad smörbult och vitling där.
2022-08-21
På plats nummer sju hittar vi bergsimpa. En art jag länge "sparade" för att ha en enkel kvar.
Så här skrev jag 2009 om arten:
"Bergsimpa, Cottus poecilopus
Bergsimpan borde absolut inte bli några problem. Jag och Hasse har en plan som verkar väldigt lovande för arten. Det är en av de arter jag är mest säker på att kunna fånga överhuvud taget.
Efter jag fått den så tänkte jag att jag måste kolla om förbannelsen är bruten och det var den ju, fick snabbt en till.
Bergsimpan blev min 99:e art och här är länk till orginalinlägget:
http://artjakten.blogspot.com/2021/09/art-nummer-99-bergsimpa.html
2022-08-19
Stack ut en kort tur efter jobbet för att titta till båten och hittade två nya fågelarter på samma tur.
126 | Rödspov (isländsk) |
127 | Enkelbeckasin |
2022-08-18
Har inte varit så mycket kul på tapeten det senaste men ser att jag missat att uppdatera fågellistan här.Verkar bara ha blivit två nya sen sist:
124 | Drillsnäppa |
125 | Törnskata |
2022-08-16
Den här arten får ju faktiskt bara vara med för den blev min nummer 100. För mig är inte annars harren nån överdrivet spännande art.
Innan jag åkte uppåt för att försöka fånga arten hade jag planerat så minutiöst som jag kunnat. Hela bilen var full med fiskegrejer och agn för att täcka in alla möjliga problem som skulle kunna inträffa. Första stället jag testade på kändes svårfiskat för nån som inte fiskat i dessa miljöer innan. Som tur var lönade sig planeringen och jag fick arten på ett av mina backupställen.
Harren blev alltså #100 och länk till orginalinlägg finns här: https://artjakten.blogspot.com/2022/06/art-nummer-100-harr.html
2022-08-11
Jag har fångat två riktiga flaxarter i min artfiskekarriär och det är faren och spetsstjärtad smörbult. Den här gången handlar det om den senare arten minns jag var sugen på att göra ett försök på arten fick något väldigt allmänt tips om plats av Hazelito och efter jag och Art-Kjell ankrat upp tog det inte särskillt länge för att man kunde veva upp målarten.
Det hela låter ju väldigt enkelt men jag vet att Art-Kjell och jag efter det lagt hundratals sammanlagda timmar efter arten utan att ha samma tur som jag så nån hämtart är det direkt inte.
Spetssjärtad smörbult blev min 93:e art och här är orginalblogginlägget: http://artjakten.blogspot.com/2017/10/art-nummer-93-spetstjartad-smorbult.html
2022-08-09
Så har vi kommit till plats 10 på min lista över minnesvärda arter. Min första riktigt störiga antagonist nämligen randig sjökock.
Minns att jag och Art-Kjell var ute ett gäng gånger och nötte efter den. Jag fick aldrig någon men Art-Kjell drog 3-4 per tur. Dom kom upp från isen, från båt, från land men aldrig på mitt spö. Men plötsligt satt den där som min art #65. Här är en länk till orginalinlägget när jag fick min första för ganska exakt tio år sedan nu: http://artjakten.blogspot.com/2012/07/art-nr-65-randig-sjokock.html
Nu var det några år sen jag fick någon senast. Vore kul att få en igen.
Båda fiskarna på dessa bilder är ju som ni vet hanar, riktigt pampiga fiskar!
Honorna är inte lika färgglada men ändå extremt häftiga fiskar!
2022-08-07
Guldfisk är ju en lurig art många icke-artfiskare rynkar på näsan åt. Minns jag rätt hade jag back in the days två uppslag för den här arten. Ett ställe Art-Kjell hade fått på och ett löst rykte en kollega på jobbet tipsade mig om. En liten damm på Öland där det skulle gå tjockt med guldfisk. Året efter åkte jag dit.
En fin liten damm men tjockt med guldfisk var det uppenbart inte. Det var först vid närmare koll vi såg några exemplar simma vid botten och fick några. Sen kom nästa problem att verkligen bekräfta det var guldfisk och inget annat. Jag var i kontakt med fiskexperter på Naturhistoriska Riksmuseet som höll med om att det var guldfisk och var väldigt intresserade av att provfiska i denna pöl. Allt detta tillsammans, från tipset till att åka så långt för att få arten gör det till en av mina mest betydelsefulla arter och min art #61
Länk till orginalinlägg:
http://artjakten.blogspot.com/2011/08/ostkustfiske.html
http://artjakten.blogspot.com/2011/08/art-nr-61-guldfisk.html
2022-08-05
På plats 12 hittar vi den svartmunnade smörbulten.
En art som numera är en dussinart i Sverige men för 10 år sedan var den en riktig raritet. 2010 skrev jag här på bloggen:
"En svartmunnad smörbult (Negobius melanostomus) har fångats i Visby Hamn, läs mer på sverigesradio.se. Arten har tidigare även bland annats fångats i Vallgraven i Göteborg under årets Vallgravsmete.
Detta är nog (tyvärr) en art vi får räkna med i framtiden."
2013 åkte jag till Gotland för att göra ett försök på arten. Det gick ju kanon. Samma år hörde jag rykten om att arten även fanns i Göteborg. Detta skulle visa sig vara sant året efter då det östes upp svartmunnade smörbultar i hemmaområdet. Nu för tiden är den väldigt vanlig. För mig var det en väldigt betydelsefull fångst i och med resan till Gotland (som visade sig sig senare vara helt meningslös).
För er som är intresserade av arten rekommenderas denna: https://sverigesradio.se/artikel/skolbarnen-letar-svartmunnad-smorbult
Länk till orginalinlägg: http://artjakten.blogspot.com/2013/04/art-nr-67-svartmunnad-smorbult.html
2022-07-28
2022-07-24
Det går bra nu, men vi tar det från början!
Jag och Art-Kjell planerade redan sist vi var ute att vi fick ta nån mer tur efter trubblångebarn snart, gärna i mitten på juli då vi har lite teorier om det är hetast då, i alla fall på den platsen vi planerade. När det började komma upp massa leopardbultar så kläckte jag idén att man kanske först skulle göra en båttur och sen på kvällen köra leopardbult. Sagt och gjort, turen spikades. Vi planerade först att köra tre timmar efter trubblångebarn som jag saknade och sen tre timmar efter spetsstjärtad smörbult som Art-Kjell saknar och sen dra oss vidare och fiska efter leopardbult i skymningen.
Vi pep direkt ut på trubblångebarnkungen Art-Kjells position och slängde draggen. Det var stundtals helt vindstilla och fantastiskt väder. Ganska omgående nappar det för mig. En lerskädda! Arttävlingen är igång.
Lerskädda, fick en förra turen till Gullmarn också och mig veterligen är det min tredje totalt, så det är en kul och ovanlig fångst för mig. |
Tackelförstörare |
Kolja med överbett och svart fläck |
Större torsk har man sett |
Trubblångebarnskungen slår till igen |
Vitlinglyra, spana in underbetttet |
Vi fiskar med var sitt spö på var sin sida av båten. På styrbordsidan som ligger in mot land får vi massa ormstjöstjärnor medan pirålarna fångas på babordsidan som ligger ut mot fjorden.
Art-Kjells leopardbult, foto Art-Kjell via www.50klubben.se |
2022-07-22
Imorgon lutar det åt en artsatsning i Gullmarn med Art-Kjell. Målarterna för mig är först trubblångebarn från båt, sedan spetsstjärtad smörbult för Art-Kjell och sist en gemensam satsning på leopardbult. Vi får se hur det går!
Idag var jag ute en kort tur på eftermiddagen med kikaren och det blev faktiskt fem nya fågelarter
119 | Gluttsnäppa |
120 | Kärrsnäppa (Nordlig) |
121 | Myrspov |
122 | Spovsnäppa |
123 | Skogssnäppa |
2022-07-21
Paddtorsk, en art som länge fascinerat mig, riktigt häftiga fiskar med ett kul namn. Vintern 2010-2011 fick jag ett knippe paddtorskar. Faktum är att de paddtorskar jag fått har jag fått på isfiske, det är nog lite speciellt. Så här skrev jag om arten 2009 ett år innan jag fick min första:
"Häftig fisk med häftigt namn som är lite av en drömfisk för mig. Hade planer på en satsning i somras som gick i stöpet pga ryggskott. Tror fortfarande på min plan men kommer antagligen krävas en hel del timmar. Att jag ens har en plan drar ner svårighetsgraden. Svårighet 4/10."
Paddtorsken blev min art #52. Det är helt klart en lite lurig art att få. Men det finns några mer eller mindre säkra ställen för dom som saknar arten.
2022-07-19
Skarpsill i mitten |
Skarpsill underst (foto av Marran) |
Skarpsill hamnar på plats nr 14, en art många tror dom fångat men få har gjort. Detta troligen mycket tack vare litteraturen säger att skarpsillen har en skarp buk och den vanliga sillen inte har det. Detta är enligt mig ett dåligt kännetecken. Kolla istället på kroppsformen och tjockleken/proportionerna på stjärtroten samt ryggfenans placering jämfört med analfenan eller räkna fjäll om du är osäker..
Min skarpsill fick jag faktiskt som ny art nummer två samma dag, något som är rätt ovanligt när man börjar närma sig 100 arter och det är därför den får vara med på den här listan. Skarpsillen blev min art #90. Orginalinlägget med tydliga bilder på kännetecken finns här: http://artjakten.blogspot.com/2016/12/art-nummer-90-skarpsill.html
2022-07-18
Igår körde jag en riktig nostalgitur. Plockade med mig en limpa bröd och stack mot några klassiska multehamnar. Hade inga förhoppningar på att få se nån men det var värt ett försök. På plats i den första hamnen som brukade vara min absoluta favorit för multefiske så kändes det helt otroligt hett. Kändes verkligen som det skulle dyka upp en när som helst men nix. Såg bara storspigg, näbbgädda och svart smörbult där.
Åkte sedan vidare och kollade några andra "säkra" ställen men nix, inte en multe såklart. Undrar varför dom försvann? Om någon har sett några de senaste åren så får ni gärna kommentera.
Jag åkte istället ut på en annan klassisk fisketur. Ut på en plats där jag lagt massvis av timmar på kustfiske. Några kul arter som kommit upp på platsen är piggvar, fjärsing, blågylta förutom det vanliga. Brukade alltid vara bra skrubbafiske förr där men igår var det helt totalt stendött. Trots vattnet kändes bra utan alger osv så hade jag inte ett napp. Inte ens snultrenapp som man brukade få kämpa med att undvika förr i tiden. Hoppas det bara var tillfälligheter för så dåligt bör fisket inte vara på platsen.
Jag hittade i alla fall två nya fågelarter för året.
117 | Mindre strandpipare |
118 | Svarthakad buskskvätta |
2022-07-12
På plats nummer 15 hittar vi en ovanlig sötvattensart - faren. Detta är min svåraste art jag troligen kämpat minst för. På en tur söderut blev jag guidad av Hasselito och jag hade flyten att det blev en enkel art att bocka av. Det är en art som endast 36% på 50-klubben fångat i skrivande stund jämfört med t ex ryggstrimmig pelamid (atlantisk bonito) som ligger på 44%.
Detta är en av de arterna jag är absolut mest nöjd med att ha fångat på ett försök och allt tack vare herr Hasses guidning.
Vet att jag gjorde några långskottsförsök på ren måfå mycket längre norrut innan jag fick den. Arten med den stiligaste analfenan i hela Sverige. Hitta nån annan som skrivit just den meningen så bjuder jag på popcorn!
2022-07-09
Mindre kungsfisk, Art #60, fångad 2011-07-31
Detta är den enda mindre kungsfisken jag fångat och det skedde från egen båt vilket gör att den får hamna på min lista. Den fångade ute vid Djupa Rännan, en bit väst Hönö om jag minns rätt. Minns att vi hade drivit förbi en djuptopp och jag fiskade på nånstans bortåt 70-90 meters djup när jag kände ett napp. Såg något rödbrunt som jag först trodde var en torsk men det var det ju inte.
Tror det var samma tur som farsan som var med fick på något skumt som var en blandning mellan ubåt, håkärring och bottennapp i kombination med konstig ström. Tyvärr fick vi aldrig reda på vad det var.
Länk till orginalbloggpost: http://artjakten.blogspot.com/2011/07/art-nr-60-mindre-kungsfisk.html